Peşmerge'nin gözü yaşlı... Kerkük'ü ağlayarak terk ediyorlar

Peşmerge'nin gözü yaşlı... Kerkük'ü ağlayarak terk ediyorlar

erkük'te beklenen savaş gece yarısı başladı. Irak ordusu Haşdi Şabi örgütü ile birlikte Kerkük'ü almak için Kürtlerle savaşa girdi.

Sosyal medyada çekilmeye isyan edip ağlayan peşmergelerin görüntüleri yayınlandı. Rudaw'ın haberinde söz konusu güçlerin KYB yetkilileri Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi'nin talimatıyla çekildiği iddia edildi.

Kerkük'te beklenen savaş gece yarısı başladı. Irak ordusu Haşdi Şabi örgütü ile birlikte Kerkük'ü almak için Kürtlerle savaşa girdi. Kerkük'ten gelen son dakika haberlere göre peşmerge geri çekilmeye başladı ve Irak ordusu Kerkük Havaalanını ele geçirdi. Güneydeki çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz çıkarttı. Bir peşmerge binbaşı "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Irak ordusunun Kerkük havaalanını ele geçirdiği aktarıldı...

Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, gece yarısı  'K1 askeri üssü' ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Irak Savaş Haberleşme Dairesi Başkanlığı Ortak Bilgi Komutanlığı, saat 11.00 sularında yaptığı açıklamada Kerkük’de Peşmergenin bazı yerlerde geri çekilmeye başladığını açıkladı. Irak ordusunun şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat’ın kontrolünü ele geçirdiği belirtildi. Ayrıca, K-1 Askeri Üssü, Turklin ve Yaji Sanayi Bölgesi, Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektrik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinerisinin ele geçirildiği ve Irak ordusunun ilerlemeye devam ettiği kaydedildi. Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı." denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı.

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: ORDU TUZHURMATU'YA GİRDİ

Irak Devlet Televizyonu ordunun peşmerge ve Şii Türkmenlerle çatışma sonrası Tuzhurmatu'ya girdiğini açıkladı.

İşte saat saat yaşananlar:

PEŞMERGEDE ÇEKİLME KRİZİ


Kerkük'ün güneyindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı (KYB) peşmergelerin mevzileri boşaltıp çekildiği iddia ediliyordu. Çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmerge arasında kriz çıkarttı.  Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.