OVERTOUN KÖPRÜSÜ – İSKOÇYA

OVERTOUN KÖPRÜSÜ – İSKOÇYA

Suat Bıçak yazdı; OVERTOUN KÖPRÜSÜ – İSKOÇYA

Merhaba sevgili okurlar, yazın son haftasına giriyoruz. Umarım yaz ayları sizin istediğiniz gibi geçmiştir. Farklı ülkeler farklı şehirler not defterinize ve anılarınıza kaydedilmiştir. Kendi adıma her hafta farklı bir rota için planlar yaptım. Bir çoğunu gerçekleştirdim ancak hala gitmeyi düşündüğüm bir çok rota var. Bakalım mevsimler bize ne kadar izin verecek.

eylul1-001.jpg

Bu hafta gezip gördüğüz yerlerden değil ama ilgimi çeken bir yerden bahsetmek istiyorum. İskoçya her zaman ilgili çeken bir ülke olmuştur. Ülke hakkında bilgi toplarken bir yazı dikkatimi çekti. Sizlerle bunu paylaşmak istedim. Burası bir köprü. Ne kadar ilgimizi çekebilir diye düşünmeyin. Overtoun Köprüsü, İskoçya'nın Batı Dunbartonshire bölgesinde, Milton yakınlarında yer alıyor. Tarihi Overtoun Kalesi'ne gitmek için kullanılan bu iki metre uzunluğundaki köprüde, diğer köprülerde pek de yaşanmayan bir şey yaşanıyor.

eylul2-001.jpg

Bir çok açıdan tarihi bir köprü olan bu mimari harika bazı sebeplerden dolayı pek az ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Köprüye halk arasında “intihar köprüsü” adı verilmiş. Ama aklınıza hemen insanların intihar etmesi gelmesin. Buradan intihar edenler köpekler evet yanlış duymadınız. Bu köprüyü meşhur eden olay buradan geçen köpeklerin, köprüden atlayarak intihar etmesi.

eylul3-001.jpg

1950'de, yani köprü yapılıp kullanıma açıldıktan bir yıl sonra ise köprüde o değişik olay yaşanmaya başlıyor. Köprüden o gün kaleye gitmek amaçlı sıradan bir ziyaretçi geçiyor. Ancak ziyaretçi yalnız değil, yanında köpeği de var. Köprüyü geçerken başlarda hiçbir sorun çıkmıyor ama köprünün tam ortasına geldiklerinde ziyaretçi, köpeğinin hareketlerinde bazı değişiklikler görüyor. Köpeğin suratı değişiyor, belli ki bir şeylere sinirleniyor. Derken ziyaretçi daha ne olduğunu anlamadan köpek sahibinin elinden kurtulup saniyeler içerisinde köprüden atlayarak intihar ediyor.

eylul2-001.jpg

Olay bununla da sınırlı kalmıyor. 1950'den sonra Overtoun Köprüsü'nden kim köpekle geçse köpekleri hep aynı tepkiyi vererek köprüden atlıyor. Öyle ki bugüne dek köprüden atlayan köpeklerin sayısı 600'ü buluyor. Üstelik olayın gizemini arttıran bir ayrıntı daha var: 600 köpeğin, 600'ünün de ölümü hep aynı şekilde oluyor .Köpekler köprünün başında gayet sakin şekilde yollarına devam ederken ortalara doğru hareketlerinde bir tuhaflık seziliyor. Hızlanıyorlar, sinirleniyorlar ve hiç beklenmedik bir anda sahiplerinin ellerinden kurtularak kendilerini köprüden aşağı atıyorlar. Üstelik hep aynı noktadan ve aynı hizadan…İntihar vakalarının bu şekilde artmasıyla halk olaya kendilerince bir yorum getiriyor: "Overtoun Kalesi içerisinde bulunan kötü ruhlar, köpeklerin kaleye girmesini istemedikleri için onları lanetleyerek köprüden geçmelerini engelliyor, intihar etmelerini sağlıyor."diye bir söylenti yayılıyor.

eylul5-001.jpg

Fakat bilimsel açıklamalar olayın hiç öyle göründüğü gibi olmadığını gösteriyor. Köprünün altında bir gelincik türü olan vizonlar yaşıyor. Ve yaydıkları kötü koku köpekleri sinirlendiriyor. Ve köpekler onları yakalamak için köprüden aşağıya atlıyor. Yani olay bu kadar basit aslında.

Her zaman bilimin bir açıklaması olmuştur. Bu olayda buna en güzel örnek, haftaya görüşmek üzere,

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.