Pazar davası
Bayraklı’da Özkanlar Pazar Yeri’nin kaldırılması üzerine harekete pazarcılar İzmir İdare Mahkemesi’nde, pazarlarına yeniden kavuşmak için dava açtılar.
Bayraklı’da Özkanlar Pazar Yeri’nin kaldırılması üzerine harekete pazarcılar İzmir İdare Mahkemesi’nde, pazarlarına yeniden kavuşmak için dava açtılar. Pazarcılar, mahkemeden dava açma haklarının dahi kısıtlandığı idari kararın iptalini istediler.
İzmir Bayraklı’da 30 yıldır her Cumartesi günü açılan Özkanlar semt pazarı, bölgede oturan vatandaşların buradan kaldırılmasını istemiyle açtıkları davayı kazanmaları ve kararın Danıştay tarafından onanmasıyla kaldırıldı.
Yıllardır pazarcılık yapan esnaf, bir anda pazaryerlerinin kapatılması, tezgahlarının kaldırılması üzerine eylem yaptılar. Pazaryerlerinin kapatılmasından çok, pazarcılık yapılacak bir yer gösterilmemesine tepki veren pazarcılar, eylemler sırasında yol kapatınca polislerle de karşı karşıya geldiler.
Pazar esnaf adına hukuki işlem başlatan Avukat Şakir Durul, pazarın kapatılması kararı, bu karara karşı yargı yolunun açık olmamasının, Anayasa’nın verdiği hak arama hürriyetine ayrı olduğunu belirterek İzmir İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Avukat Dural, dava dilekçesinde, “Davalı idare söz konusu Pazar yerini kuran ve tahsislerini yapan sorumlu kurumdur. Bu durumda eğer hukuka aykırı bir durum varsa burada gerekli düzenlemeyi yapmak gerekli ise başka bir Pazar yeri göstermek ve tahsis etmek zorundadır. Hiçbir hak tanımaksınız ve açıklama yapmaksızın tahsisi kaldırmak işlemi anayasaya, idare hukukuna ve genel hukuk normlarına aykırı hale gelmiştir.” Dedi.
Müvekkillerinin geçim sıkıntısı içine girdiklerini, şifahen verilen kimi sözlerin dahi tutulmadığını belirten Avukat Şakir Dural, bu nedenlerle, mahkemeden davalı idare savunması alınmadan yürütmeyi durdurma kararı ve iptal edilmesini istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.