Otomotivcilerin ‘ÖTV indirimi’ sevinci

Otomotivcilerin ‘ÖTV indirimi’ sevinci

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini otomotiv dünyasında büyük bir sevince neden oldu.

EGOD Başkanı Mustafa İduğ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısında kabul edilen ve ticari taksi, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR'ların yenilenmesine yönelik düzenlemeyle getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini otomotiv dünyasının bayramı olarak nitelendirdi.

Eylül ayı itibariyle uygulanmaya başlanacak olan ÖTV indiriminin piyasalara yüzde 100 olumlu yansıyacağını vurgulayan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, “Türk ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü için çıkarılan bu muafiyetle birlikte 2016 ile 2017 yıllarında 1 milyon araç satışı sınırına yaklaşılacaktır” dedi. Otomobil satışlarında ikinci altı aylık dönemde yaşanan kur artışı ve 15 Temmuz  darbe girişiminden dolayı düşüş yaşanmasını beklerken ÖTV indiriminin piyasalara ilaç gibi geleceğini ifade eden İduğ,  darbe girişiminden dolayı ülkenin birlik ve beraberlik duygusuyla bir araya geldiğini söyledi.

“1 milyon araç hedefine ulaşılabilir”

Bundan böyle hem siyasi alanda hem de kamusal alanda yaşanan dayanışma görüntüsünün ekonomik verilere de yansımasını beklediklerini ve ÖTV ile ilgili teşvik paketinin otomobil satışlarını 1 milyonun üzerine çıkarmasına kesin gözüyle baktıklarını belirten İduğ, “Böylelikle Türk otomotiv sektörünün önünde bulunan 1 milyon araç satışı yakalanacak. Ticari araçlar için ÖTV’nin kalkması piyasaya inanılmaz bir hareketlilik getirecek. Ayrıca, ikinci el otomobillerin de satışı artacaktır. Herkesin bütçesine göre otomobil alma şansı gelişecek” dedi.

ÖTV indirimiyle birlikte alınacak sıfır araçlardan ötürü sanayi sitelerinde bulunan küçük esnafın da işlerinde bir nebze gerileme olacağını vurgulayan İduğ, “Ticari kamyonet, otomobil ve taksilerin yenilenmesi piyasadaki sanayi sitelerindeki özel servislerin işini azaltacaktır. Çünkü yeni araçlar en az üç sene garantili olduğu için araçlar alındıkları yere gidecektir. Garantisi bitmiş olan araçlar sanayiye bakıma gidiyordu. Bu nedenden dolayı küçük esnafta bir kayıp yaşanacaktır. Ancak ne olursa olsun ÖTV’nin kaldırılması piyasalarımız ve vatandaşlarımız için olumlu bir gelişme. En azından trafikte dolanımda bulunan araçlar yenilenerek hem kaza riskini hem de konforu arttıracak” dedi.

“Konuttan sonra, taşıt kredileri için indirim bekliyoruz”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘faiz indirimi’ yapın çağrısının ardından bankaların konut kredisi faizlerinde birer birer indirime gittiğini, aynı şekilde taşıt kredisi faiz oranlarında da düşüş beklediklerini ifade eden  Mustafa İduğ, “Otomotiv sektörü olarak 1 Eylül’den itibaren bu müjdenin de geleceğini düşünüyoruz. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı bu mesajında konuttaki düşük faiz oranlarının taşıt kredisine de uygulanmasına atıfta bulundu. Yılın son çeyreğinde otomotiv sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak Türkiye’yi uçuracaktır. Ben çok umutluyum. Bu olumlu hava ile birlikte otomotiv sektörü 2016’yı umuyoruz ki iyi bir noktada bitirerek 2017’ye giriş yapacak” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.