Peş peşe öldürüldüler! Hiçbiri kurtulamadı…

Peş peşe öldürüldüler! Hiçbiri kurtulamadı…

Uluslararası ajanslar 'Son dakika' olarak duyurdu...

Musul'da dört mahallede sıkışıp kalan teröristler üç ayrı cepheden vuruluyor, kuzeyden başlayan saldırıda bazı cadde ve sokaklar geri alındı. Patlayıcı yüklü araçları kullanan örgütün direnişi kırılmak üzere.Sivillerin çatışma bölgesinden kaçabilmesi için iki güvenli koridor açıldı, DAEŞ'den kurtulan Musullular birçok ailenin evlerinden dışarı çıkamadığını ve kapana kısıldığını bildiriyor.Kanlı terör örgütünün kontrol ettiği bölgenin sınırlarına bomba döşediği bildiriliyor. Patlayıcı yığılan yerler arasında camiler de var.

Küresel terör ağı DAEŞ, elinde tuttuğu en büyük kent Musul'dan silinmek üzere. Eski Şehir bölgesindeki dört mahallede sıkışıp kalan teröristler, kuzey cephesinden gelen saldırıya karşı tutunamadı. Bazı cadde ve sokakları kaybeden örgüt, havadan da ABD savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Özellikle Bab Sincar mahallesinde şiddetli çatışmalar var. Zenceli mahallesinde artık neredeyse tamamen kontrol sağlandı, Sehe'de ise ev ev terörist aranıyor.

Irak ordusu, Cumartesi sabahı teröristlerin kökünü kazımak için son büyük operasyona başladığını duyurmuştu. Yerel kaynaklar, teröristlerin üç ayrı cepheden vurulduğunu aktarıyor. Ajanslar, iki günde onlarca teröristin öldürüldüğü bilgisini geçti. Kuşatma altındaki dört mahallede kalan terörist sayısının 1000'den az olduğu tahmin ediliyor.

Tarihi semtlerdeki dar sokakları aylardır avantaja çeviren terör örgütü, bomba yüklenmiş araçları patlatarak savunma hattını kuruyor. Hafta sonundan bu yana onlarca patlaycı yüklü araç ordu birlikleri tarafından imha edildi.

İki koridor açıldı

On binlerce sivili canlı kalkan olarak rehin tutan terör örgütü, kaçmayı deneyenleri keskin nişancı ateşiyle öldürüyor. Buna rağmen, son günlerde yüzlerce sivil güvenli bölgelere ulaşmayı başardı. Uçakların havadan attığı bildirilerde sivillerden yaya olarak kaçması ve açılan iki güvenli koridoru kullanması isteniyor.

Çekilen bir görüntüde, çoğunluğu kadın ve çocuk bir grubun ellerini havaya kaldırarak yardım istediği yer aldı.

Birleşmiş Milletler, halihazırda 100 binden fazla sivilin DAEŞ'in elindeki bölgede kurtarılmayı beklediğini açıkladı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Musullular, birçok ailenin evlerinden dışarı çıkamadığını ve kapana kısıldığını aktarıyor.

Camilere bomba döşediler

Örgütün camiler dahil kontrol ettiği sınırlara ayrıca bomba döşediği bildiriliyor. Terör örgütünün lideri Ebubekir El Bağdadi'nin 2014 yazında hilafet ilan ettiği tarihi El Nuri Camii'ne ise artık yüz metreler kaldı. Sembolik caminin son geçilen fotoğraflarında, eğik minarede halen DAEŞ bayrağının dalgalandığı görülüyor.

Irak ordusu, Mayıs ayı başında kentin kutsal Ramazan ayı başlamadan kurtarılacağını ilan etmişti ancak bu gerçekleşmedi.

Yedi ayı doldurdu

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonuna askerlerin yanı sıra Şii milisler Haşdi Şabi, peşmerge ve Sünni aşiret güçlerinden oluşan 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ise, hava saldırılarıyla operasyona destek veriyor. Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar DAEŞ'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü DAEŞ'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

DAEŞ, son bir haftada İngiltere Manchester, Filipinler Mindanao ve Endonezya Cakarta'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 150'yi aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Elinde tuttuğu en büyük kent Musul'u kaybetmesine günler kalan DAEŞ, önümüzdeki günlerde sadece Rakka'ya sıkışacak. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 75'in üstünde. Kanlı örgüt, Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.