Pişirilince Yararı Artan Gıdalar

Pişirilince Yararı Artan Gıdalar

Pişirilerek yenmesi daha besleyici olan besinleri vücut daha kolay sindiriyor.

Arkeoglar tarafından toplanan sayısız eserin insanların yaratılışından bu zamana kadar yiyeceklerini pişirdiğini görürüz. Bunu daha iyi lezzet elde etmek için yaparken, ısının besinleri daha besleyici hale getirdiğini görüyoruz.

Fasulye
ABD Gıda ve İlaç İdaresi Başkanlığı'na göre, pişmemiş veya az pişmiş fasulyede yüksek miktarda glikoprotein bulunması bulantı, kusma ve ishale neden olabilecek kadar toksin içerir. 

Domates
Cornell Üniversitesi doçent doktor Rui Hai Liu, bir çalışmasında domatesin 30 dakika piştikten sonra likopen seviyesinin yüzde 35 oranında arttığını tespit etti. Isının domateslerin kalın hücre duvarlarını parçalayıp vücudun besin maddelerini daha kolay sindirebildiği görüldü.

Havuç
Tarım ve Gıda Kimyası Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, pişirildiğinde havuçların beta-karoten seviyelerinin arttığı görüldü. Beta-karoten, meyve ve sebzelere parlak kırmızı, sarı ve turuncu renk veren antioksidan bir maddedir. 

Mantar
Mantarın çiğ yenmesi doğal olarak zararlı olmasa da, az miktarda ısıtılması mantara potasyum getirir. Potasyum kas oluşumuna yardımcı olur. 

Ispanak
Ispanak çiğ yendiğinde C vitamini, niyasin, riboflavin ve potasyum içerir. Ispanak pişirildiğinde A ve E vitamini, protein, lif, çinko, tiyamin, kalsiyum ve demir içerir.

Patates
Utah State University'den yapılan bir araştırmada, çiğ patateslerin tehlikeli bir toksin olan yüksek bir solanin konsantrasyonuna sahip olduğunu tespit etti. Buna ek olarak, pişmemiş patateste nişasta, sindirim problemlerine, gaz ve şişkinliğe neden olabiliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.