Önce sevindirdi, sonra sevindi

Önce sevindirdi, sonra sevindi

Üçüncü çocuğu 7 aylıkken kız kardeşine bir böbreğini veren genç kadın, nakilden üç ay sonra hamile kalınca ameliyatın yıldönümünde 4. kez anne oldu


Van’da yaşayan kız kardeşi Derya Gökdoğan (20) böbrek yetmezliğine yakalanınca emzirdiği 7 aylık bebeğini süt anneye bırakıp gönüllü verici olan üç çocuk annesi Medine Çelik (28) bir yılda iki büyük mutluluk yaşadı. Kardeşine bir böbreğiyle hayat veren Çelik, ameliyattan üç ay sonra hamile kalınca naklin yıldönümünde 4. kez anne oldu. Çelik, çifte mutluluk yaşarken, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, “Verici olmak çocuk doğurmak için engel değil” dedi.

NAKİL İÇİN VAN’DAN İZMİR’E GELDİ

6 kardeşi, anne ve babası Van’da yaşayan, kendisi ise eşi  kepçe operatörü Ramazan Çelik (32), çocukları Emirhan (11), Gülhatun (8) ve Mehmet Poyraz (1.5) ile Muğla’nın Milas ilçesinde oturan ev hanımı Medine Çelik ender görülecek bir fedakarlık örneği verdi. Çelik’in 2013 yılında lise son sınıfta okuyan kardeşi Derya Gökdoğan rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkikler sonunda yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği tanısı koyulan talihsiz genç kız için doktorlar diyaliz ve böbrek nakli kararı aldı. Tansiyon tedavisi başlanınca bir süre ilaçlarla diyalizsiz idare eden Derya, evde periton diyaliz için hazırlıklarını yaparken, ailesi bu duruma razı olmadı. Bunun üzerine ailede yaşı uygun herkes canlı verici olmak için sıraya girdi. İzmir’de yaşayan kardeşlerin en büyüğü üç çocuk annesi Medine Çelik çeşitli gerekçeler göstererek herkesin önüne geçti. Nakil için kardeşini Van’dan İzmir’e getirip Kent Hastanesi’ne başvuran Çelik’in uygun verici olduğu saptandı. Nakil Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok başkanlığındaki ekip tarafında 14 Eylül 2015 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi. Kucağındaki 7 aylık bebeğini bırakıp ameliyat masasına yatan ve kız kardeşine ikinci hayatın yollarını açan Çelik, nakilden üç ay sonra hamile kaldı. Sürpriz hamilelik üzerine soluğu tekrar Kent’te alan Çelik, doktorlarından doğurabileceği müjdesini alınca rahatladı. Çelik, nakil operasyonunun yıldönümüne birkaç gün kala geçen Eylül’ün 8’inde normal doğumla bir kız bebek dünyaya getirdi. 3 kilo 560 gram ağırlığında doğan bebeğine Gülecrin adını verdiğini belirten anne Çelik,  şöyle konuştu:

KARDEŞLERİME KIYAMADIM

“Derya’ya verici olmak isteyen üç kardeşim daha vardı. Biri daha küçüktü, diğeri yeni evliydi, henüz çocuğu yoktu. Erkek kardeşim de askere gidecekti.  Onlara kıyamadım. Üç çocuğum vardı, eşim de verici olmam için beni destekliyordu. Ben verici oldum. O zaman oğlum henüz 7 aylıktı, emziriyordum. Ameliyat sürecinde komşuma bıraktım, oğluma süt annelik yaptı. Nakil ameliyatından 3 ay sonra ise hamile olduğumu öğrendim. Sürpriz gebelikti. Üç çocuğum varken, yeni bir bebek istemiyordum. Ama  aldırmak da istemedim, günahtır. Doğunca da Allahın hediyesi anlamına gelen Ecrin adını koydum. Kardeşime hayat verdiğim için çok sevinçliyim, mutluyum.”

ANNEMİ, BABAMI DA KURTARDI, ONLARIN  ACILARINI, GÖZ YAŞLARINI DİNDİRDİ

Ablasının verdiği böbrekle ikinci bir hayata başlayan, böbrek yetmezliği yüzünden ideallerini değiştirmek zorunda kalan derya Gökdoğan da şunları söyledi:

“Hasta olan bendim ama annem babam benden çok üzülüyordu. Ben acı çekip zorluklara katlanırdım ancak annem babam daha çok acı çekiyordu, ağlıyordu. Periton diyaliz yapacaktım evde hazırlandık, ama bu da aileme zor geldi, nakil olmamı çok istediler. Nakil oldum, ablam bana böbreğini verdi. Ablam ikinci bir anne gibi oldu. Ablamın eşi, küçük çocukları var diye verici olmasını istememiştim. Verdi çok sevindik ondan da eşine de Allah razı olsun. Hem beni hem annemi babamı sevindirdi, sadece benim değil onların hayatını kurtardı, onların  göz yaşlarını dindirdi. Ona karşı duygularım anlatılmaz. Tabii ki hastalık süreci hayallerimi alt üst etti. Yabancı dil okuyordum, turist rehberi olmayı istiyordum, ama sürekli hastane, sürekli tedavi gidip gelmekten ders çalışamıyordum, ilaçlardan, okula fazla gidip gelemiyordum. Üniversite sınavına girdim, kazandım da ama tercihimi açık öğretimden yana kullanmak zorunda kaldım. Edebiyat okuyorum, inşallah edebiyat öğretmeni olacağım.”

VERİCİ OLMAK DOĞURMAK İÇİN ENGEL DEĞİL

Öte yandan İzmir kent hastanesi Böbrek nakli ekibinden Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, “Hamileliği bizim de pek beklediğimiz bir şey değildi.  Nakil öncesi hastalarımıza, vericilerimize her türlü bilgiyi veriyoruz. Verici olmanın çocuk doğurma konusunda engel olmadığını da . Ancak kendisi üç cocuğu da olduğu için pek düşünmediğini iletmişti. Dolayısıyla hem bize hem ona sürpriz bir gebelik oydu aslında. Biz vericilerin rutin kontrollerini bir yıldan sonda yılda bir kez yapıyoruz ama hamile olunca daha sık gerçekleştirdik. Hiçbir sorun yaşamadık, bebeğini de normal süresinde doğurdu. Vericilerle ilgili sık sorulan bir soru bu. Vericilik hiçbir şekilde bebek doğurmaya engel değil. Hamilelik hiçbir sorun yaşatmıyor. 2-3 çocuk doğuran vericilerimiz de oldu. Kafalarında sorun yaratacakları bir şey değil. “
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.