Özel Sağlık Hastanesi'nden çikolata kisti semineri

Özel Sağlık Hastanesi'nden çikolata kisti semineri

Özel Sağlık Hastanesi'nde, endometriozis (çikolata kisti) hakkında bilgilendirme seminerinde sunum yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, Endometriozis hastalığının tanı ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Özel Sağlık Hastanesi'nde, kadınlar ve çocukların toplumdaki statüsünü yükseltmek amacıyla hizmet veren Yürekten Dokunuşlar Derneği ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği işbirliğiyle, Endometriozis (çikolata kisti) hakkında bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Her 10 kadından birinde görülen ve çikolata kisti olarak bilinen Endometriozis'in adet ağrısı, ilişki sırasında ağrı ve kısırlık gibi belirtilere sahip olduğunu dile getirenKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, hastalığın 30'lu yaşlardaki kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

ŞİDDETLİ AĞRI İLE KENDİNİ BELLİ EDİYOR

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen Endometriozis tanısının hasta şikayeti, ve ailesinde genetik yatkınlık öyküsünün tespiti ile başladığını dile getiren Prof. Dr. Şendağ, “Hastalıkta ön muayenenin ardından jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılması da gerekiyor. Pelvik muayene, laparoskopi ve MR yöntemleri ile daha detaylı bilgi edinmek de mümkün oluyor” dedi.

3.jpeg

Prof. Dr. Fatih Şendağ Endometriozisin yaşam kalitesini oldukça düşürdüğünü hastanın, günlük yaşamı, iş ve aile hayatını da sıkıntıya sokabilecek ağrılara neden olabildiğini söyleyerek, “Bu hastalık sadece rahimde değil yumurtalık, barsak, mesane, idrar yolları, böbrek akciğer göz ve hatta ciltte tutunabiliyor. Bu nedenle eğer adet döneminde şiddetli ağrınız varsa mutlaka jinekoloğa gitmeniz gerekiyor. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık olabilir. Bu nedenle aile öyküsü de önemlidir. En Çok yumurtalıklarda görülür. Çikolata kisti bir üreme çağı hastalığı olup 30'lu yaşlarda daha sık görülür. Adet kanının geriye gitmesi ve hücrelerin kist oluşturması sebebiyle meydana gelmektedir. Ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık, ishal ve kabızlık, kanlı dışkı, ağrılı ve kanamalı idrar, adet döneminde solunum sıkıntısı gibi belirtilere neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda ise hiçbir belirti olmayabilir. Bu konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından takip edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

1.jpeg

ROBOTİK CERRAHİ İLE BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR

Tedavi süreci hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Fatih Şendağ, sözlerine şöyle devam etti: “Hastalara öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Doğum kontrol hapları hormon düzeyini azalttığı için ağrıyı baskılar ve şikayetleri azaltır. Eğer ilaç tedavisi yetersiz olursa ve çocuk isteği varsa cerrahi müdahale yapılmalıdır. Özel Sağlık Hastanesi'nde Laparoskopik ve Robotik cerrahi yöntemleriyle Endometriozis ameliyatını başarıyla yapmaktayız. Bu yöntemde daha kısa hastanede kalış ve daha hızlı günlük aktivitelere dönüş söz konusudur. Ameliyatta amaç yumurtalıklara zarar vermeden kisti çıkarmaktır. Endometriozis ameliyatlarının deneyimli cerrahlarca yapılması son derece önemlidir. İleri yaşta ve yumurta rezervi düşük hastalarda çocuk isteği varsa tüp bebek tedavisi önerilmelidir”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.