Ömer Fethi Gürer'den Bakan Kirişci'ye tepki!

Ömer Fethi Gürer'den Bakan Kirişci'ye tepki!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Venezuela’da tarım arazileri kiralanması amacıyla girişimlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, eleştirileri yanıtlamak için yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye’nin yurt dışı tarımsal yatırımlarına ilişkin paylaşılan kamuoyu duyurusuyla ilgili eleştirilerini sıralayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bir yandan yurtdışında arazi kiralanmasının söz konusu olmadığının belirtilmesi, diğer yandan ise yurtdışında arazi kiralayan ülkeler örnek gösterilip, Türkiye’nin de bu yönde hareket etmeye çalıştığının ifade edilmesini, “çelişki” olarak nitelendirdi.

Türkiye’de tarımı bitirme noktasına getiren AK Parti iktidarlarının, TİGEM aracılığıyla yurtdışında arazi kiralayıp bu ülkelerde tarım yapma hevesinin 2014 yılına kadar dayandığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2014 yılından itibaren önce Sudan ile 2019 yılında Nijer ile anlaşmalar imzalandı. Sudan’da TİGEM’in 12 bin 500 hektar alanda, özel sektör temsilcilerinin ise 780 bin hektar alanda tarım yapabilmesine olanak sağlayacak çalışmalar yapıldığı duyuruldu. Nijer hükümetiyle de benzer çalışmalar yapıldı. Ancak farklı sebeplerle henüz bu ülkelerle net bir şekilde tarımsal faaliyetin içine girilemedi. Hatta Sudan ile ortak yapılacak tarım hareketliliği için kurulan şirket yöneticilerine, bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olmasına rağmen para ödenmesiyle ilgili bilgiler , Sayıştay raporlarına yansıdı” hatırlatmasında bulundu. Gürer Meclis Araştırma önergesinin Nisan ayında AKP oyları ile TBMM Genel Kurulunda ret edildiğini de anımsattı. Gürer” Sudan’da bugüne kadar hiçbir faaliyetle bulunulmayan projeler için için yönetim kurulu üyelerine 417 bin TL harcama yapılmasını da eleştirdi.

fotograf.jpeg

Gürer, 2015 yılından bu yana siyasi iktidarın, TİGEM’i ve özel firmaları yurtdışında tarım yapmaya yöneltmesine rağmen, adeta bir kelime oyunu yapılarak, “Tarım ve Orman Bakanlığının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanmasının söz konusu değil” şeklinde kamuoyu açıklaması yapılmasına da tepki gösterdi.

TARIM BAKANLIĞI ‘YOK’, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ‘VAR’ DEDİ

Tarım Bakanlığının önce Sudan, ardından Nijer ve son olarak da Venezuela’da tarım arazileriyle ilgilenmesini takip eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem Tarım ve Orman Bakanlığına hem de Dışişleri Bakanlığına farklı dönemlerde soru önergesi verdi, Meclis araştırması yapılması istedi. TİGEM’in yurtdışından tarım arazisi kiralama çalışmasının akıbetinin açıklanması için soru önergeleri verdi. Çok ilginçtir ki Tarım ve Orman Bakanlığının ‘ Nijer ‘de herhangi bir arazi kiralanmada’ ya da ‘çalışmaya henüz başlanmadı’ gibi açıklamalarına karşın, Dışişleri Bakanlığı Nijer’de tarım işbirliği projesi çerçevesinde çalışmaların devam ettiği, Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın pilot proje için tahsis ettiği 2.500 hektar arazinin Irhazer bölgesindeki 1000 hektarı için TİGEM’in bir yatırım projesi hazırladığı yönündeki soruya yanıt verdi ” ifadelerini kullandı.

BAKAN HASAT DÖNEMİ VENEZUELA’DA

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son olarak Venezuela’da tarım arazisi bakmaya giden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi açıklamalarına, kamuoyu tepkisini durdurmak için Bakanlık çelişkilerle dolu açıklamalar yapmıştır. Esasen Bakanlığın yaptığı açıklamalar çelişkilerle doludur. Hasat döneminde çiftçilerin yanında olması gereken Bakan Kirişçi Venezuela’da yem açığımızı anlatmakta, ülkemizde beceremedikleri tarım için akıl vermekte, Bakanlığın açıklamasına göre de özel sektör müteşebbisine yol açmaktadır. Ancak gezide Venezuela’da tarım yapmaya yanında kaç çiftçi ya da müteşebbis götürdü o yer almıyor. Açıklamayla Bakan iş takipçisi konumuna düşürülüyor. Farklı bölgelerde hububattan sebze ürünlerine hasatlar devam ediyor. Adana’da ayçiçeği hasadı başlamak üzere ve halen taban fiyat yok. Çiftçi tüccara mahkûm hasat yapmak zorunda bırakılıyor. Trakya’da ayçiçeğinde tırtıl istilası başka bölgelerde başka ürünlere sıçramış. Bakan, üretimden üretene kadar birçok sorun yaşanırken Venezuela’da tarımı geliştirmeye gidiyor. Önce ülke tarımı için çalış, mart ayında Bakan olup, ülke tarımında sorunlar yaşanırken ilk açıklamalarını Sudan’da tarım yapmak üzerine yaparak ardından da Venezuela’da tarım için 10.400 km ötede ülke de yem açığını anlatarak tarımda sorunlar çözülmez” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.