Özgür İGC Grubu’ndan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” Projesi 

Özgür İGC Grubu’ndan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” Projesi 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu yaklaşırken Özgür İGC Grubu Mart ayından bu yana sürdürdüğü proje çalışmalarının detaylarını açıklamaya devam ediyor. 

Toplam 28 proje açıklayan Özgür İGC Grubu “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili projesini de açıkladı. Özgür İGC Grubu adına Mustafa Yılmaz’ın yaptığı açıklamada, “Ücret ve terfi konularında cinsiyet temelli eşitsizlikler, gazeteci annelerin uğradığı ayrımcılıklar, kreş sorunu, cinsiyet kaynaklı mobbing, kadın gazetecilerin sahada çalışırken duyduğu ihtiyaçlar, ataerkil bakış açısıyla medyada kurulan ayrımcı dille mücadele etmek, komisyonun çalışma konuları arasında yer alıyor. Kadın gazetecilere dair veri tabanı oluşturmayı, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği dilinin tesisi için eğitimler organize etmeyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın gazetecilerin izin hakkı alması için mücadele etmeyi planlayan ÖzgürİGC Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliği çalıştayları düzenlemeyi ve belirlenen sorunlar çözülene dek çalışmayı taahhüt ediyor. İzmir’deki tüm gazeteciler eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, demokratik bir yapı altında çalışmayı hak ediyor.” İfadeleri dikkat çekti. 

Özgür İGC Grubu’nun açıklaması şöyle: 

Toplumsal cinsiyet, toplumun, bireylerin içine doğdukları biyolojik cinsiyete biçtiği rollerdir; kişiden beklenen davranışlardır. Bu roller özellikle ataerkil toplumlarda bireyler arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açar. Toplum bazen kadınların bile ataerkil bir zihniyetle yetişmesine sebep olur. 

ozgurigc.jpg

Bu olgunun Türkiye’de çalışma yaşamındaki yansımalarına baktığımızda Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Ekonomik Forumu, OECD gibi uluslararası kuruluşların araştırmaları, eşitsizlik gerçeğini ortaya koyuyor. Türkiye, OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında kadınların iş gücüne katılımının en düşük olduğu ülkelerin başında geliyor. 2018 verileriyle Türkiye’de erkek nüfusunun yüzde 72,7’si iş gücüne katılabilirken kadın nüfusunda bu oran yüzde 34,2’de kalıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre de Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer alıyor. 

Bu veriler, medyada, cinsiyet farklılıkları açısından istihdam ve çalışma koşulları ile cinsiyete yönelik ayrımcı bir dilin kullanılmasına neden oluyor. 

İzmir’deki gazetecilerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığına varması; nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan, topluma fikri önderlik eden, demokrasinin olmazsa olmazı medya sektörü için son derece önem taşıyor. 

ÖzgürİGC Grubu’nun İzmir Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde kurmayı tasarladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu işte bu farkındalığı oluşturmayı; ayrımcılıklara karşı durmayı, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm meslektaşlarımızı bu bakış açısında birleştirmeyi hedefliyor. 

Ücret ve terfi konularında cinsiyet temelli eşitsizlikler, gazeteci annelerin uğradığı ayrımcılıklar, kreş sorunu, cinsiyet kaynaklı mobbing, kadın gazetecilerin sahada çalışırken duyduğu ihtiyaçlar, ataerkil bakış açısıyla medyada kurulan ayrımcı dille mücadele etmek, komisyonun çalışma konuları arasında yer alıyor. 

Kadın gazetecilere dair veri tabanı oluşturmayı, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği dilinin tesisi için eğitimler organize etmeyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın gazetecilerin izin hakkı alması için mücadele etmeyi planlayan ÖzgürİGC Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliği çalıştayları düzenlemeyi ve belirlenen sorunlar çözülene dek çalışmayı taahhüt ediyor. 

İzmir’deki tüm gazeteciler eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, demokratik bir yapı altında çalışmayı hak ediyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.