Ortopedik rahatsızlıklardan kurtulmak mümkün!

Ortopedik rahatsızlıklardan kurtulmak mümkün!

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Akdemir, Modern teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde büyük ilerleme sağlandığını belirtti. 

Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Böylelikle daha önceki yıllarda tedavisi imkansızmış gibi görünen hastalıklar artık tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların başında ise eklem rahatsızlıkları gelmektedir. Eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan protez (diz, kalça, omuz, ayak bilek vb.) implantları ve ameliyat tekniklerinde önemli gelişmeler olmuştur” dedi.  Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Eklem rahatsızlıklarının başlıca kireçlenme, romatoid artrit, ankilozan spondilit, septik artrit sekeli, kırık sonrası hasarlanma (parçalı omuz kırığı, femur boyun kırığı vb.) ve doğumsal problemler (gelişimsel kalça displazisi vb.) olarak sıralanabilir” dedi. 

opr.-dr.-mehmet-akdemir_ortopedi-ve-travmatoloji-uzmani-001.jpg

Hasarın Boyutu Önemli

Eklem hasarının çok fazla olmadığı durumlarda, ağrı kesiciler, fizik tedavi uygulamaları, eklem içi ilaç enjeksiyonları, PRP ve kök hücre uygulamalarının uygulanabileceğini belirten Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Akdemir,” Eğer eklem onarılamayacak derecede hasar görmüş ise tedavi seçenekleri içinde artrodez (eklem dondurması) veya artroplasti (eklem protezi) bulunmaktadır. Artrodez eklem hareketinin ortadan kaldırılmasıdır. Küçük eklemlerde (örneğin parmak) hala en iyi tedavi seçeneği olmakla birlikte büyük eklemlerde (kalça-diz) ciddi fonksiyon kaybına neden olduğu için hastalar ve hekimler tarafından artrodez tercih edilmemektedir” dedi.

Hızlı İyileşme Sağlanabiliyor

Daha önceki yıllarda geliştirilen protez implantlarındaki temel sorunun protezin ortalama ömrünün kısa olması ve cerrahi uygulama zorluğu olduğunu dile getiren Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Günümüzdeki protez cerrahisinin biyolojisinin daha iyi anlaşılması ile canlı doku ile daha uyumlu implantlar geliştirilmiştir. Aynı zamanda cerrahi tekniklerin geliştirilmesi ve ortopedik yardımcı setlerinin ve el aletlerinin gelişmesi ile cerrahi uygulama kolaylığı artmıştır. Aynı zamanda eklem cerrahisinde ağrı yönetiminde de önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Artık cerrahi girişimlerin önemli bir kısmında genel anestezi gerekliliği oldukça azalmış ve spinal- lokal-rejyonel anestezi şekilleri sık kullanılan uygulamalar olmuştur. Cerrahi sonrasında ise epidural/skalen kateterler yardımı ile hastaların ameliyat sonrasını ağrısı azaltılmaya başlamıştır. Bir diğer yandan hastaya özgü implant tasarımı, cerrahi sırasında bilgisayar yardımlı navigasyon teknolojisi de hızla gelişmeye devam etmektedir. Tüm bunların sonucunda artık eklem değişimi gerektiğinde daha uzun ömürlü implantlar daha kısa sürede ve kolay uygulanabilmekte ve hastalarda hızlı iyileşme ve eski sağlıklarına geri dönme sağlanabilmektedir. 

Son olarak başarılı bir eklem değişimi cerrahisinin tek bir faktöre bağlı olmadığını belirten Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Bunların başında uygun hastaya uygun cerrahi girişim yapılması gelir. Hasta faktörü olarak hastanın vücut yapısı, kas gücünün iyi olması ve iyi motive olması başarının ilk ve en önemli anahtarıdır. İkincil olarak cerrahinin eklem cerrahisi konusunda deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. En son olarak ise iyi bir implant seçilmelidir. Hasta-cerrah ve implant birilkteliği ile eklem cerrahisinin sonuçları günümüzde artık çok iyi olmuştur” dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.