Önce Vücudunuzdaki Yağları Yakın!

Önce Vücudunuzdaki Yağları Yakın!

Ne yiyeceğimizden bahsederken öncelikle yemenin aslında ne olduğunun farkına varmalıyız. Nasıl mı? İşte cevabı...

Aslında yeme eylemini biz kendimiz değil bu eylemi hücrelerimiz gerçekleştiriyor. Yiyeceği ağzımıza atmamız, yiyeceğin çiftlikten markete oradan da ağzımıza gönderilmesinin devamı niteliğindedir; yiyecek daha sonrasında kan akışımız aracılığıyla hücrelerimize taşınır. Yeme eylemini gerçek anlamda gerçekleştirenler hücrelerimizdir ve kendilerini yenilemek için yağ ve bileşenlerine ihtiyacı vardır.

Hücreler enerji ihtiyacı için yalnızca iki kaynağa ihtiyaç duyarlar. Şeker ya da yağ tüketebilirler. Hücre sağlığı ve kendi sağlığınız birincil olarak hücrelerin yaktığı yakıtlarla belirlenir.

Sağlığımızı korumayı tek bir cümlede özetlemek gerekirse; sağlık ve yaşam, bir insanın yaşamı boyunca şekere karşın yaktığı yağ oranıyla belirlenir. Bir kişi enerji kaynağı olarak ne kadar çok yağ yakarsa bir o kadar sağlıklı olur ve uzun yıllar yaşama ihtimali bir o kadar artar. Bunun karşılığında bir insan ne kadar çok şeker yakarsa, hastalıklara yakalanma ve yaşam ömrünün kısa olma ihtimali bir o kadar artar.

Bir kişi yağ yakmayı ve yağ yakıcı haline gelmeyi nasıl öğrenir? Birincil enerji kaynağını şekerden yağa nasıl çevirir?

Bir işten en iyi verimi onu sıkça yaparak alırız. Sık sık tenis ya da golf oynayarak iyi bir tenisçi ya da golfçu olabilirsiniz. Tıpkı bu örneklerde olduğu gibi vücudunuz da sıkça yağ yakarak yağ yakmaya alışır. Bu bir adaptasyondur. Ancak insanların çoğu şeker yakmaya alışkındır; çünkü bu güne kadar siz fark etmeden vücudunuzu bir şeker bağımlısı haline getirmişsinizdir.

Vücudunuz alışkın olduğu şeyleri yapmayı tercih eder.

Vücudunuz çok fazla şeker depolayamaz ve bunların çoğunu yağ olarak depolarsınız – ve pek çok insanda bu yağlar "dolapta" depolanır. Çünkü vücudunuz daha sonra kullanmak için enerji kaynağı olarak yağı depolar ve daha sonra yakmayı tercih eder keza siz buna asla izin vermezsiniz!

Ancak şeker ve yağı birlikte tüketirseniz, vücudunuz ilk önce şekeri yakacaktır. Ben vücudun şekerden kurtulması için tek yolun onu yakmak olduğuna inanırım. Vücudunuzdaki şeker yüksekliği gün geçtikçe insülin direncine ve buna bağlı olarak diyabet ve birçok kronik hastalığa sebep olacaktır.

Şeker yediğiniz sürece yağ yakamazsınız!

Unutmayın insanlar yağ tükettikleri için kilo almazlar, buradaki suçlu şekerdir!

Obez insanlar çok yemek yediği için obez olmamıştır, obez oldukları için çok yemek yerler! Bu insanları çok yedikleri için böyle olduklarını düşünmek bilimle asla örtüşmeyecektir. Doğru gıdaları tükettiklerinden artık obez olmayacaklardır! Hormonel olarak insülin direncinin kurbanıdırlar!

Buradaki problem insülin direncine bağlı olarak vücudunuzdaki yüksek şekerdir. Bu da yanlış beslenmenizden kaynaklanır.

Neredeyse herkesin, halkın ve bazı tıp uzmanlarının inançlarının aksine diyabetin bir kan şekeri hastalığı değil insülin sinyali hastalığı olduğuna dikkat etmek gerekir.

İnsülin direnciyle ilgili temel probleme odaklanmadan kan şekerinin düşürülmesi en iyi ihtimalle sizi bir yere götürmeyecektir ancak çoğu kez daha da kötüleşmenize neden olabilir Benzetme yapmak gerekir ise, evinizin içinde kir, çöp ve pislik varken bu pisliği halının altına itmek, vücuttaki şekerden kurtulmadan, sentetik ilaçlar ile yerini değiştirmeye benzer! Şeker hala vücudunuzdadır!

Bizler gerçekte birer hücre kolonileriyiz. Tek bir birey değiliz. Uyum içinde yaşamaya çalışan 10-15 trilyon birey-hücresel hayatlardan oluşmaktayız. Bu, 10 trilyon canlının tek bir birey gibi yaşaması olarak algıladığımız, hormonal emirlerle düzenlenmiş açık bir davranışın göstergesidir. Gerçekten çok incelikle ayarlanmış bir karınca veya arı kolonisi gibi düşünebilirsiniz.

Sağlıklı kalmak için vücudunuzdaki şekerden kurtulmalısınız!

Vücudunuzdaki şekerden kurtulmak için, yenisini eklemeyin! Şeker yemeyin! Şekere ihtiyacınız yok!

Hareket edin! Yürüyüş yapın. Yaşınız ve vücudunuz elverdikçe temiz havada spor yapın!

Yeşil sebzeleri tüketin! Bu lifler sağlıklı bir bağırsak florası için çok önemlidir.

Asitli içecekler, meyve suları, sporcu içeceklerinden uzak durun! Su için! Çay için! Kahve için! (şekersiz elbette!)

Sürekli atıştırmayın! Her atıştırma kan şekerinizi yükseltecektir! Depolarınız yeterince dolu! Enerji ihtiyacım var diye kendinizi kandırmayın!

Yumurta yiyin! Tereyağı yiyin! Mümkünse ev yapımı yoğurt ve turşu yiyin!

Paketlenmiş gevreklerden kesinlikle kaçının! Hızlı, kolay diye tok tutsun diye bu tür hazır ürünleri tüketmeyin! Aç kalın, açlık vücudunuza fayda sağlayacaktır. Zamanınız olduğunda gerçek gıdaları tüketin!

Kalori saymayın! Kalori sayımının doğru olmadığı Amerika ve Avrupa'da sayısız çalışma ile kanıtlandı! Hala insanların kalori saydığını görüyorum! Her kalori aynı değildir! Düşük kalorili diyet yaparsanız, kısa vadede kilo verseniz de hepsini ileriki zamanda geri alacaksınız! Belki de daha fazlası ile!

Sevgi ve Sağlık ile Kalın,

Sencer Bulut

International Sport Nutritionist

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.