Osteoporoza karşı beslenme önerileri

Osteoporoza karşı beslenme önerileri

Özel Egepol Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, Osteoporoz hastalığının kendisini omurga ve sırt ağrılarıyla belli ettiğini söyledi.

Osteoporozun, kemik yapısı içindeki kalsiyum azalmasına ve buna bağlı olarak kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu ifade eden Dr. Özdem, tedavide düzenli egzersiz, kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi ve güneşlenmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Tufan Özdem, “Kemik erimesi 50 yaşın üzerinde kadınların yaklaşık 1/3'ünde (genellikle adet sonrası dönemde), 50 yaş üzeri erkeklerin ise 1/5'inde görülmektedir. 70 yaş üstü yaşlanmaya bağlı her iki cinsiyette de osteoporoz karşımıza çıkar. Kemik dokusu yapı olarak üzerine yük bindikçe kendisini güçlendiren özelliğe sahiptir. Bu nedenle kemik erimesi özellikle menapoz sonrası zayıf vücut yapısına sahip kadınlarda daha sık olmaktadır. Bunun dışında: Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmaları, kronik karaciğer hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), diabet ve insülin kullanımı, son dönem böbrek yetmezliği osteoporoza zemin hazırlar. Ayrıca organ nakli yapılan hastalarda kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar da osteoporoza neden olabilir. Bunların yanı sıra D vitamini eksikliği, aşırı alkol kullanımı, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam biçimi, egzersiz yapılmaması da önemli kemik erimesi nedenleridir” diye konuştu.

dr-tufan-özdem.jpg

OMUZ VE SIRT AĞRILARI GÖRÜLÜYOR

Osteoporozun en yaygın belirtisinin, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılar olduğunu söyleyen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, bu ağrıların nedeninin de zayıflayan kemikte görülen mikro kırıklar olduğu bilgisini verdi.

Bu mikro kırıkların zamanla birleşerek özellikle omurgalarda çökme kırıklarına yol açtığını kaydeden Dr. Özdem, şöyle devam etti: “Buna bağlı boyda kısalma, kamburlaşmayla beraber oluşan omurga deformasyonları ortaya çıkar. Kalça bölgesinde oluşan kemik erimesi özellikle yaşanan travmalarla beraber (yaşlılarda düşme sıktır) kalça kırıklarına ve korkulan bir durum olan akciğerlere pıhtı atma sonucu daha ağır tablolara neden olabilir. Her yaşta ve özellikle 30’lu yaşlara kadar yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alınması, düzenli fiziksel aktivite ve spor yapılması, sigara, alkol ve risk oluşturan ilaçların kullanımından uzak durulması, kronik hastalıklardan korunma ve düzenli tedavi ile osteoporoz riskini en aza indirmek mümkündür. Koruyucu ilaçlar ise osteoporoz döneminde görülen yıkımı azaltabilir ve dengeleyebilir. Bu tür ilaçlar hastanın yaş grubuna uygun olarak tedavide kullanılmaktadır. Ancak tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir, tedavi programına düzenli egzersizler de eklenmelidir. Yılda bir kez yapılacak DEXA ölçümleriyle uygun ilaç tedavileri planlanır”

DÜZENLİ EGZERSİZ KEMİK ERİMESİNE KARŞI KORUYUCU ROL OYNUYOR

Dr. Tufan Özdem, düzenli hareket ve egzersiz ile kemik erimesi oluşan bölgelerin etrafındaki kasların güçlendirilmesinin oluşabilecek ağrıları azalttığını ve kırıklara karşı azami koruyucu rol oynadığını dile getirdi.

Dr. Özdem sözlerini şöyle sürdürdü: “ Beyaz peynir, süt ve yoğurt gibi gıdaların tüketilmesine özen gösterilmeli ve alınan kalsiyumu depolamak için spor yapılmalıdır. D vitamini kemik metabolizmasında önemli yere sahip olup kan seviyesinin düşüklüğü durumunda da kemik erimesine eğilim artmaktadır. Aynı zamanda vücudumuzda inaktif olarak bulunan D vitamini güneşe maruz kalan cilt dokusunun altında aktive olarak kemiklere kalsiyum girişini sağlamaktadır. Bu nedenle güneş görmek çok önemli olup, özellikle öğlen güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde 15-20 dakika güneşlenmek gerekir. Osteoporoz teşhisi konan hastalarda kırık oluşmamışsa koruyucu tedaviye başlanır. Hastanın aktif egzersiz yapmasını sağlamak önemlidir. Tempolu yürüyüşler kemiğin mevcut kuvvetini korumasını sağlar. Aktivite ve hareket sayesinde kişinin kasları geliştikçe, kemiklere gelen zorlayıcı kuvvetler de azaltılmış olur ve dolayısıyla kırık riski de düşer. Omurgasında kırıklar başlayan hastalarda bu kırıklara bağlı ağrıları azaltmak için bazı ek tedbirler alınmalıdır. Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.