Parçalanmış ekran telefonunuz için artık bir son değil!

Parçalanmış ekran telefonunuz için artık bir son değil!

Japon araştırmacılar, çatlaklar ve kırıklar karşısında kendilerini iyileştirebilen yeni bir cam türünü geliştirmeyi başardı.

"Polyether-thioureas" adı verilen düşük ağırlıklı bir polimerden yapılmış cam, malzemeyi eritmek için yüksek ısıya gerek kalmadan elle bastırıldığında kendin onarabiliyor.


Japon araştırmacılar, kırıklarını ve çatlaklarını kendiliğinden tamir edebilme yeteneğine sahip bir cam geliştirdiklerini açıkladı. "Polyether-thioureas" adını taşıyan çok hafif bir polimerden üretilen cam,elle bastırıldığında yüksek sıcaklığa ihtiyaç duymadan çatlaklarını onarıyor.

Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Takuzo Aida liderliğindeki araştırmacılar tarafından Science'da yayınlanan araştırma, sürdürülebilir toplumlar için önemli bir zorluk olarak gördükleri, telefon ekranlarında ve diğer kırılgan cihazlarda kullanılabilecek iyileştirilebilir cam vaat ediyor.

Kendini iyileştiren kauçuk ve plastikler daha önce geliştirilmiş olsa da araştırmacılar, yeni maddenin oda sıcaklığında iyileşebilen ilk sert madde olduğunu söyledi.

Yüksek mekanik dayanıklılık ve iyileştirme yeteneğinin genellikle birbirinden bağımsız özellikler olduğunu diyen araştırmacılar, bazı sert fakat iyileştirilebilir materyallerin geliştirilmiş olmasına karşın "çoğu durumda, 120°C veya daha yüksek sıcaklıklarda, çapraz bağlantılı ağlarını yeniden organize etmek, kırık bölümlerin onarılması için gerekli" dedi. Yeni polimer cam mekanik olarak son derece dayanıklı ve kırık yüzeylerde sıkıştırma ile cam kolayca onarılabilir.

Polieter-tioureas camının özellikleri, malzemeyi tutkal olarak hazırlayan lisansüstü öğrencisi Yu Yanagisawa tarafından kazara keşfedildi. Yanagisawa, polimerin yüzeyi kesildiğinde kenarlar 21°C'de 30 saniye boyunca elle sıkıştırıldıktan uygulamanın çatlakları ortadan kaldırdığını dile getirdi. İyileşmiş malzemenin birkaç saat sonra orijinal gücünü geri kazandığı da aktarıldı.

Yanagisawa, ilk başta sonuçlara inanmadığını ve bulguyu teyit etmek deneyleri defalarca tekrarladığını söyledi ve ekledi: "Umarım onarılabilir cam, atılmaktan kaçınan yeni çevre dostu bir malzeme haline gelir" dedi.

Bu, bir polimerin akıllı telefonlar gibi cihazlarda iyileştirilebilir ekran olarak kullanıldığı ilk durum değil. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, orijinal boyutunun 50 katına kadar uzayabilen ve 24 saat içinde kırılmaları iyileştirebilen polimer kullanımını önerdi.

Akıllı telefon üreticileri zaten kendi kendini iyileştiren malzemeleri daha önce cihazlarda kullandı. LG, 2015’te G Flex 2 modelinin ekranında kendini kısmen de olsa tamir edebilen materyalleri kullanmıştı. Ekran camındaki küçük çizikleri tamir edilebilse de büyük sorunlarda çözüm sunulmuyordu.

Kaynak: Milliyet
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.