Plüton'un yeniden gezegen sayılması çağrısı

Plüton'un yeniden gezegen sayılması çağrısı

Gök bilimciler, "cüce gezegen" Plüton'un gezegen statüsünü kaybetmesinin haksızlık olduğunu ileri sürdü. Plüton'un gezegen statüsünden çıkarılmasına yol açan kıstasın, bilim tarihinde yeri olmadığı öne sürüldü.

ABD'nin Central Florida Üniversitesinden gezegen bilimci Philip  Metzger, bir grup meslektaşıyla "Icarus" dergisinde yayımladığı makalede,  Plüton'un gezegen sayılmamasına gerekçe olarak gösterilen kıstasların geçerli  olmadığını savundu.

Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) 2006'da belirlediği yeni  gezegen tanımında, bir gezegenin kendi yörüngesindeki "en güçlü kütle çekimi  etkisine sahip gök cismi" olması gerektiği belirtilmişti.

Bu kıstasa "yörüngeyi süpürme" adı verilmişti. Kıstasa göre, gaz gezegeni Neptün ile Kuiper Kuşağı'ndaki bazı  asteroidlerle aynı yörüngeyi paylaşan Plüton'un gezegen sayılamayacağına karar  verilmişti.

Metzer ve meslektaşları ise "yörünge süpürme" kıstasının son 200  yıldaki gezegen bilim literatüründe yalnızca tek bir araştırmada kullanıldığını,  bunun tek başına gezegen sayılmayı engellememesi gerektiğini iddia etti.

Araştırmacılar, hiçbir gezegenin yörüngesini tam olarak  süpüremeyeceğine de işaret etti.

Öte yandan araştırmacılar, gezegen bilim araştırmalarının tarihi  boyunca Satürn'ün Titan ve Jüpiter'in Europa uydularının bile bilimsel amaçlarla  gezegen olarak ele alındığını hatırlattı.

Philip Metzer, "IAU'nun tanımına göre, gezegen biliminin temel  araştırma nesnesi olan gezegen kavramının, kimsenin daha önce kullanmadığı bir  çerçevede anlaşılması gerekiyor. Bu durumda Güneş Sistemi'ndeki en karmaşık ve  ilginç gezegenlerinden biri araştırma dışında kalıyor. Plüton, Mars'tan daha  dinamik ve canlıdır, Dünya'dan sonra en karmaşık jeolojiye sahip gezegendir."  ifadelerini kullandı.

Varlığı ilk kez 1915'te Percival Lowell tarafından öngörülen Plüton'u,  1930'da Clyde Tombaugh keşfetmişti. 76 yıl boyunca Güneş Sistemi'nin 9'uncu  gezegeni olarak kabul edilen Plüton, 2006'da "cüce gezegen"liğe düşürülmüştü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.