Ömer Fethi Gürer'den buğday taban fiyatı tepkisi!

Ömer Fethi Gürer'den buğday taban fiyatı tepkisi!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bu yıla ait buğday taban fiyatının ise en az ton başına 7 bin lira olarak açıklanması gerektiğine değinerek açıklamalar yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububat ve bakliyat için verilecek taban fiyat çiftçi için önemli. Üreticinin üretime devam edebilmesi için çiftçi refahını sağlayacak bir taban fiyat belirlenmelidir” diye konuştu.

BUĞDAY ÜRETİMİNDE SORUN VAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, ülkemizde ve dünyada buğday üretiminde yaşanan sorunların, Türkiye için yaratabileceği olumsuzluklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÜRETİM DÜŞÜYOR

2022 yılına ait hububat taban fiyatlarının henüz açıklanmadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 2020 yılında 20 milyon 500 bin ton olan buğday üretimi, geçtiğimiz yıl kuraklığın da etkisiyle yüzde 13,9 azalarak 17 milyon 650 bin tona geriledi. Geçen yıl hasat dönemi öncesinde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan hububat taban fiyatları, makarnalık buğday için 2 bin 450 lira, ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira idi. TMO, bu fiyatlardan ürün alamadı çünkü serbest piyasada fiyatlar daha yüksek olduğu çiftçi TMO yerine tüccara ürün sattı ya da ürünü elinde bekletmek durumunda kaldı” hatırlatmasında bulundu.

OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA OLAĞANÜSTÜ KARARLAR ALINMALI

Olağanüstü şartlarda olağanüstü kararlar alınması gerektiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizin içinde bulunduğu durum, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenler gıda üretimi ve gıda güvenliği konusunda önümüzdeki dönemlerde sorun yaratacak gibi. Dünyada 200 milyon ton buğday dolaşımının 60 milyon tonu savaş bölgesi olan Rusya ve Ukrayna’da üretiliyor. Savaş devam eder, buğday üretiminde de sorunlar olursa buğday fiyatları daha da yükselir, sorun yaşanır” uyarısı yaptı.

fotograf.jpeg

TABAN FİYAT YILBAŞINDA AÇIKLANMALIYDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılbaşında AK Parti iktidarına çağrı yaparak, hububat taban fiyatlarının erken açıklanmasını önerdiklerini ancak iktidarın bu çağrıya olumlu bakmadığını hatırlatarak, “İktidar şayet bu çağrımıza olumlu yanıt verseydi, fiyat artışı nedeniyle tarlasına alt gübre atamayan üretici, iyi bir taban fiyat açıklanması halinde gidip gübre alarak tarlasına üst gübre atar ve rekoltenin artmasını sağlayabilirdi. Ancak fiyat açıklanmadığı için ileriyi göremeyen üretici, tarlaya üst gübre atmadı ve rekolte bu nedenle çok düşük olacak” değerlendirmesinde bulundu.

NÜFUS ARTIYOR, ÜRETİM AZALIYOR

84 milyon olan ülke nüfusuna 10 milyon olduğu söyleyen mülteci nüfusu da eklendiğinde ülkemizde yaşayanların sayısının 94 milyonu aştığını ve kayıt dışı olanlarla birlikte rakamın daha da artacağını anlatan Gürer, “Ancak son 10 yılda bu kadar nüfus artışı olmasına rağmen buğday üretimi 20 milyon ton civarında kaldı. Nüfusun artmasıyla açığın da artacağı gerçektir. Hububatta, bakliyatta verilecek taban fiyat, çiftçi için çok önemli. Buğday, arpa, nohut, mercimek gibi ürünlerde taban fiyatın çiftçiyi memnun etmesi lazım. Bunun için de en düşük taban fiyat buğday için 7 bin lira olmalı ki, üretici ancak girdi maliyetlerini karşılayabilsin” dedi.

TABAN FİYATI EN AZ 7 BİN LİRA OLMALI

Ülkemizin yılbaşından bu yana tonu ortalama 6 bin 500 liradan 1.5 milyon ton buğday ithal ettiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu şartlarda kendi çiftçimize 7 bin lira taban fiyat verirsek, üreticiyi ekimde tutabiliriz, böylece buğday açığını kısmen de olsa gidermiş oluruz” diye konuştu.

BUĞDAY EKİM ALANLARI DARALIYOR

Son 30 yılda 3.5 milyon hektar buğday ekim alanının devre dışı kaldığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Çiftçi hububat ekmiyor, ürün desenini değiştirip yenine fasulye, domates gibi ürünler ekiyor. Oralarda da planlama olmayınca bir yıl çok, bir yıl az üretim oluyor ve bu dengesizlik raf fiyatlarına da yansıyor” şeklinde konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ, ÜRETİMİ SORUNLU KILIYOR

Bu olumsuzluğun nedeninin girdi maliyetlerindeki artış olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerinin düşürülüp, çiftçiye gerçekçi, doğru destek sağlanması ve küçük aile tipi işletmelerin desteklenmesi halinde bu sorunların çözülebileceğini vurguladı.

KURU TARIM YAPILAN YERLER İÇİN AYRI TABAN FİYAT AÇIKLANMALI

Ülkemizde buğday verimliliğinin bölgelere göre değiştiğine değinin Gürer, “Sulama suyuyla buğday üretilen bölgelerde dönüm başına 600 ila 1000 kg verim alınırken, kuru tarım yapılan alanlarda – ki Türkiye’nin yüzde 70’inde kuru tarım yapılıyor- bir dönümde 270 kg buğday üretiliyor. Açıklanan taban fiyatlarında sulu tarım dikkate alınarak iki ayrı fiyat açıklanabilir ya da kuru tarım yapılan bölgelerde çiftçilere fazladan destek yapılabilir” önerisinde bulundu.

GAP BİTİRİLMELİ

Gürer, Niğde, Aksaray, Konya gibi illerde sulu tarım yapılmayan alanlarda ayrıca destek sağlanmasının bu bölgelerde buğday üretiminin devamının neden olabileceğini belirterek, “Gıda sorununun bitirilmesi, raf fiyatlarının düşmesi sağlanacaksa bunun bir yolunun da 2010 yılında bitirileceği açıklanan ancak halen devam eden GAP Projesinin tamamlanmasına bağlıdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.