"BAKTERİLER VE MÜSİLAJ" Prof. Dr. Melahat Dönmez yazdı

"BAKTERİLER VE MÜSİLAJ" Prof. Dr. Melahat Dönmez yazdı

Prof Dr Melahat Dönmez, Bakteriler Ve Müsilaj hakkında köşe yazısı yazdı. 

Probiyotik bakterileri (yararlı bakteriler) içeren yiyecekleri veya besin takviyelerini tüketmek zorundayız . Bu bakterilerin sağlıklı bir bağırsak florasına katkıda bulunduğu biliniyor. Yoğurttaki bifidobakteri ve laktobasilus bu türden bakterilerdir.

Yoğurt yediğimizde bağırsaklarımızdaki bu bakterilerin sayısı artacaktır. Ama bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısının fazla olması tek başına sorunu çözmüyor. Bakterilerin çeşit olarak da fazla olması gerekir..her insanda binlerce farklı bakteri türü var ,sadece bağırsaklarımızda 150-250 tür bulunuyor

"Belli bir hastalığı olan insanların bağırsak mikrobiyomunda daha az çeşit vardır. 250'den ziyade 150'ye yakındır bu sayı….

Araştırmalar bağırsak mikrobiyomu olarak da ifade edilen bakteriler toplamının ruh sağlığından obezite eğilimine ve kalp ve damar sağlığına kadar pek çok şeyi etkilediğini gösteriyor.

Uzmanlar, bağırsaklarda farklı türden bakterilerin olmasını sağlıklı olmakla eşanlamlı görüyor. Zira bu bakteriler hücrelerimizin üretemediği besinleri ve gerekli maddeleri üretmemize yardımcı oluyor.

Bu nedenle, farklı çeşitler içeren bir diyetle mikroplarımızı beslemek ve onlar için uygun bir ortam yaratmak önemlidir.

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. ... Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

whatsapp-image-2021-06-20-at-10.49.30.jpeg

Marmara Denizi'ni kaplayan ve bütün dünya basınının gündemine oturan deniz salyası (müsilaj) aslında yeni bir sorun olmamakla birlikte artan kirlilik ve iklim değişikliği sonucu daha sıklıkla görülmeye başladı.

Zararlı alg (deniz yosunu) patlaması sonucu yaşanan olayın farklı türleri dünya tarihinde birçok farklı bölgede gözlemlendi.

Özellikle bahar aylarıyla birlikte havaların ısınması denizlerdeki mikroorganizmaların kontrolsüz şekilde çoğalmasına neden oluyor. Zararlı alg patlaması olarak ifade edilen bu olay sudaki oksijen seviyesini azaltarak, içinde yaşayan canlıların da ölümüne neden oluyor.
Tarım faaliyetleri, aşırı gübre kullanımı, sanayi atıkları ve evsel atıkların deniz ya da tatlı sulardaki nitrojen ve fosfat seviyesini arttırmasına yani ötrofikasyona neden oluyor ve bu da zararlı alg patlamasını tetikliyor. Küresel ısınma da sorunun daha sık ve yoğun yaşanır hale gelmesinde büyük rol oynuyor.

Müsilaj(Deniz salyası), çoğunluğunu bitki planktonlarından oluşan mikroorganizmaların aşırı çoğalarak yapışkan, salyamsı bir madde salgılaması sonucu oluşuyor. Bu mikroorgannizmalar stres altında daha fazla yapışkan madde salgılıyor; başka atık ve maddelerle birleşerek yayılıyor ve giderek deniz yüzeyini kaplıyor. Deniz salyası özellikle Akdeniz bölgesinde zaman zaman görülen alg patlamalarının bir türüdür.Oluşum nedeni ne olursa olsun, deniz müsilajı sosyo-ekonomik sonuçları nedeniyle endişe yaratıyor.

İlk kez 1729'da kaydilen müsilaj ve balık ağlarını kaplaması sebebiyle "kirli deniz" olarak tanımlanıyordu. O tarihten bu yana zaman zaman rastlanan müsilaj olayı özellikle son 30 yıldır çok daha fazla sıklıkla ve daha yoğun şekilde gözlenmeye başladı. Marmara Denizi'nde yaşanan olayın haricinde dünyadaki en büyük müsilaj olayı Adriyatik Denizi'nde yaşandı.

Aynı barsaklarımızdaki florayı bozarsak nasıl hastalıklara neden oluyorsak denizlerimizi de kirleterek eko sisitemini bozarsak müsilajlara neden oluruz.Kıyılarımızıda betonlaştırdık ,sigara izmaritleri ile kirlettik canlıları öldürdük…Doğa bizden fazlası ile alıyor .Pandemi günlerinde kapandığımız dışarı çıkamadığımız için denizlerde yunuslar dans ediyor….

İstanbul üniversitesi su bilimleri fakültesi müsilajı doğal ortamında temizlendi .Müsilaj bakteriler ile ayrıştırılıyor .. doğal ortamın  8 haziranda temizlendiğini ispat ettiler.Deniz  tabanına da yapılacak  bu temizleme çalışmalarını  2000 yılından beri üretilen  bakterilerin yaptığını ispat ettiler . 3-4 gün için de  tamamen yok olduğu görüldü ,dibe çökmeden …. tamamen yok olmuş .Bu bakterilerin etkilerini deniz dibinde de yapacaklar .. balık ölünce ve ya yaprak düşünce doğal bakteriler bunları nasıl yok ediyorsa aynı mantık .

Milyonlarca ton  plastik atık denizlerimizde doğanın ve faydalı bakterilerin yenileme gücünü zorlaştırdıkça her geçen gün problemlerle karşılaşmaya  devam edeceğiz.Küresel  ısınma ve iklim krizi gibi önemli sorunlarla mücadele ederken bir taraftan covid-19 salgını ile uğraştık.Şimdi de daha önce nadir olarak gündeme gelmiş olan müsilaj gündeme oturdu.Özel, kamu kuruluşları,dernek ve üniversiteler,  şirketler sahip çıkmalı. Bilinçli  genç nesillere önemini anlatarak farkındalık yaratmalıdır.

Hem probiyotiklerle barsaklarımızı koruyalım hem de denizlerimizi doğamızı koruyarak müsilajları önleyelim .

 Arıtma tesisleri,dönüşümlü tesisler aksiyon çalışmaları diğer denizlerde  de olmalıdır.Sadece Marmara yetmez….Küresel ısınma ve iklim krizine karşı birlikte hareket etmeliyiz ve duyarlı sürdürülebilir aksiyonlara imza atmalıyız..

HERKESE  SİGARASIZ, KORONASIZ SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.

PROF.DR.MELAHAT EMİNE DÖNMEZ  15.06.2021
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.