Pes etmeyin!

Pes etmeyin!

YKS’ye saatler kala, sınava girecek adayların heyecan seviyesinin arttığını belirten uzmanlar bu durumun son derece normal olduğunu söylüyor.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sınav anı yaklaştıkça heyecan ve kaygı sevileri artan YKS adaylarına önerilerde bulundu.

ADAYLAR CİDDİ KAYGI ATAKLARI YAŞAYABİLİYOR

Gençlerin gelecek yıllarının kararını verdiği üniversite sınavına saatler kala, adayların heyecanının arttığını ifade eden Özgenur Taşkın, “Bu süre zarfında heyecanlanmak çok normal ve insani. Ancak bazen bu heyecan kaygı düzeyini tetikliyor ve sınava girecek olan adaylar ciddi derecede kaygı atakları yaşayabiliyor” dedi.

Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan Taşkın, “İstek, ihtiyaç ve amaç dengesini gözden geçirelim. Bu sınavın sizin için önemi nedir? Bu sorunun yanıtı sizi amaca götürür. İhtiyacı ve amacı belirledikten sonra istek uyanır ve motivasyonla beraber amaca ilerlenebilir. Kişinin amaca gittiği yolu tespit etmesi kişideki belirsizliği ortadan kaldırır” önerisinde bulundu.

AZİM SÜREÇTE, SABIR SONUÇTA ÖNEMLİ

Azim ve sabrın bir diğer önemli adım olduğunu kaydeden Taşkın, “Azim kısmı ders çalışmakta oldukça önemliydi, sabır ise sonuçta oldukça önemli. Sınav günü sabırla tüm soruları okuyun ve dikkatlice yanıtlayın. Sınav esnasında, sınava hazırlanırken gösterdiğiniz azminizi ve çabanızı hatırlayın. Bazı adaylar ‘sınavda öyle bunaldım ki soruları okumak için bile sabredemedim’ diyor. Sabır sizi başarıya götüren anahtar kelime olabilir” ifadelerini kullandı.

PES ETMEYİN, SONUNA KADAR SINAV SALONUNDA KALIN

“Zorlanmak sizi korkutmasın, derin bir nefes alıp soruya bir şans daha verin” diyerek sınav esnasında vazgeçmemenin önemine dikkat çeken Taşkın, “Sınavda zorlanan kişilerde kritik nokta ‘bırakayım zaten yapamayacağım’ demeleri oluyor. Bırakmak yerine devam etmek zihne yapabileceğinizi gösterir. Sınavda pes etmeyin, zamanın sonuna kadar sınav salonunda kalın” dedi.

Kaygısı yüksek olan adayların sonuç odaklı düşünmeye alışmış olduklarını ifade eden Taşkın, “Fakat sonuç kontrol edilemeyen bir şeydir. Ama süreç kontrol edilebilir. Süreç odaklı adaylarda kaygının daha düşük olduğu görülüyor. Sınavda ‘ne olacak, ne yapacağım, nasıl yetiştireceğim?’ soruları sizi kaygılandırır ve sorular sizin sınava odaklanmanızı engeller.”

ODAKLANMANIZ GEREKEN YER ‘ŞİMDİ’ VE ‘BURADA’

Sınav sırasında adayların zihninin başka konulara gidebileceğine dikkat çeken Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:

“ ‘Şimdi’ ve ‘Burada’ odaklanmanız gereken yerdir. Zihninizi an’a odaklamaya çalışın. Son olarak, mesleğe yüklediğimiz anlam çok önemli. Yaşamda kalmak için değil yaşamda mutlu olmak için mesleği seçmeliyiz. Mutlu olmadığımız bir mesleğin sürdürülebilirliği yoktur. Unutmamalıyız ki, sınav bu hayatta çıkmamız gereken basamaklardan sadece bir tanesidir. Herkese başarılar dilerim.”

1686898318-ozgenur-taskin.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.