Prof. Dr. Özbek, "Uyuşmazlıklar kısa zamanda tahkim yoluyla çözülebilir"

Prof. Dr. Özbek, "Uyuşmazlıklar kısa zamanda tahkim yoluyla çözülebilir"

İzmir Tahkim Derneği (İZTA) Onursal Başkanı Avukat Arabulucu Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek Medya Ege'ye özel değerlendirmelerde bulundu.

İzmir Tahkim Derneği Onursal Başkanı Avukat Arabulucu Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek, İzmir Tahkim Derneği Başkanı Hatice Meral Uyar, Yönetim Kurulu üyeleri Hanife Ok, Osman Nafi Doğru ve Genel Sekreter Burhan Yücel Medya Ege'yi ziyaret etti.

whatsapp-image-2018-09-15-at-12.45.jpg

Tahkim hakkında önemli açıklamalarda bulunan İzmir Tahkim Derneği Onursal Başkanı Avukat Arabulucu Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek, uyuşmazlık yaşayan vatandaşların sorunlarını kısa zamanda çözmenin yolunun tahkimden geçtiğini belirtti.

Özbek, vatandaşlara öncelikle uyuşmazlıklarını sadece asli davalarla değil tahkim ile çözebileceklerini belirtirken, "Uyuşmazlıklar da çözümün asli davalardan geçtiği bilinmekte. Bunun sonucunda da hak arayan kişiler adliyeye giderek dava açıyor ve uzun yıllar adliye sorunlarıyla buğuşmak zorunda kalıyorlar. Halbuki uyuşmazlık sorunlarında tek başvurabileceğimiz yer mahkemeler değil. Mukayeseli hukukta ve ülkemizde uzun yıllardır mevcut olan ve bizim pek bilmediğimiz bir yöntem olan tahkimle kısa zamanda uyuşmazlık sorunlarından kurtulabilirler. Tahkime uyuşmazlığı olan herkes başvurabilir. Kural olarak bunda herhangi bir kısıtlama yok. Bütün uyuşmazlıklarınızı tahkim yoluyla çözebilirsiz. Elbette bunun bazı ufak istisnaları var sade olarak ifade etmek gerekirse; Taşınmazların mülkiyetiyle ilgili uyuşmazlıklarda tahkime başvurulmuyor.. Bunun yanında aile uyuşmazlıkları, soy bağı uyuşmazlıkları gibi tarafların üzerlerinde tasarruf edemeyeceği bazı istisnai uyuşmazlıklarda tahkime gidilmiyor.. Ama onun dışında kalan bütün uyuşmazlıklarda hak arayan vatandaşlar tahkime başvurabilir" dedi.

whatsapp-image-2018-09-15-a.jpg

Süren davaların taraflar üzerinden yıpratıcı bir etkisinin varlığına vurgu yapan Özbek, "Dava yolu herşeyden önemlisi her iki taraf içinde yıpratıcı olmakta. Davalar uzun sürünce yıpratıcılıkta artıyor. Uzayan davaların masrafıda atmakta. Bu masraf hem devlete hem vergi mükelleflerine hem de uyuşmazlığın taraflarına yönelik oluyor. Halbuki tahkimin en büyük avantajları da burada ortaya çıkıyor. Çabuk olması ve tabi çabukluğunda getirdiği bir zamandan tasarrufun yanında masraftan da tasarruf sağlıyor. Tahkimin diğer bir önemli faydası ise tahkimin kararlarının mahkeme kararlarıyla aynı güce sahip olması. Mahkemeden alacağınız kararın aynısı 4-5 sene uğraşmadan 4-5 ayda tahkimden alabilirsiniz. Tahkimden aldığınız kararlarla mahkemenin verdiği karar eşit güçtedir. İZTA olarak bizim öncelikli misyonumuz ve kurulma amaçlarımızdan en önemliside bu durum" açıklamasında bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.