Op. Dr. Yücel Birinci: "Burun estetiğinin sonucu doğrudan hekime bağlı"

Op. Dr. Yücel Birinci: "Burun estetiğinin sonucu doğrudan hekime bağlı"

Özel Egesante Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yücel Birinci, "Burun estetiğinde hekime bağlı olarak iyi sonuçlar olduğu gibi kötü sonuçlar da olabilir" dedi.

Özel Egesante Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yücel Birinci, burun estetiği ameliyatının en sık yapılan üç ameliyattan birisi olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Birinci, "Bu kadar sık yapılan bir ameliyatta tabi ki çok farklı sonuçlar oluşabilir. Bu operasyonlarda sonuç direk hekime bağlıdır. Hekime bağlı olarak iyi sonuçlar olduğu gibi kötü sonuçlar da olabilir" dedi. Op. Dr. Birinci, "Hastalar genellikle bize burun tıkanıklığı ve estetik kaygı şikayetleriyle geliyorlar. Hastanın en önemli korkularından birisi de burun ucundaki ameliyat sonrası oluşabilecek düşüklük oluyor. Burunda çökme ve ameliyat sonrası nefes alamama korkuları da oluyor. Özellikle burunda düşme olması çok fazla belirtilen bir şikayet olabiliyor. Bunu şu şekilde açıklıyoruz. Burun estetiği şu an ülkemizde en sık yapılan üç ameliyattan birisi. Bu kadar sık yapılan bir ameliyatta tabi ki çok farklı sonuçlar oluşabilir. Düzgün yapıldığı zaman burun estetiğinin doğasında burunda düşme, çökme, eğilme, nefes alamama gibi sonuçlar yer almaz. Ancak bu kadar sık yapıldığı için ve her hekimin sonucu birbirinden farklı olduğu için bu operasyonlarda sonuç direk hekime bağlıdır. Hekime bağlı olarak iyi sonuçlar olduğu gibi kötü sonuçlar da olabilir" sözlerine yer verdi.

img_0542.jpg

"Estetikli burun, normal bir burundan daha sağlıklı hale döner"

"Sağlıklı operasyonlarda estetikli burun, normal bir burundan daha sağlıklı hale döner" açıklamasında bulunan Op. Dr. Yücel Birinci, "Burunda çökme olayı ameliyat esnasında teknik bir hata yapılırsa burnu destekleyen bağlar ve kıkırdaklar gereğinden fazla alınırsa gerçekleşebilir. Düzgün bir operasyon yapılırsa destek tam olarak sağlanırsa kıkırdak yapıları korunursa burunda çökme ihtimali yoktur. Sağlıklı operasyonlarda estetikli burun, normal bir burundan daha sağlıklı hale döner" dedi.

Ameliyat sonrası morarma ve nefes alamama korkuları

Hastaların burun estetiği ameliyatı sonrasında yüzde morarma ve nefes alamama korkularının olduğunu söyleyen Op. Dr. Yücel Birinci, doğru bir müdahale ve iyi bir hekim tarafından yapılan operasyonlarda bu tarz vakaların hiç yaşanmadığını ve hastaların bu korkuya maruz kalmadıklarını söyledi. Op. Dr. Birinci, "Operasyon sonrası yüzde ve gözaltlarında morarma vakalarını az oranda hastanın cilt yapısına yüksek oranda da hekimin kullandığı tekniğe ve kullandığı aletlerin teknolojisine bağlıdır. Yine uygun teknik kullanılırsa, ince aletler kullanılırsa, doğru diseksiyon yapılırsa morluk hastaların yüzde sekseninde hiç oluşmamaktadır; geri kalan düşük bir oranda da küçük morluklar olmaktadır. Çok ciddi bir morluk kesinlikle gözlenmemektedir. Ameliyat sonrası oluşmasından korkulan bir diğer sorun da nefes alamama korkusudur. Bir çok hasta da gözlemlenebiliyor. Ama bunlar yine ameliyatın doğasında yok. Nefese yönelik yapılan işlemler sadece burun orta alt kıkırdağına değil bir çok noktaya yapılıyor. Burun estetiği ile burun nefes ameliyatları birbirinin içine geçmiş ameliyatlardır. Tamamen birbirleriyle bağlantılıdır. Burun ucunun yüksekliği, burun kanatlarının açıklığı, burun sırtının inceltilme seviyesi, alt ve orta burun etlerinin büyüklüğü, burun orta alt kıkırdağının eğriliği veya düzlüğü burun tıkanıklığına direk etki eder. Maalesef ki genelde yapılan sadece burun orta alt kıkırdağının düzeltilmesi oluyor. Bu nefes ameliyatı olarak geçmektedir. Yalnız burun tıkanıklığına söylediğimiz parametrelerin hepsi direk etki etmektedir. Bu yüzden biz hastaları değerlendirirken sadece burun orta alt kıkırdağı sorunu olarak değerlendirmiyoruz. Burun kanatları nefeste çok önemlidir. Burun kanatlarına güzel bir şekil vermek için fazla kıkırdak çıkartılması burun yan kanatlarında "mandalla sıkılmış burun" deformitesi yaratabilir. Bunun önüne geçmek için yine estetik ve nefesi doğru ayarlamak lazımdır. Bunlar dikkate alındığı zaman tüm parametreleri düşündüğümüzde burun açısı iyi ayarlanmış, burun dikişleri güzel atılmış, burun orta alt kıkırdağı düzeltilmiş, burun yan kanatların desteği iyi sağlanmış ve burun eti müdahalesi düzgün yapılırsa bu estetik ameliyatlarda nefes problemi olma sorunu yoktur. Bunlardan sadece biri düzeltilir diğerlerine zarar verilirse tabi ki hasta nefes alamayacaktır" açıklamasında bulundu.

img_0544.jpg

"Ameliyattan dört gün sonra işe gidebilirsiniz"

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme sürecine de dikkat çeken Op. Dr. Yücel Birinci, "Hastalar estetik ameliyattan dört gün sonra normal gündelik yaşamına dönebilirler, işlerine de gidebilirler. Eğer operasyonda doğru teknik ve aletler kullanılıyorsa hastanın da altyapısında zemininde farklı bir hastalığı yoksa zaten morluk oluşmuyor. Ameliyattan sonra ilk üç gün hasta silikon tamponla nefes alabiliyor. Cerrahi teknikleri de doğru uyguladığımız zaman hasta gerçekten silikon tampon alındıktan sonra bile yan kanatların yeterli desteği ve burun uçlarının yeterli kalkıklığı sayesinde direk nefes almaya başlıyorlar. Ve burun tıkanıklığı yaşamıyorlar. Ve bununla birlikte morluk da olmuyor. Burun bir süre bir miktar şiş ve kalın görünebilir. Bu en fazla bir ay sürmektedir. Onun dışında da hastaların bir sıkıntıları olmayacaktır. Eskisi gibi bir ay evden çıkmama gibi bir durum yok. Çünkü yüzde estetik olduğuna dair herhangi bir izleri olmayacaktır" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.