Prematüre bebeklerin yaşama şansı arttı!

Prematüre bebeklerin yaşama şansı arttı!

Medical Park Gaziantep Hastanesi Doç. Dr. Servet Özkiraz, gelişmekte olan tıbbi bakım şartları sayesinde çok küçük doğan bebeklerin yaşama şansının yükseldiğini açıkladı.

Doğal bir hamileliğin son adet tarihinden 40 hafta sonra tamamlandığını ve gebelik sürecinin 37’nci haftadan önce tamamlanmasının prematüre (erken) doğum olarak isimlendirildiği söyleyen Medical Park Gaziantep Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Servet Özkiraz, erken doğumların sonucunda doğan bebeklere ise prematüre bebek dendiği hatırlatarak, prematüre bebekler ile ilgil ibilgi verdi. Doç Dr. Servet Özkiraz, son yirmi yılda prematüre bebeklerle ilişkili sorunların hızla arttığını ve gelişmekte olan tıbbi bakım şartları sayesinde çok küçük doğan bebeklerin bile yaşatılabildiğini söyledi.


Prematüre doğumun sebepleri


Dr. Özkiraz, prematüre doğumun sebepleri hakkında bilgi vererek, "Prematüre doğumların sebepleri arasında gösterilen birçok faktör vardır, bunlar anne, bebek veya doğumlu ilişkili olabilir. Anne ile ilişkili nedenler arasında, gebelik süresince yetersiz bakım, annenin özellikle idrar yolu enfeksiyonu, annenin yeterli ve doğru beslenmemesi, 18 yaş altı veya 35 yaş üstünde gebelikler, erken doğum hikayesi, gebelikte tansiyonunun yükselmesi, fiziksel ve ruhsal travmalar, ilaç kullanımları, sigara ve alkol kullanımının sayılabilir. Bebekle ilişkili nedenler arasında ise çoğul gebelikler (ikiz, üçüz), Down sendromu gibi bebeğin genetik bozuklukları ve enfeksiyonlar örnek verilebilir. Gebelik süresince kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından zamanında ve doğru şekilde takip altındaki bir gebenin doğal bir gebelik süreci yaşama şansı ciddi oranlarda atar" dedi.


Dr. Özkiraz, prematüre bebeklerin görülme sıklığının azaltılmasında hastanın takibinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Prematüre bebeklerin görülme sıklığının azaltılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gebeliğin doğru ve zamanında takibinin çok önemlidir. Önlenemeyen erken doğumların sonucunda karşılaşılan prematüre bebeklerin bakımında ise donanımlı ve modern bir yenidoğan yoğun bakım ünitesi şarttır. Bu ünite hem teknik şartları, en önemlisi de konusunda eğitim almış yenidoğan yoğun bakım uzmanlarının (Neonatoloji) uzmanlarının varlığı gerektirmektedir. Prematüre doğumlar kısaca önemli oranlarda artan ve titizlikle üzerinde durulması gereken ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.


Özkiraz, 17 Kasım Dünya Prematüre Gününün erken doğup yoğun bakımda izlenmesi gereken bebeklerin uzman ellerde bakımı konusunda farkındalığı artırması nedeniyle halk sağlığı açısından önemli bir gün olduğunu da belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.