Prof. Dr. Budak, “Biz, çevre konusunda çok hassas bir üniversiteyiz”

Prof. Dr. Budak, “Biz, çevre konusunda çok hassas bir üniversiteyiz”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çölleşme ve kuraklık, hepimizin ortak sorunudur. Ege Üniversitesi olarak bu bilinçle sürekli olarak yeşil bir Ege için, yeşil bir İzmir için, yeşil bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İnsanlığın, ihtiyaçlarının büyük bölümünü topraktan karşıladığını hatırlatan Rektör Budak, “Yaşamın sürdürülebilirliği için toprağa ve ona değer katan her şeye sahip çıkmalı, zarar vermekten kaçınmalıyız. Bizlere sürekli öğretilen ‘İhtiyaçlar sonsuz, kaynaklar ise kısıtlıdır’ önermesi, aslında her şeyin en güzel özeti. Bizim görevimiz de bu kısıtlı kaynaklardan en iyi şekilde yararlanarak sürdürülebilirliğini sağlamak. Son yıllarda verimli toprakların azalması ve kuraklığın hızlı artışı, bizlere yaşam şeklimizi acilen değiştirmemiz konusunda uyarıda bulunuyor” diye konuştu.

“Biz, çevre konusunda çok hassas bir üniversiteyiz”

Ege Üniversitesinin daha yeşil bir dünya hedeflediğini belirten Prof. Dr. Budak, “Biz, bu konuda çok hassas bir üniversiteyiz. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kentimizde üzücü bir orman yangını hadisesi yaşadık. Oluşturduğumuz akademik heyetimiz ile derhal bölgeye giderek incelemelerde bulunduk. Orman Bölge Müdürlüğümüzle ortak çalışarak bölgedeki yaraların sarılması adına çözüm aradık. Yine Ege Üniversitesi Orman Okulunu faaliyete geçirerek ormanlık alanların rehabilitasyonu, yangından hasar gören alanda yetiştirilmesi için özellikle hızlı büyüyen yapıda bitki türlerinin belirlenmesi ve yerel endemik bitki türlerinin dikimine yönelik çalışmalarda bulunduk. Çocuklarımıza orman yangını konusunda bilgilendirici eğitimler verdik. Yaya Öncelikli Yeşil Kampüs projesi ile üniversitemizdeki yeşil alan miktarı iki yılda 4 bin 600 metrekareden 80 bin metrekareye çıkardık. Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında 84 basamak birden yükselerek bu konudaki çalışmalarımızın karşılılığını görmüş olduk. Kâğıtsız Ofis uygulamaları ile 3 bin 150 ağacın kesilmesini önleyip, 15 bin 685 litre suyun tasarrufunu sağlandı. 63 ton atığın oluşumunu ve 889 ton karbondioksit salınımını engelledik” dedi.

Yeşilin ve toprağın korunmasının herkesin görevi olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü vesilesi ile bu konuya bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Bu dünya hepimizin evi. Her türlü ihtiyacımızı karşıladığımız topraklara gözümüz gibi bakmalı, çölleşme ve kuraklığın önüne hep birlikte geçmeliyiz” diyerek sözlerine son verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.