Ömer Yahşi, "Tekstil sektörü ülkemizin lokomotifidir"

Ömer Yahşi, "Tekstil sektörü ülkemizin lokomotifidir"

İzmir İl Milli Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından düzenlenen seminerlerde Dr. Özgür Bolat ve Prof. Dr. Uğur Batı, rehber öğretmenler ve eğitim yöneticileriyle bir araya geldi.

İlk olarak Balçova’da rehber öğretmenlerle buluşan eğitimci yazar Dr. Özgür Bolat “Yetenek Nasıl Geliştirilir?” konulu bir seminer gerçekleştirdi. Açılışta konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, eğitimcilerin gönüllülük esasına  bağlı olarak katıldıkları seminerlere gösterdiği yoğun ilgiden duyduğu  memnuniyeti dile getirdi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak eğitimcileri mesleğinde duayen isimlerle bir araya getirmeye devam edeceklerini söyleyen Yahşi, “Bizler, iki yıldır eğitimcilerimizi alanında uzman isimlerle buluşturuyoruz. Tüm öğretmenlerimizin bu tür eğitimlerde edindiği tecrübeleri sınıflarına yansıtması bizim için çok kıymetli.” diyerek çalışmada emeği geçen İzmir Ticaret Odasına ve Ekonomi Üniversitesine teşekkürlerini sundu.

50 eğitim gönüllüsü öğretmen

 Milli Eğitim Müdürü Yahşi;  Mesleki gelişim atölyesi çalışmalarına yaklaşık olarak iki yıl kadar önce başladıklarını belirterek bu süreç içerisinde düzenlenen eğitimlere, tamamen gönüllük esasına bağlı olmak üzere 50 bine yakın öğretmenin katıldığını belirtti. Meslektaşlarının kendilerini geliştirmeye ve eğitimi ileriye taşımak için sürekli yenilenmeye açık olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yahşi çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Ardından söz alan Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, rehber öğretmenlerin öğrencileri ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda mesleğe yönlendirmek gibi önemli bir görevi olduğunun altını çizdi. “Üniversiteler, daha fazla uygulamalı araştırma yaparak yeni kuşağı hayata hazırlamalı.” diyen Aşkar, üniversitelerin artık girişimci mezunlar vermesi gerektiğini ifade etti. Aşkar, “Yeni kuşağın beklentilerini değerlendirmek ve gençleri bu doğrultuda yönlendirmek gerekir.” diyerek sözü Dr. Özgür Bolat’a bıraktı.

“Yetenek Nasıl Geliştirilir?” sorusuna cevap arayan Dr. Özgür Bolat eğitimcilerle interaktif bir seminer gerçekleştirirken gönüllük esasına göre yapılan çalışmaya eğitimciler yoğun ilgi gösterdi. 

manset.jpg

Mükemmellik Modeli Beş Basamaktan Oluşur

Bolat, sunumunda dünyanın en zeki insanı olarak literatüre giren William Sidis’i örnek vererek 300 IQ’ya sahip olan Sidis’in 6 yaşında 6 dil bildiği ve 11 yaşında Harvard Üniversitesi’ne kabul edildiği bilgisini katılımcılarla paylaştı. Yeteneğin çalışmadan geliştirilemeyeceğini vurgulayan Bolat, pratik yapmanın ve uzun saatler çalışmanın yeteneği geliştirmede en önemli unsur olduğuna dikkat çekti.

Bolat, ‘Yetenek Nasıl Gelişir?’ başlığı altında mükemmellik modelinin beş basamaktan oluştuğunu belirtti. Bireyde yeteneğin geliştirilmesinin ön koşulunun ‘odaklı çalışmak’tan geçtiğini ve yeteneğe odaklı yapılan egzersizlerin yeteneğin gelişimini arttırdığını istatistiki veriler ışığında anlattı.

İkinci basamak olarak ‘genetik alt yapı’nın sağladığı temelde yeteneğin gelişebileceğini belirten Bolat, bu doğrultuda genetik tanılamanın önemini vurguladı. Üçüncü basamak olarak ‘gelişim odaklılık’ kavramından söz ederek yeteneğe odaklı çalışma sürecinde hata yapmaktan korkulmaması gerektiğini belirtti. Bolat, hata kabulünün olmadığı durumlarda öğrenme, problem çözme ve özgüven gelişiminin de mümkün olmayacağının altını çizdi. 

Dördüncü basamak olarak ‘gelişim kültürü’nden bahseden eğitimci yazar, yeteneğin geliştirilmesinde gelişim kültürünün ayrı bir öneme sahip olduğunu açıkladı. Salt bireyin iyi olmasının yeterli olmadığını, çevresinin de o konuda iyi olması gerektiğini örneklerle anlatan Bolat, son basamak olarak ‘motivasyon’un ayırıcı özelliklerini tanımladı. Motivasyonun ‘iç kaynaklı’ ve ‘dış kaynaklı’ olduğunu, yeteneğin gelişebilmesi için bireyin iç kaynaklı motivasyona sahip olması gerektiğini ifade eden Bolat, yetenek gelişim sürecinde oyun-uzmanlaşma-kişiselleştirme aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayarak bu kavramların tanımlamasını yaptı. 

Program boyunca eğitimcilere sorular yönelten Bolat; var olan yeteneğin ancak bol çalışmayla ve alıştırmayla öne çıkacağını vurgulayarak eğitimcilerle interaktif bir seminer gerçekleştirdi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından düzenlenen “Geleceğin Eğitimi, Eğitimin Geleceği ve Yeni İnsan” başlıklı diğer bir seminerde Prof. Dr. Uğur Batı, rehber öğretmen ve eğitim yöneticilerine seslendi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan sunum katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, nitelikli tekstil mühendisi istihdamına yönelik ihtiyacın artmasından hareketle, lise öğrencilerine tekstil mühendisliği mesleğini tanıtmayı amaçlayan proje kapsamında Eğitim Danışmanı Prof. Dr. Uğur Batı, eğitimcilerle bir araya geldi.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş; bu proje ile Türkiye’de tekstil mühendisliği algısını güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Sertbaş, Türkiye’nin ihracatta en güçlü olduğu alanların başında tekstil sektörünün geldiğini söyleyerek bu sektörün ihracat ve istihdamda güçlenmesinin önemini vurguladı.

Tekstil Sektörü Ülkemizin Lokomotifidir

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, ülkemizin nitelikli eleman ihtiyacı noktasında bu ve benzeri projelerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Yahşi, “Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği bize bu projeyi getirdiklerinde heyecanlandım. Proje kapsamında öğrencilerimizi tekstil alanı ile ilgili doğru bilgilendirme ve ara değil aranan eleman yetiştirme noktasında önemli bir kazanım elde edeceğiz. Tekstil sektörü, ülkemizin lokomotifidir. Öğrencilerimizin meslek tercihi yaparken sektör hakkında bilgilerinin yetersiz olduğunu gördük. Bu noktada öğrencilerimizin hem bu sektörü tanıması, bilinçlenmesi ve tercihlerini bu yönde ortaya koyması hem de ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli hocalarımız ile öğretmenlerimizin buluşmasını amaçladık.” diyerek sözü Prof. Dr. Uğur Batı’ya bıraktı.

Şu Anda Yaptığımız Pek Çok Şeyi On Yıl Sonra Yapmayacağız

Hayal gücü ve tasarımın eğitimin geleceğindeki önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Eğitim Danışmanı Prof. Dr. Uğur Batı “Elimizdeki değerli varlıkları dönüştürme konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün ülkemizin katma değer üreten sektörlerinden biri de tekstildir. Bu nedenle üniversitelerimizin tekstil mühendisliği bölümünü zamanın donanımına uygun olarak tasarlamak çok önemli. Bugün kullandığımız pek çok şey gelecekte geçerliliğini yitirecek ve artık kullanılmayacak. Şu anda yaptığımız pek çok şeyi on yıl sonra yapmayacağız.” dedi.

Eğitimin Geleceğinde Hayal Gücü ve Yaratıcılık Var

Uygarlığın beşiği olan Anadolu’da kurulan medeniyetlerden ve bu medeniyetlerin ürettiği kültür unsurlarından söz eden Batı, bu unsurları yarına taşımanın, yarını bu kültür ve medeniyet unsurları üzerinde şekillendirmenin öneminden bahsetti. 

Batı, “Bir ülkenin yumuşak gücü maddi ve manevi kültürüdür. Bugün teknolojik olarak geldiğimiz nokta, bizden önceki medeniyetlerin etkisiyle olmuştur. Kültür ve medeniyet, bu toprakları çekici kılan en önemli unsurdur. Ülke olarak hammadde anlamında ciddi bir ihracatımız ve güçlü bir üretimimiz var. Ancak ne yazık ki marka değeri üretme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ekonominin en önemli prensibi markadır. Marka, zihinsel tasarımdır. Eğitimin geleceğinde hayal gücü ve yaratıcılık var. Çocuklarımızın bu yönlerini küçük yaşlardan itibaren güçlendirmeliyiz.” dedi. 

Eğitimde çok yönlü gelişimin önemine değinen Eğitim Danışmanı Uğur Batı, “Teknolojiyi üretip onu kendi haline bırakmak olmaz. Gelecekte bilgiyi kullanma ve sezgisellik gibi makinalara ait olmayan özellikler bizi öne geçirecek unsurlar olacaktır. Geleceğin eğitimi mutlaka mutluluk aşılayacak çünkü mutlu çocuk ve mutlu insan öğrenir.” dedi.

Eğitimcilerin keyifle takip ettiği programın sonunda, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, değerli sunumları için Prof. Dr. Uğur Batı’ya teşekkür etti. 
 
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.