PCR Test Projesi TEKNOFEST’te yarışacak

PCR Test Projesi TEKNOFEST’te yarışacak

EÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4.sınıf öğrencileri Alişan Aygar ve Elif Ege Diken’in lisans bitirme tezi projeleri TEKNOFEST’te yarışacak.

TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında desteklenen, “Peltier Soğutucu ile Hassas Sıcaklık Kontrollü Polimeraz Zincir Reaksiyon Cihazı Tasarımı” adlı proje, Covid-19 tanısında sahada kullanılarak hızlı sonuç vermesi sayesinde karantina süresinin azaltılması ve hastalık yayılımının yavaşlatılmasına önemli katkı sağlayacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi gerçekleştiren öğrencileri makamında ağırladı. Gençlerin bilime sundukları katkılardan dolayı memnun olduğunu ifade eden Rektör Budak, “Egeli gençler, topluma fayda sağlayacak projeler üreterek toplumla iç içe olma, toplumla bütünlük sağlamada köprü oluyorlar. Proje kapsamında geliştirilecek cihaz hem düşük maliyet sağlayacak hem de yerli ve milli olma özeliği taşıyor. Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu zorlu pandemi sürecine büyük destek sağlayacak projelerinden dolayı öğrencilerimizi ve danışman hocalarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Öğrencilerimizin, Ağustos ayında gerçekleşecek TEKNOFEST yarışmasından da iyi bir dereceyle döneceklerine inanıyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Proje Danışmanı Doç. Dr. Mutlu Boztepe, “Danışmanlığını Solar Biyoteknoloji şirketinin kurucusu Dr. Yalın Kılıç ile birlikte yaptığımız projemiz, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında destek kazandı. Ayrıca, 17-19 Ağustos 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’ bölge finalinde, TEKNOFEST yarışmasında ‘İnsanlık Yararına Teknolojiler/Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi’ ve ‘Biyoteknolojik İnovasyonlar/Proje kategorilerinde’ yarışacak. Öğrencilerimizin bu başarısı bizleri de çok mutlu etti” diye konuştu. 

Düşük maliyetli ve yerli PCR testi

Geliştirilecek olan PCR testinin mevcut muadillerinden farklı olacağını söyleyen Doç. Dr. Boztepe, “Bizim geliştireceğimiz PCR cihazı yaygın muadillerinden farklı olarak küçük boyutu ve taşınabilir özelliği ile öne çıkıyor. Bu test, 2020 yılının ilk çeyreğinde dünya çapında en önemli sağlık gündemlerinden olan Covid-19 hastalığının tanısında sahada kullanılarak hızlı sonuç vermesi sayesinde karantina süresinin azaltılması ve hastalık yayılımının yavaşlatılmasında önemli katkı sağlayacak. Bunların yanı sıra düşük maliyetli ve yerli bir çözüm olarak da kendini gösteriyor. Bu projede; Peltier termoelektrik eleman kullanan bir sıcaklık döngü sistemini, sürücü devrelerini, bunları mikrodenetleyici ile kontrol edecek altyapıyı ve kablolu ve kablosuz kullanıcı arayüzlerini akılcı ve hassas biçimde tasarlayacağız. Böylece zincirleme reaksiyonları sektörde kullanılan cihazlardan daha kısa sürede tamamlayan, düşük maliyetli, yerli ve taşınabilir bir prototip PCR cihazını geliştirilmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.