Organik tarım için ortak akıl çağrısı

Organik tarım için ortak akıl çağrısı

İZFAŞ, Ekoloji ve Olivtech Sanal Fuarları’nda ilk günü geride bıraktı.  “Digital İzmir Fair” platformunda sektör temsilcileri bir araya gelirken; fuarlarla eş zamanlı olarak düzenlenen “web seminerleri” ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi.

Fuar İzmir, bu özelliğini dijitale de taşıyarak bir ilki daha gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İZFAŞ tarafından yapılan Türkiye’nin ilk sanal fuar platformu “Digital İzmir Fair" tamamı yerli bir alt yapı ile hazırlandı. Online platformun ilk sanal fuarları ise; bu yıl salgın nedeniyle ertelenen Ekoloji İzmir - Organik Sertifikalı Ürünler Fuarı ile Türkiye’nin alanında tek fuarı olan Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı oldu. İlk gününü geride bırakan “Digital İzmir Fair”, yeni fuarcılık döneminin alternatifi değil tamamlayıcı unsuru olduğunu gösterdi. Sektör temsilcileri, fuar ve etkinlikleri 12 Aralık Cumartesi gününe kadar gurmeizmir.izfas.com.tr adresi üzerinden takip edebilecek.

Zeytine gönül vermiş uzmanlar bir araya geldi

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) iş birliği ile düzenlenen Olivtech online seminerleri, “Türkiye ve Dünyada Zeytincilik” oturumu ile başladı. Moderatörlüğünü UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet’in üstlendiği seminere Kürşat Tarım Temsilcisi Zeynep Kürşat Alamur, UZZK İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, EİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cavlı ve Köstem Zeytinyağı Müzesi yetkilisi Dr. Levent Köstem katıldı.  Zeytin yetiştiriciliğine gönül vermiş uzmanlar üretim, tüketim, ticaret ve ihracat alanlarında yaşadıkları deneyim ve sorunları gündeme getirerek alternatif çözüm önerilerini paylaştı. Semineri online olarak takip eden ziyaretçilerin katılımcılara soru sorabildiği platformda interaktif bir ortam da oluştu.

Cumhuriyet tarihinin ihracat rekortmeni: “sofralık zeytin”

Oturumda, zeytinin ana vatanı haline gelen Türkiye’nin başka ülkelerle kıyaslanamaz bir biyoçeşitliliğe sahip olduğuna değinilirken; bu çeşitliliğin doğaya zarar vermeden, doğru tarım politikaları kullanılarak üretilmesi ve dünyaya katma değeri artırılarak pazarlanması gerektiği önemle vurgulandı.  Oturumda ayrıca, 2019-2020 hasat yılını sofralık zeytinde 84 bin ton ile kapatan Türkiye’nin, karşılığında 145 milyon dolar döviz elde ettiği açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ihracat rekoru olarak kayıtlara geçen bu rakamı sektör uzmanları,  sofralık zeytinin dış pazarda katma değerinin yükseldiğinin bir göstergesi olarak yorumladı.  Seminerde ayrıca zeytinciliğin ülke genelinde sürdürülebilirliği, üretici destekleri, insan kaynaklı iklim krizi, çevreci üretim, ülke zeytinliklerinin korunması, dış pazara yönelik yapılan çalışmalar, ihracat pazarının çeşitlendirilmesi, Türk zeytini ve zeytinyağı markasının imajının oluşturulması için tanıtım kampanyaları yürütülmesi gibi konular gündeme geldi.

“Sürdürülebilirliğe dört elle sarılmalıyız”

Sanal fuarlar ile birlikte online seminerleri değerlendiren UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, “Türkiye ve dünyada zorlu günlerden geçiyoruz. Geçtiğimiz Nisan ayında yapmayı planladığımız fuarımızı maalesef tedbirler çerçevesinde gerçekleştiremedik. 2020-2021 hasadının yoğun bir şekilde devam ettiği şu günlerde sanal da olsa böyle bir fuarı gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu tarz etkinlikler gerçekten sektörümüz için çok değerli. Zeytin ve zeytinyağı dünyanın yükselen yıldızı… Son derece güzel gelişmeler oluyor. Ülkemiz zeytinin ana vatanı. Son kuraklık deneyimizden sonra sürdürülebilir tarım yapabilmek adına her yapıcı fikre dört elle sarılmamız gerekiyor. Biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yapmak adına bizim doğayı çok verimli kullanmamız gerekiyor. İspanya’da bunun bir örneği var. Biyoçeşitlilik çok azaldığı için birçok çevresel sorun gündeme gelmiş durumda. Hasatlarımızı yaparken sınırı iyi bilmemiz ve doğayı çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bizim bu bilgi paylaşımlarını daha çok yapıp topluma ve özellikle çiftçilere anlatmamız çok değerli. Yapraktan ağaca zeytinin her aşamasının kültürel bir materyal olarak değerlendirmeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Organik tarım için ortak akıl çağrısı

Dünya organik pazarına ışık tutan seminerlere ev sahipliği yapan Ekoloji İzmir Fuarı, uzun bir aranın ardından “organik tarım” semineri ile sektör profesyonellerini bu kez sanal ortamda bir araya getirdi. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğiyle düzenlenen ve sektöre dair mevcut durum, gelişme, bilimsel konu ve konukların yer aldığı web seminerleri “Ekoloji İzmir Buluşmaları”nın ilk gününde “Türkiye’de ve Dünyada Organik Tarım”, “Organik Tarımda Farklı Yaklaşımlar” ve “Çözüm İçin Ortak Akıl” olmak üzere toplam üç oturum gerçekleşti. Oturumlara İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Tire Süt Kooperatifi Temsilcisi Fatih Karataş, Işık Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, organik tarım sektöründen Gürsel Tonbul, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Dr. İlhan Cevheri, Gökçe Okulu, Arzu Duran katıldı. Konuşmacılar; Türkiye’de ve dünyada ekolojik tarımın mevcut durumu, çevresel sıkıntılar, yaşanan sorunlar, ihracatın durumu ve buna yönelik bilgiye dayalı çözümleri konuştu. Uzmanlar, pandemi süreci ve iklim değişikliklerinin son dönemde ekolojik tarıma olan ilgiyi artırdığına dikkat çekti.

Bu seminerler çok önemli

Oturumların açılış konuşmasını yapan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy; Türkiye’yi uluslararası alanda temsil eden organik sertifikalı ürünlerin ve sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı tek fuar olan Ekoloji İzmir Fuarı’nda bu seminerlerin yapılmasının önemine dikkat çekti. Tüketiciye izlenebilir ürün sağlarken diğer yandan da veri toplama ve bu verilerin hem karar vericiler hem de paydaşlar açısından önemli olanaklar sağladığını ifade eden Prof. Dr. Aksoy, şunları kaydetti:

“Ekolojik Tarım Derneği olarak her yıl olduğu gibi Ekoloji İzmir Fuarı’nın partnerleri arasında yer alıyoruz. Çünkü biz organik tarımın önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz ve bunun sağlam temeller üzerinde gelişmesi için hep birlikte çalışıyoruz. Organik tarım, Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin hemen hepsine önemli katkı sağlayan tarım-gıda sistemi olmasının yanı sıra bir yaşam biçimidir. Bu toplantıları planlarken organik tarımda Türkiye’de ve dünyada neler oluyor ona baktık. Çok fazla veri ya da rakam üzerinden değil mevcut durum, yaşanan sorunlar ve buna yönelik çözümler üzerinden gittik”.

12 Aralık’a kadar devam edecek

Sektöre dair gelişmeler ve bilimsel konuların yer aldığı web seminerlere katılmak isteyenler, gurmeizmir.izfas.com.tr adresinde “etkinlikler” sekmesine tıklayarak ulaşabilecek. Fuar ile eş zamanlı olarak gerçekleşen seminerlerin tümü, fuar süresince web sitesi üzerinden girilip tekrar izlenebilecek. Online seminerler; 11 Aralık’ta “Organik Tarımda Tartışmalı Girdiler”, “Organik Tarımda Sertifikasyon”, “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri”, “Ege’nin Zeytin Ormanları ve Presidium Zeytinyağları” ile devam edecek. Fuarın son günü olan 12 Aralık Cumartesi gününde ise, “Üretici ile Buluşma Noktası Organik Pazarlar” ve “Organik Tarımda İç Pazar” oturumları yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.