Otizm eğitiminde ‘Teacch’ metodu yüksek başarı sağlıyor

Otizm eğitiminde ‘Teacch’ metodu yüksek başarı sağlıyor

Otizmli çocuklar için spor ile iyileşebilecekleri bir platform fırsatı sunuyor.

 

Türkiye’nin otizmli çocuklara yönelik ilk spor merkezi olan Mac Otizm, bir gelişimsel bozukluk olan otizm ile ilgili yeni tedavi yaklaşımları ortaya koymaya devam ediyor. Otizmli çocukların sosyal yaşama entegre olmaları ve hayata kazandırılmaları amacıyla spor prensibini kullanan Mac Otizm, diğer ülkelerdeki farklı tedavi yöntemlerinin ülkemizde kullanılması adına çalışmalarını sürdürüyor.

Son olarak Küba’daki otizmli çocuklar için açılan ilk eğitim merkezine ziyaret gerçekleştiren Mac Otizm Spor Merkezi Kurucusu Memet Tazegül, otizmle ilgili önemli gelişmeleri ve Kübalı yetkililerin uyguladığı teknikleri aktarıyor.

‘Otizmi spor ile yeniyoruz’ fikriyle yola çıkan Mac Otizm, denenmemişi deneyerek otizmli çocuklar için spor ile iyileşebilecekleri bir platform fırsatı sunuyor. Sporun yanı sıra destekleyici tedavi protokolleri konusunda çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Memet Tazaegül, tıbbı ve alternatif yollar için başka ülkelerle temasa geçtiklerini dile getirdi.Küba’daki okul ziyaretiyle ilgili konuşan Tazegül; “Otizm ömür boyu devam eden, sosyal ilişkilerde ve iletişim süreçlerinde sorunlara yol açan bir durumdur. Bir hastalıktan ziyade farklılık olarak yorumlayabileceğimiz otizmin çocuklar üzerinde bazı etkileri vardır. Otizmli çocuklar kısıtlı ilgi alanlarına sahiptir, tekrarlayan davranışlar sergilerler, iletişim kurmakta zorlanırlar. Yaşıtları gibi oyun oynamak konusunda yeterince dışa dönük değillerdir. Tüm bu parametreler çocukların hayata dahil olmalarını zorlaştırır. Bu durum çocukların eve bağlı, ailesine bağımlı olmasına yol açar. Biz Mac Otizm olarak bu sorunları minimize etmek için spordan faydalanıyor aynı zamanda farklı bakış açılarını özel eğitimlerle bir araya getiriyoruz. Bu sebeple Küba’nın ilk otizm okuluyla fikir alış verişinde bulunmak adına bir buluşma organize ettik ve uyguladığımız yöntemler hakkında görüşme sağladık” dedi.

Küba’daki ilk otizm okulunun direktörü Dora Alonso, otizmin etkilerinin azaltılması noktasında farklı stratejiler izlediklerini söyledi. Havana şehrindeki tüm otizmli çocukların bu merkezde eğitim gördüğünü dile getiren Kübalı yetkili, sonradan açılan diğer okullar için iyi bir referans oluşturduklarını vurguladı.

Sözlerine şu şekilde devam eden Kübalı yetkili; “Eğitim merkezimiz otizmli çocukların farklılıklarını göz önüne alarak 6 ay için hazırlanmış yol haritaları üzerinden ilerler. 10 farklı sınıfın bulunduğu merkezde çocuklar 6 aylık stratejiler doğrultusunda eğitime tabi tutulur. Bu strateji sadece çocuklar için değil aileler için de hazırlanır. Buradaki en büyük amacımız merkezimizde uygulanan stratejinin evde de devamlılığını sağlayarak çocuklardaki gelişimi kalıcı kılmak. Stratejimizin temelini ‘Teacch’ metodu oluşturuyor. Bu metot, görerek daha rahat anlayan ve kavrayan otizmli çocukların öğrenmelerini kolaylaştırmak için iyi bir yöntem sunuyor. Bunun yanı sıra beslenme ve spor üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Çocukların zayıf olan kas gelişimini güçlendirmek için düzenli spor aktivitelerimiz mevcut. Beslenme konusunda ise kararı ailelere bırakıyoruz. Eğer aileler diyet fikrini onaylarsa, çocukların beslenme rutinini olabildiğince glüten, asitli içecekler ve süt ürünlerinden kaçınarak oluşturuyoruz. Özetlemek gerekirse multidisipliner bir yaklaşımla çocukların öğrenim hayatları ve geleceklerini yeniden yapılandırıyoruz” dedi.

otizm-tedavisinde-‘kuba-formulu’.jpegmemet-tazegul.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.