ÖZYAR, KARADENİZ’DE YAŞANAN ÇEVRE KİRLİLİĞİ’NE VURGU YAPTI

ÖZYAR, KARADENİZ’DE YAŞANAN ÇEVRE KİRLİLİĞİ’NE VURGU YAPTI

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu(EKAF), “31 Ekim Dünya Karadeniz Günü” kapsamında basın mensuplarıyla EKAF Basmane Merkez Binası’nda bir araya geldi.

Toplantı öncesi Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önüne çelenk koyan Federasyon Başkanı Aydın Özyar, daha sonra dernek üyeleriyle birlikte basın toplantısı için federasyon merkez binasına geçti. 
Toplantıda açıklamalarda bulunan EKAF Başkanı Aydın Özyar, özellikle 1992 yılında Bükreş’te Türkiye, Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Moldova ülkeleri çevre bakanlıkları arasında imzalanan “Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması”  sözleşmesi ve bu sözleşmeye ilişkin  31 Ekim 1996 yılında yine aynı ülkeler tarafından imzalanan ”Karadeniz Stratejik Eylem Planı”nı  hatırlatarak, günümüzde sözleşmenin ve planın yükümlülüklerinin yerine getirilmediğine dikkat çekti.
Aydın Özyar, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: 
AMACIMIZ, SÖZLEŞME TAAHHÜTLERİNİ HATIRLATMAKTIR
“Amacımız, -Taraf Devletler, deniz yaşamına ve yaşam kaynaklarına zarar verilmesini önlemek, çevrenin korunması ve iyileştirilmesi alanında Karadeniz havzasında sürdürülebilir kalkınma için işbirliği yapmak, Karadeniz çevresini ve canlı kaynakların Karadeniz ülkeleri tarafından ortak bir çaba ile korumayı amaçlar- maddesi taahhütlerini bir kez daha hatırlatmak ve sözleşmeyi imzalayan devletlerin ve ülkemizin sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediğimizi belirtmektir. “ 
MESELE HEPİMİZİN MESELESİDİR
Günümüzde Karadeniz artık gittikçe kirleniyor. Gemiler, deniz nakil araçları, akarsular, Karadeniz’e atık bırakmakla birlikte deniz ve çevresinde canlıların yaşamı büyük bir tehlikeye girmiştir. Bunun yanında, Karadeniz’de yeşilin günden güne yok olmaya başladığını görüyoruz. Bununla ilgili olarak anlaşmayı imzalayan devletlerin çevre bakanlıkları belirli dönemlerde toplanıyorlar; fakat bu görüşmelerden uygulamaya yönelik hiçbir sonuç çıkmıyor. Bugün, Karadeniz’in yanında Ege, Akdeniz ile diğer bölgelerimizde yaşanan çevre kirliliğini ve doğanın kirlendiğini hepimiz görüyoruz. Yani, mesele hepimizin meselesidir.”
Toplantı sonunda ise federasyon üyeleri ve misafirler kemençe eşliğinde horon teperek dünya Karadeniz gününü doyasıya kutladılar. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.