Özgener’den otomotivcilere: 2025’e hazır olun

Özgener’den otomotivcilere: 2025’e hazır olun

OTOMOTİV Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), 36’ncı Bölge Diyalog Toplantısı’nı İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleştirdi.

OYDER’in “Otomotiv ve sigorta sektöründeki gelişmeler” konulu toplantısında açılış konuşması yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Oda bünyesinde doğrudan sektörle ilgili 4 meslek grubunda faaliyet gösteren 2 binin üzerinde üyeyi temsil ettiklerine dikkat çekti. Otomotiv sektörünün her sorununun İZTO’nun da temel meselesi olduğunu söyleyen Özgener, sektörde üretim ve pazar verilerinde düşüş olduğunu belirterek, “2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daralarak 455 bin 943 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı  yüzde 19 oranında azalarak 344 bin 870 adete indi. Aynı dönemde ihracat verilerinde de adet bazında düşüş görülüyor” bilgilerini verdi. 

TRAFİKTEKİ ARAÇLARIN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Dünyada otomotiv sektörünün Endüstri 4.0’ın da etkisi ile bir değişim sürecine girdiğini söyleyen Özgener,  “Değişim dönemi içerisinde 2025 yılı itibariyle, bulut teknolojisiyle donatılmış, birbiri ile iletişim halinde olan, sürüş güvenliği ve emisyonların dikkate alındığı yüksek donanıma sahip araçların trafikte görüleceği öngörülüyor. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ana sanayi firmaları, Endüstri 4.0’ın etkisiyle değişim için gerekli çalışmalara başladı ve belli bir program dahilinde bu çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan bazı dev yan sanayi firmalarının da Endüstri 4.0 çerçevesinde çalışmalarda bulunduğunu gözlemliyorum” diye konuştu. 

BAŞARININ SÜREKLİLİĞİ DİJİTAL DÖNÜŞÜME BAĞLI

Günümüzde benzinli ve dizel motorlu araçların üretimi ağırlıkta olsa da kısa vadede hibrit araçların, uzun vadede de tamamen elektrik motorlu araçların otomotiv sektörünün gündeminde olduğunu kaydeden Özgener, “Bu nedenle, Avrupa ülkelerinde 2025 yılı sonrasında benzinli ve dizel motorlu araçların üretiminin ve satışının durdurulması söz konusu olabilecek. Önümüzdeki dönemde Endüstri 4.0 çerçevesinde, yeni nesil araçlar yeni teknoloji ile donatılmış yan sanayi ürünlere ihtiyaç duyacak. Ülkemizin otomotiv üretimindeki başarısının sürekliliğinin sağlanması, Endüstri 4.0’a geçiş ve araçlardaki dijital dönüşüm sürecine uyum sağlaması ile mümkün.  Dolayısıyla ülkemizde faaliyet gösteren ve ana sanayi için üretim yapan yan sanayi firmaların, bu değişime uyum sağlaması gerekiyor. Bugün için oldukça başarılı üretim gerçekleştirilen yan sanayi sektöründeki firmaların, yakın gelecekte faaliyetlerinin devamı için gerekli Ar-Ge adımlarını atarak dönüşüm sürecine girmesi oldukça önemli” dedi. 

BELGE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Özgener konuşmasında geçtiğimiz Şubat ayında yürürlüğe giren ve ikinci el araç satışını düzenleyen yönetmeliğe de değinerek, “2019 Şubat’ında uygulama zorunlu hale gelecek. Buna göre kullanılmış araç ticareti için biri yetki, diğer mesleki yeterlilik olmak üzere iki belge istenecek” diye konuştu.  Oda’nın da bu belge zorunluluğu kapsamında hazırlıklar yaptığını dile getiren Özgener, mesleki yeterlilik sınavı hizmeti vermek için İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı ve TOBB MEYBEM ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Özgener ayrıca, sektördeki kalifiye eleman sorununa en kesin çözümün de mesleki eğitimden geçtiğini sözlerine ekledi. 

OYDER BAŞKANI: İÇ PAZARDA TALEP CANLANDIRILMALI

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomotiv sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çekerek, bu daralmanın hızlıca müdahale edilmediği takdirde yetkili satıcılar için zorlu bir sürecin başlangıcı olabileceğini iletti. Şahsuvaroğlu “Plazalaşma sürecinde yatırımlarımızı gerçekleştirirken 2018-2019 yıllarında otomotiv sektörünün 1,5 milyon adetlik bir büyüklüğe ulaşacağı projeksiyonu ile hareket etmiştik. Ancak şu anda en iyi ihtimalle 2018 yılını 650 bin civarında satış ile tamamlayacağız. 2019 için tahminler de 400 binlik bir pazarı işaret ediyor. Bu şartlarda yatırımlarımızın karşılık bulması çok zorlaştı. İç pazardaki talebi canlandıracak tedbirlerin hayata geçirilmesi için hükümetimiz ve Bakanlarımız ile temaslarımız sürüyor.” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.