Pandemiye inat, yaşasın kültür ve sanat!

Pandemiye inat, yaşasın kültür ve sanat!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kültürel devamlılık ilkesi doğrultusunda İzmir’de bir ilke imza attı. 

Edebiyat, sanat ve felsefe üretimini okura ulaştıran Uluslararası İzmir Sanal Kitap Günleri; 28-30 Mayıs tarihleri arasında binlerce çeşit kitabı, birçok yayınevi ve yazarı “bir tıkla” okurlara ulaştırdı.

Edebiyat, sanat, felsefe ve gündeme dair konu başlıkları çerçevesinde yerli ve yabancı konuklar okurla buluştu. Günde 12 saat süren bu canlı yayınları, üç gün boyunca 90 bin kişi izledi. 340 bin 32 kez tıklanma ile https://www.izmirsanalkitapgunleri.com adresinden takip edilen etkinlik ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden 2 milyon etkileşim alarak geniş kitlelere ulaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İZFAŞ, UNİBEL iş birliğinde; Yayıncılar Kooperatifi ve İstanbul Kitapçısı desteğiyle 28-29-30 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Uluslararası İzmir Sanal Kitap Günleri dijital platformda bir ilke imza attı. Sanal Kitap Günleri’ne toplam 254 yayınevi katıldı, 64 yazar imza etkinliği düzenledi. Üç gün boyunca gazeteci ve haber spikeri Özlem Gürses moderatörlüğünde devam eden canlı yayın aralarında 40 yazar kitabını anlatırken, birçok yazar da ilk kitabını tanıtma fırsatı buldu. Mavisel Yener ve Erdem Seçmen ile  çocukların katıldığı interaktif atölyeler düzenlendi. Jeremy Corbyn, Alenka Zupančič ve Slavoj Žižek katılımı ile üçü uluslararası olmak üzere toplamda 25 söyleşi yapıldı. Söyleşilere yurt içi ve yurt dışından olmak üzere 56 yazar, düşünür, akademisyen ve sanatçı katılırken; toplamda 96 yazar üç gün süren dijital kitap günlerinin konuğu oldu. Sevdikleri yazarların evlerine konuk olan okurlar, özlemini duydukları benzersiz bir kültür ve sanat deneyimi yaşadı.

İmzalı ve özel indirimli kitaplar satışa sunuldu

İstanbul Kitapçısı, dijital platform destekçisi olarak üç gün boyunca 254 yayınevinin kitaplarını okurla buluşturdu. Etkinlik kapsamında okurlar yazarından imzalı kitaplara da erişme şansı buldu. Ataol Behramoğlu, Ayşe Kulin, Barış İnce, Canan Tan, Emre Kongar, Ercan Kesal, Hakan Bıçakçı, Hilmi Yavuz, Barış Muslu, Mine Söğüt, Murathan Mungan, Nermin Bezmen, Sema Kaygusuz, Barış Terkoğlu, Sinan Meydan, Şükrü Erbaş, Tuna Kiremitçi gibi birçok yazar, kitaplarını okurları için imzaladı. Bir kısmı imzalı olmak üzere binlerce kitap özel indirimlerle satışa sunuldu.

kulin_ozgenturk_02.jpg

Gündemin nabzı tutuldu

Üç gün boyunca birbirinden değerli konukların ağırlandığı çevrimiçi söyleşilerde; pandemi ile birlikte gündeme gelen küresel sorunlar, Türkiye ve dünyanın gidişatına yönelik pek çok konu, kültürel devamlılık ilkesi çerçevesinde canlı yayınlarda tartışıldı. Üç gün boyunca düzenlenen 25 söyleşiyi, 90 bin kişi canlı olarak izledi. Söyleşiler, Sloven filozof ve kültür eleştirmeni Slavoj Žižek, Sloven filozof Alenka Zupančič ve İngiliz siyasetçi Jeremy Corbyn katılımı ile uluslararası bir boyut kazandı. Zizek, Türkiye’yi çok sevdiğini belirterek “pandemiden sonra ulusların yeni bir dayanışma ağı örmesi” gerektiğini söyledi. 40 yıl önce Türkiye’ye geldiğini, İngiltere’de bir Türk mahallesinde yaşadığını dile getiren Corbyn,  İzmir’de gerçekleşen bu etkinliğe katıldığından ötürü çok mutlu olduğunu belirtti. Corbyn, “Biz hep burada olacağız, hiçbir yere gitmiyoruz ve mücadeleye devam edeceğiz. Gücünüz olmadan, umudunuz olmadan yaşamak zorunda değilsiniz. İşler değişebilir ve değişecektir” diyerek uluslararası dayanışmanın altını çizdi. Alenka Zupancic ise kadın sorununun evrenselliğine dikkat çekerek bu etkinlikte Türk kadın akademisyenlerle birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

pamuk_irmak_02.jpg

Mesafeler edebiyata engel değil!

Hayatın pandemiyle birlikte ortaya çıkan büyük sorunlarına edebiyat ve şiirin gözünden bakan yazarlar, izleyicilerin evine konuk olurken; aynı zamanda kendi evlerini de izleyenlerine açtı. Londra, Slovenya, Zagreb ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden pek çok yazar, okurların merak ettiği sorulara edebiyatın izinde cevap aradı. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ise çalışma odasını, günlüklerini ve yaptığı çizimleri izleyenlerine göstererek bu özel söyleşiyi taçlandırdı. Söyleşilere Orhan Pamuk’un yanı sıra Ataol Behramoğlu, Aylin Balboa, Ayşe Kulin, Birhan Keskin, Ece Temelkuran, Ercan Kesal, Figen Şakacı, Hüseyin Yurttaş, Nermin Bezmen, Sema Kaygusuz, Şeyhmus Diken, Şükrü Erbaş, Zülfü Livaneli gibi birçok isim katıldı.  

Ülke ve dünyanın gündemine ışık tuttular

Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan kadın sorununu edebiyat ve sanatın gücüyle ele alan Mine Söğüt, Ayşen Şahin, Figen Şakacı ve Sinem Sal “Kadınlar Vardır” dedi.

İzmir Sanal Kitap Günleri ayrıca, dünyanın baş edemediği ekoloji ve çevre sorunları ile bunlara yönelik alternatif üretim araçlarının tartışıldığı üç önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Birbirinden değerli akademisyenler, bu durumun Türkiye’ye etkisini tartışarak yeni bir perspektif sundu.

Türkiye ve dünya karanlık bir yüzyılın eşiğindeyken, insanlık buradan yaratıcı düşüncenin ve üretimin ışığıyla çıkacak. Bu kapsamda ilk kez dijital alanda düzenlenen Uluslararası İzmir Sanal Kitap günleri; pandemi başladığından bu yana evlerde hapsolup kalan çocuklar, kadınlar, gençler ve tüm toplumsal kesimlere soluk olmakla birlikte yaratıcı düşüncenin üreticilerine de destek vermiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.