Paranoya Hastalarını Sanal Gerçeklik ile Tedavi Edecekler

Paranoya Hastalarını Sanal Gerçeklik ile Tedavi Edecekler

Paranoya hastalığında tedavi için yeni bir dönem başlıyor. Gelişen teknolojiyle beraber ortaya çıkan sanal gerçeklik paranoya tedavisinde kullanılacak.

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre paranoya hastalığına sahip bireylerin sosyal ortamlarda tehlike olmadığı sanal gerçeklik gözlüğüyle öğretildi. British Journal of Psychiatry isimli dergide yer alan rapora göre 30 hastanın tedavi edilmesinde sanal gerçeklik çok büyük oranda işe yaradı.

Tedavide, sıkıntı veren sanrılar çeken bazı hastalar sanal ortamda bir metro treninin ve asansörün içine girdiler. Hastaların bazılarına sanal ortamda da normalde sergiledikleri savunmacı davranışları sergilemeleri istendi.

Geri kalan hastalardan ise, savunma mekanizmalarını azaltmaları ve sanal ortamdaki karakterlere oldukça yaklaşarak gözlerine bakmaları istendi. Kaygılarıyla yüzleşen bu ikinci grubun, paranoya sanrılarında azalma olduğu tespit edildi.

Araştırmayı sürdüren, Oxford Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden klinik psikolog Profesör Daniel Freeman, yaptığı açıklamada "Temel olarak, paranoya, insanların tehdit altında olduklarına dair temelsiz bir inanıştır." dedi.

Freeman ayrıca "Sanal ortamda insanların güvende olduklarını tekrar öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu sağlandığında hastaların sanrıları eriyip gidiyor" şeklinde konuştu.

Oxford Üniversitesi, toplumun yüzde 1 ila 2'sinin hayatlarının bir evresinde ciddi şekilde paranoya yaşadıklarını ve bunun şizofreni gibi zihinsel hastalıklarla bağlantılı olduğunu tahmin ediyor.

Ciddi bir güvensizliğe sahip hastalar, insanlarla temas etmekten kaçınıp evlerini nadiren terk ediyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.