Osman Şahbaz'a Macaristan'dan Büyük Ödül

Osman Şahbaz'a Macaristan'dan Büyük Ödül

23 Ekim 1956 Macaristan'ın bağımsızlık ve özgürlük Milli Günü'nün 61. yıldönümü, Macaristan'da Szabadbattyán kentinde düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

İlk tören Szabadbattyán şehir kültür merkezinde  Macar ve Türk Milli marşlarının okunmasının ardından Batthyány Lajos Általános okulu öğrencilerinin 1956 yılının hatıralarını temsili canlandırmaları ile başladı.

Macar Milli Günü etkinliğine iktidar partisi 

FİDESZ-KNDP milletvekili Törő Gábor,Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Budapeşte Program Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Macaristan'ın Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter  Dr. Kamil Nas, Kőszárhegy Belediye Başkanı Borján Péter József, Úrhida Belediye Başkanı, Bognár József, Fejér Megyei Rendőr főkapitányságSzékesfehérvár Rendőrség Emniyet Müdürü, Szabadbattyán Belediye eski Başkanı Borsó Pál, Belediye Genel Sekreteri Némethné dr. Jenei Éva, Szabadbattyán Belediye Başkan Vekili  Csókási Lajos, Meclis Üyeleri Bihácsi István, Balázs László, Balázsné Lengyel Janka, László Dabóczy, Simonné Flórián Judit sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri, bürokratlar, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

Böyle hissettiğimiz için kendisine çok şey borçluyuz

Belediye Başkanı Polyák István Vilmos selamlama konuşmasında,''Bugün bizler için çok önemli bir gün. Çünkü çok farklı duyguları bir arada yaşıyoruz. Şimdi vereceğimiz bu takdir nişanı ile Szabadbattyán şehrimiz Belediyesi bir tarih yazıyor. Çünkü şimdiye kadar Belediyemiz tarafından verilen madalya nişanı ve fahri hemşehrilik ödülünü yabancı birisi almamıştı. İlk yabancıya bir nişan ve berat vermiş olacağız. Ayrıca söylememiz gerekir ki, bu madalya ve ödülü alan kişi tarihimizde hem göçleri, hem de ortaçağda çok büyük rol alan bir ülkenin vatandaşıdır. Szabadbattyán tarihinde 16. ve 17. yüzyıl çok büyük önem taşımaktadır. O dönem en önemli yapılarından bir tanesi hala şehrimizde ayaktadır. İsminde, o zaman burada bulunan milletin dilini korumaktadır. Macarca Őrtorony anlamına gelen Kula Kulesi Türk kökenlidir. Bulunduğumuz bu anın nedeni de bu eserdir. Ama tarihi dönemin ilişkileri ile ilgili değil. 21. Yüzyılın iki farklı toplumunda yaşayan ve birbirlerine saygı, sevgi ve dostluk hisseden insanlarıyla ilgilidir. Bu iki Avrupa ülkesi insanları dini olarak farklı temeldedir. 

İnsanlarımıza, gönlümüzde aynı şekilde minnettarlığımızı gösterip değer veriyoruz. 

2005 Yılında başlayan ilişki bugün güçlü dostluğa ulaştı. Bu dostlukta bir kişinin çok büyük etkisi ve katkısı vardır. Böyle hissettiğimiz için kendisine çok şey borçluyuz. Ve şimdi belediyemizin Szabadbattyánért Kitüntetés nişan ödülüyle ilgili kararını paylaşmak istiyorum sizlerle. Szabadbattyán belediyemizin 124/2017 sayılı meclis kararında;

1.Szabadbattyán'ın ve  Türk Macar dostluğunun gelişmesinde yer aldığı olağanüstü çalışmaları,

2. Kula Kalesinin yenilenmesiyle ilgili çalışmalarda gösterdiği güçlü desteği,

3. Szabadbattyán ve Türkiye'deki Kocaeli Kavaklı kenti ile şehrinin kardeş şehir ilişkisinin güçlendirilmesinde gösterdiği samimi fedakarca çabalar için, Fahri Konsolos ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Sayın Dr. Osman Şahbaz'a Szabadbattyánért Kitüntetés nişan ödülünü aynı zamanda Türk Macar Atatürk plaketini takdim etmekten büyük bir onur duyuyorum'' dedi.

Farklılıklarımızı keşfetmeye çağırıyorum

 Macaristan'ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz teşekkür konuşmasında, ''Macaristan'ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin 61. yılı ve o günkü cesur kahramanların hatırasını saygıyla anıyorum. Bugün şahsıma tevdi edilen Szabadbattyán fahri hemşehrilik ve madalyadan dolayı duyduğum mutluluk ve onurdan dolayı, bu nişana beni layık gören Milletvekiline, Belediye Başkanına, Meclis Üyelerine ve Szabadbattyán halkına içtenlikle teşekkür ediyorum. İki dost ülke arasında geliştirilen, Kavaklı ve Szabadbattyán arasında oluşturulan kardeş şehir ilişkilerinin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Farklılıklarımızı keşfetmeye çağırıyorum. Kardeş Macar milleti ile Türkiye arasında farklı kültürleri, insanları bir araya getirerek kültürler arası bir köprü vazifesi görmekten mutluyum ve ilişkilerimizin geliştirilmesinde her türlü katkıyı ve desteği vermeye devam edeceğim. Macaristan ile Türkiye çok daha güçlü ortaklıklara imza atabilir. Türkiye olarak, Macaristan'a özel bir önem veriyoruz.'' dedi.

Belediye Kültür Merkezindeki konuşmalar ve ödül töreni sonrasında, şehir merkezinde yakılan meşaleler ile Belediye Binası önüne kadar yürünerek, Bağımsızlık ve Özgürlük anıtına çelenk konuldu.

Akabinde Belediye Başkanının misafirler onuruna hazırlamış olduğu kokteyl ve akşam yemeği yenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum