Paleosismolog Dr. Demirtaş açıkladı: Büyük deprem olur mu?

Paleosismolog Dr. Demirtaş açıkladı: Büyük deprem olur mu?

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, bu sabah saatlerinde yaşanan depremle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Dr. Demirtaş, kamuoyundaki spekülatif tartışmalara da açıklık getirdi.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE- Deprem jeolojisi üzerine çalışan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sabah saatlerinde yaşanan 4.9'luk deprem ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Dr. Demirtaş, depremin büyüklüğü, süresi ve daha büyük depremlere neden olup olmayacağı ile ilgili kamuoyundaki spekülatif tartışmalara da açıklık getirdi.

21.jpg

BÜYÜK DEPREMLER ÜRETİR Mİ?

Depremin başka büyük depremler üretebileceği yorumlarIA hakkında konuşan Dr. Demirtaş, "Depremin geleceği hakkında bir yorum yapmak için elinizde veri olması lazım. Şu an için böyle bir veri söz konusu değil. Bu tip yorumlarda, hangi kaynaktan faydalanıldığını da bilmek lazım. Halkımız artık, bu tür söylentilere inanmamalı" diye konuştu.

seferihisar-fayindaki-kazilar-gercegi-yansitiyor-mu-yenihaber06.webp

Depremin Kuzeydoğuda bulunan Tuzla Fayı ve doğuda Kemalpaşa fayının arasındaki sıçrama bölgesinde olduğuna işaret eden Dr. Demirtaş, kamuoyundaki 'daha büyük deprem olur mu?' söylentilerine şu ifadelerle açıklık getirdi; "Deprem, Tuzla ve Kemalpaşa fayı arasındaki sıçrama bölgesinde oldu. Burada kısa faylar vardır. Kısa faylar üzerinde olan depremlerden büyük deprem geleceğini düşünmüyorum."

seferihisar-fayindaki-kazilar-gercegi-yansitiyor-mu-yenihaber10.webp

Büyük bir fay olan İzmir fayında en son 1688 yılında deprem olduğunu hatırlatan Dr. Demirtaş, bu fayın yeniden büyük bir deprem üretmesi için bin yıl geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Tuzla fayının en son ne zaman büyük bir deprem ürettiğinin bilinmediğine dikkat çeken Dr. Demirtaş "Tuzla fayının en son ne zaman büyük bir deprem ürettiğini bilmiyoruz. Bu yüzden bununla ilgili bir açıklama yapmak spekülatif bir bilgidir" dedi.

0840fe75-e0aa-40fd-9ec4-b45ecf716de7.jpg

DEPREM KAÇ SANİYE SÜRDÜ?

Depremin büyüklüğü ve süresi ile ilgili tartışmalara da değinen Dr. Demirtaş sözlerini "Deprem, 4.9'dan büyük değil; hatta 4.8. Söz konusu tartışmalara neden olan zemin koşullarıdır. Bataklık bölgede yaşayan vatandaşlarla, kaya zeminde yaşayan vatandaşlar, depremin şiddetini ve süresini farklı hissedebilir. Bataklıkta olanlar depremi daha çok hissetti. Yüksek binalarda yaşayan vatandaşlar da depremi daha çok hissetti. Çünkü gevşek zeminli alanlarda ve yüksek katlı binalarda, salınım periyodu depremi daha şiddetli ve süresini daha fazla hissettirir. Kayalıkta yaşayanlar depremi normal büyüklükte hissetti bu salınım yaşanmadığı için. Depremin süresi 11 saniyedir" cümleleri ile sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.