Portekiz Golden Visa 2024 Yılında Fon Yatırımı ile Devam Ediyor

Portekiz Golden Visa 2024 Yılında Fon Yatırımı ile Devam Ediyor

Portekiz, Portekiz yatırım fonlarına katılmanıza ve Golden Visa almanıza olanak tanır.

Öte yandan Portekiz, 2023'ün sonlarından itibaren Golden Visa başvurusunda bulunmak için gayrimenkule veya gayrimenkulle ilgili fonlara yatırım yapmanıza artık izin vermiyor.

Portekiz Golden Visa Fon Yatırım Opsiyonunun Avantajları

-Tek bir mülk satın almak yerine çeşitlendirilmiş yatırım olanağı sağlar

-Olası vergi avantajları; Portekiz'de fon kazançlarınız üzerinden herhangi bir vergi ödemeniz gerekmeyebilir. Stopaj vergisi yoktur. Bunun yanında gayrimenkul kira gelirleri %28 sabit oranda vergilendirilir.

-Satın alma aşamasında sadece işlem ücretleri bulunuyor. Gayrimenkul ediniminde ise ağır bir IMT vergisi ve damga vergisi ödemeniz gerekir.

-Yatırım, profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir. Gayrimenkulde ise, üçüncü taraf bir mülk yöneticisi bulmadığınız sürece mülk yönetimi konusunda tek başına kalırsınız ve bunun da bir maliyeti olur.

Hangi Fona Yatırım Yapılacağı Nasıl Seçilir?

Profesyonel bir yatırımcı değilseniz veya finans alanında çalışan biri değilseniz, konu bir fona yatırımı yapmak olduğunda kendinizi kaybolmuş halde bulabilirsiniz. Portekiz Golden Visa başvurunuz için doğru fonu nasıl seçebileceğinizi adım adım inceleyelim.

Risk İştahınıza Karar Verin

Risk fonları kazanılmış sermayenin korunmasını garanti etmez. Bununla birlikte “daha az riskli” olan bazı risk fonları ve “yüksek riskli” olan bazı risk fonları var.

Bir yatırımcı olarak iştahınıza bağlı olarak farklı fon türlerini tercih edebilirsiniz.

Yüksek Riski Seven Yatırımcılar

Riski seven bir yatırımcıysanız, start-uplara veya belirli alanlardaki şirketlere odaklanan fonlar bulunuyor. İşler iyi giderse, bu fonların yatırım yaptığı portföy şirketlerinin değeri hızla artabilir. Ancak, aynı zamanda, yatırımın iflas etmesine ve yatırılan sermayenin tamamen kaybedilmesine yol açabilecek çok geçerli bir risk de vardır.

Düşük Riski Seven Yatırımcılar

Riski sevmiyorsanız, emlak fonları bariz bir seçim olacaktır. Ancak 2023'ün sonlarından itibaren Portekiz, gayrimenkul yatırımlarına doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan bir fon aracılığıyla Golden Visa başvurusu yapmanıza artık izin vermemektedir. Bu nedenle piyasadaki bazı Özel Sermaye fonları artık muhafazakar seçeneklere yöneliyor. Bunların yüksek risk, yüksek getiri elde etmek için değil, yatırımlarının değerini elinde tutmak isteyen muhafazakar yatırımcılar için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Fonları Analiz Edin ve Soru Sorun

Farklı fonların nakitlerini dağıtma ve yatırım portföyü oluşturma konusunda farklı stratejileri vardır. Fon yöneticileriyle mutlaka görüşün ve aklınıza takılan tüm soruları sorun. Teknik olarak fonlara ulaşıp bunları kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ancak profesyonel bir danışman ile ilerlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Portekiz Yatırım Fonları güvenli midir?

Portekiz'deki tüm fonlar, CMVM adı verilen Portekiz Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu tarafından düzenlenmektedir.

Her fon ayrıca bağımsız bir üçüncü tarafça yıllık olarak denetlenmektedir.

Yine de, Golden Visa’ya başvurmak için fonları analiz ederken ve fon aboneliğinizi değerlendirirken profesyonel bir danışmanlık firmasının yanında olmak en iyisidir.

Bir profesyonelden destek almalı mıyım?

Teknik olarak bu süreci tek başınıza gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak profesyonel bir danışmanlık firmasının yanı sıra bir hukuk uzmanından da yararlanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Bir yatırım uzmanı, yatırımınız konusunda size yardımcı olmalı ve muhtemelen başvuru sürecinizde size yol göstermelidir.

Bir hukuk uzmanı tüm gerekli özeni göstermeli ve başvurunuzu sunmalıdır.

Fon Seçeneği Portekiz'de oturmak için ne zaman kullanılabilir hale geldi?

Yatırım fonu seçeneği her zaman vardı. Ancak 2018 yılında minimum yatırım tutarı 500.000 Euro'dan 350.000 Euro'ya düşürüldü. Bununla birlikte, 2019 yılı itibarıyla giderek daha fazla nitelikli fon piyasada görünmeye başladı.

Daha sonra 2022'de fon opsiyonu eşiği yeniden 500.000 Euro'ya çıktı.

Son olarak 2023 yılında fon seçeneği gayrimenkulle ilgisi olmayan Özel Sermaye ve Girişim Sermayesi fonlarıyla sınırlandırıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.