Pandemide Burun Estetiğine Dikkat!

Pandemide Burun Estetiğine Dikkat!

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, salgın sürecinde burun estetiği ameliyatı konusunda uyardı.

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, Burun estetiği operasyonlarının risklerini de tetiklediği ve bu nedenle de daha özenli yaklaşılması gerektiğini ifade ederek Burun estetiğinin merak edilen riskleri hakkında konuştu. Bu süreçte estetik girişimlerin sayısının daha da arttığını dile getiren Türkaslan, olası risklere bir de Covid-19’un eklendiğini söyleyerek hastaların Covid-19 testinin burun estetiği operasyonlarından üç gün önce yapılmasını gerektiğini ekledi. Bunun yanı sıra gerek ameliyathane ortamının, gerek operasyonda kullanılacak ekipmanların gerekse de hastaların kullanabileceği tüm mekanların çok daha sık kontrol edilmesi ve Covid kapsamındaki hijyen işlemlerinin yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Burun estetiği oldukça kapsamlı ve çeşitli uygulamalara sahiptir. Burun estetikleri dolgu maddeleri ile ameliyatsız olarak gerçekleştirildiği gibi cerrahi operasyonlarla da sağlanabilmektedir. Her iki türlü de risk diğer estetik girişimlere nazaran çok daha nadirdir. Özellikle dolgu materyalleri ile sağlanan estetik girişimlerin riskleri yok denecek kadar azdır. Dolgu maddeleri Hyaluronik Asit odaklıdır. Hyaluronik Asit riski oluşabilmesi için hastanın çok ender görülen metabolik bir hastalığının olması ya da Hyaluronik Asit’e karşı yüksek alerjik reaksiyon göstermesi gerekir. Burun estetiği ameliyatları burun dolgu işlemlerine göre daha fazla risk taşır. Ancak yine de operasyon sahası oldukça küçük olduğu için diğer cerrahi operasyonlara nazaran oluşabilecek risk sayısı oldukça az ve enderdir. Aşağıda burun estetiği riskleri liste şeklinde yazılmıştır.

1.     Ölüm Riski

Ölüm riski yok denecek kadar azdır. Ölüm riskinin gelişebildiği herhangi bir dolgu estetiği yoktur. Yok denecek kadar azdan kasıt sadece burun estetiği cerrahi işlemleri için geçerlidir. Estetik işlemlerde; genel anestezi, ağrı kesiciler, sedasyon etkili ilaçlar, antibiyotikler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kemik törpüleme, dolgu ekleme gibi basit ve küçük adımlar vardır. Ölüm riskinin meydana gelebilmesi için hastanın sağlık geçmişine dair bilgi saklaması, doktorun ifade ettiği kurallara uymaması, doktorun burun estetiği ameliyatlarında deneyimsiz ve başarılı olması gibi ana unsurlar gereklidir. Bunun yanı sıra hastanın genel anestezi altına giremeyecek kadar önemli rahatsızlıklarının bulunması ve buna rağmen operasyona alınması da sayılabilir.

Yok denecek kadar az olan ölüm riskinin oluşmasını engellemek için; doktor gerekli tüm soruları hastaya yöneltmeli cevapları alarak not etmeli. Genel anesteziye karşı duyarlı olup olmadığı araştırılmalı. Pıhtılaşma bozukluğu olup olmadığı sorulmalı hatta gerekli testler ve tahliller gerçekleştirilmelidir. Hastanın tüm sağlık geçmişi, aile fertlerinin genetik geçişli rahatsızlıkları bilinmeli ve operasyon ona göre planlanmalıdır.

2.     Kanama Riski

Kanama riski de çok nadirdir. Deneyimli bir cerrah tarafından yürütülen operasyonlarda kanamalar derhal müdahale altına alınarak giderilmektedir. Kanama riski nadir olsa da kanamanın meydana geldiği hastalar genelde doktoru tarafından kullanımı yasaklanmasına rağmen aspirin kullanmaya devan eden hastalar, kan sulandırıcı ürün, bitki, gıda, madde kullanmaya devam eden hastalar da daha sık meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde uyulması gereken kurallara riayet edilmeli ve kan sulandırıcı herhangi bir ilaç * madde kullanılıyorsa sonlandırılmalıdır. Aynı kurallar ameliyat sonrasında da devam ettirilmelidir. Kanama riski nadir olarak sadece burun estetiği ameliyatları için geçerlidir. Burun dolgusu ile gerçekleştirilen estetiklerde böyle bir olasılık yoktur. Bu işlemler basit enjeksiyon teknikleri ile yürütülmekte olup oldukça kısa süreli uygulamalardır.

3.     Enfeksiyon – İltihaplanma Riski

Tüm cerrahi uygulamaların ortak risklerindendir. Nadir görülür. Deneyimli cerrahlar, hijyenik ameliyat koşulları, donanımlı ekipmanlarla yürütülen ve hastane ortamında yapılan ameliyatlar bu risklerin görülme olasılığını nadir seviyesine düşürmektedir. Ameliyat sonrasında hastanın hijyen kurallarına uymaması, ilaçlarını kullanmaması, sigara – alkol tüketmesi, burna ve yakın çevresine darbe alması gibi etkenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumda antibiyotik ilaç tedavileri devreye girerek enfeksiyon giderilebilmektedir.

4.     İz Kalma Riskleri

Burun estetikleri iz kalmayacak şekilde planlanmaktadır. Etkin ve deneyimli bir cerrah eşliğinde yapıldıysa bu olasılık nadir seviyesinin de altına düşer. İz kalma risklerini indirgemek hatta yok etmek için doktor tarafından belirtilen bakım kurallarına uymak yeterlidir. Ameliyat sonrası iz kalmaması için sigara ve alkolden uzak durulması ilk şarttır. Bölge enfeksiyon etkilerinden korunmalıdır, darbelerden korunmalıdır. Dengeli beslenme gerçekleştirilmelidir. Doku iyileşmesini geciktirici her türlü olumsuz etkiden uzak durulduğu takdirde iz kalması için herhangi bir sebep yoktur. Elbette bu yazılanlar burun dolgu uygulamaları için geçerli değildir. Sadece cerrahi operasyonlar için geçerlidir.

5.     Genel Anestezi Riskleri

Hastanın daha önce genel anestezi ya da lokal anestezi alarak yaptırdığı tüm genel ve lokal operasyonlara dair bilgi edinilmelidir. Genel anesteziye karşı duyarlılığı, ilaçlardan herhangi birine karşı duyarlılığı hakkında net bilgi edinilmelidir. Mevcut hastalıkları bilinmeli ve ona göre planlama yapılmalıdır. Deneyimli cerrahlar bu ve buna benzer tüm soruların yanıtlarını almadan, gerekli tahlilleri tamamlamadan burun estetiği ameliyatlarına girmeyecektir. Genel anestezi riski nadir görülmektedir. Uygun tedavi aşamaları sağlanmaktadır. Diğer cerrahi operasyonlara nazaran genel anestezi riski oluşma olasılığı çok daha enderdir. Lokal dolgu girişimlerinde bu risk söz konusu olmamakla birlikte hastanın daha önce lokal anestezi etkili girişimlerde bulunup bulunmadığı, immün sistemi rahatsızlıklarının olup olmadığı gibi bilgilerin edinilmesi elzemdir.

Alanında deneyimli, pek çok defa burun estetiği ameliyatı yapmış hekim seçilerek nadir görülen risklerin minimalize edilmesi sağlanmalıdır. Aynı şekilde gerekli donanıma sahip ve hastane ortamında gerçekleştirilen ameliyatların yapılması şarttır. Burun estetiği ameliyatı olmadan önce doktorunuz tarafından kullanımı sonlandırılması gereken her türlü ilaç, ürün, gıda, bitki çayı, bitki, sigara, alkolün kesilmesiyle ve bu kuralların iyileşme tamamlanana dek devam ettirilmesiyle tüm riskleri yok edebilecek kadar düşük seviyelere çekebilirsiniz.

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan sözlerini şu şekilde bitirdi: “Covid-19 ile yapılan tüm mücadelelerde, Türk sağlık sisteminin bu süreçte başarıyla ön plana çıkmasından, dünya ülkeleri arasında örnek olarak gösterilebilen bir ülke olmasından ayrıca gurur duyuyorum. Her alanda uzmanlığını ve etkinliğini kanıtlamış doktorlarımız pandemi sürecinde de kendilerini bir kez daha göstermiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.