Polikistik Over Sendromu, rahim kanserine sebep olur mu?

Polikistik Over Sendromu, rahim kanserine sebep olur mu?

Polikistik Over Sendromu tedavi edilmediğinde birçok hastalığa yol açtığının altını çizen Doç. Dr. Mustafa Behram, “Polikistik Over Sendromu, tedavi edilmediğinde kısırlık, şeker hastalığı, rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açıyor" dedi.

Polikistik Over Sendromu, tedavi edilmediğinde kısırlık, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açtığının altını çizen Perinatolog Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen bu hastalığın, yumurtalık ve hormon sistemini bozduğu için bazı cilt problemlerini meydana getirerek kadınların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Düzenli Takip Şart!

Hastalığın başlangıç döneminde çok belirti vermediğini ancak hastalık ilerledikçe belirgin şikayetlere yol açtığını belirten Doç. Dr. Mustafa Behram, “Eğer kişi adet olamıyor, kilo alıyor, yüz ve sırtındaki sivilcelerle uğraşmak zorunda kalıyor, sesi kalınlaşıp göğüs bedeni değişiyor, saçta dökülme, ciltte lekelenme yaşıyor ve denediği halde çocuk sahibi olamıyorsa vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıdır. Hekimin elde edeceği klinik bulgular, hastanın öyküsü ve radyolojik görüntülemeler ile kolaylıkla tanı konulabilir. Şayet hastada belirtilerin birkaçı aynı anda görülüyorsa bu durumda pelvik veya vajinal ultrasonografi ile yumurtalıklar ve rahim incelenir. Ayrıca adetin 3. gününde yapılacak kan testi sonucunda hormon düzeylerine bakılarak tanı konulabilir” dedi.

1651168565-do-dr-mustafa-behram.jpeg

Polikistik Over Sendromu, çocuk sahibi olmaya engel mi?

Polikistik Over Sendromu tedavisinin kişiye özel olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Behram, “Öncelikle hastalığın seyri ve sebep olduğu şikayetler göz önüne alınarak bir tedavi protokolü hazırlanır. İkincil problemlerin ortadan kaldırılması için hormon tedavisi, insülin direncinin azaltılması, ideal kilo kontrolü için farklı yaklaşımlara başvurulur. Adet düzensizliği, kıllanma ve sivilce problemleri için doğum kontrol haplarından yararlanılabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalar içinse yumurta gelişimini sağlamaya yönelik ilaç tedavileri uygulanabilir. Ancak hastanın çocuk sahibi olma ihtimalini artırabilmek için kesinlikle hastalığın erken teşhis edilmesi ve doğru bir tedavi sürecinin yürütülmesi gerekir” diye belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.