Proje çok, sonuç yok

Proje çok, sonuç yok

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde bitki ve hayvan hastalıklarına karşı ilaç ve aşı üretimi konusunda yaşanan sorunları, Tarım Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

Önergeye yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, ülkemizde üretilmeyen aşı ve ilaç etkin maddelerinin teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarının teşvik edilmesi ve üretilmesi için başlatılan proje çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 

YERLİ İLAÇ VE AŞI ÜRETİMİ NE AŞAMADA?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, “Sayın Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı döneminde açıklanan Milli Tarım Projesinde belirlenen 19 stratejik ürünün desteklenerek üretim artışının sağlanacağı yönündeki çalışmalar gerçekleşmiş midir?

Aynı projede belirlenen çiftçinin kullandığı mazotun bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağı sözü çerçevesinde bu imkândan kaç çiftçi faydalandırılmıştır?

Bitki ve hayvan hastalıkları ile etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretiminin teşvik edilmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?” şeklinde sorular yöneltti. 

fotograf-040.jpg

TARIM HAVZALARI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, 

Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında ürünlerin ekolojik ve ekonomik yetiştirilmesi için uygun tarım havzaları belirlendiğini bildirdi. 

HAVZA BAZLI DESTEKLENEN ÜRÜNLER

Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan ve hayvan beslenmesi bakımından önemli olan 21 ürün (Buğday, Arpa, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Tritikale, Yulaf, Mercimek, Nohut, Kuru Fasulye, Pamuk (Kütlü), Soya, Yağlık Ayçiçeği, Kanola, Aspir, Çay, Fındık, Zeytin - Zeytinyağı, Patates, Kuru Soğan ve Yem Bitkileri havza bazlı destekleme modeli kapsamına alınmıştır” dedi. 

BİTKİSEL YERLİ AŞI ÜRETİM PROJESİ DEVAM EDİYOR

Pakdemirli, bitki hastalıklarıyla etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretiminin teşvik edilmesi amacıyla Bakanlıklarına bağlı Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitümüzce özel sektörle ortak yürütülen “Herbisit Etkili Benfluralin Etken Maddesinin Sentezi, Üretimi ve Formülasyon Çalışmaları” konulu projedeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 

AŞI GELİŞTİRİLEN ENSTİTÜLER

Pakdemirli, “Ülkemizde AB' ye uyum çerçevesinde 2011 yılında Veteriner Tıbbî Ürünlerin (VTÜ) üretimi için "İyi Üretim Uygulamaları (GMP)" şartı getirilmiş olup, bu çerçevede hayvan sağlığı alanında kullanılan veteriner farmasötik ürünler (ilaç) ve veteriner biyolojik ürünler (aşı) GMP standartlarında ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gerekliliklerine haiz tesislerde üretilmektedir. Bakanlığımız tarafından GMP sertifikası verilmiş yurtiçinde 29 adet veteriner ilacı, 3 adet özel sektöre ait aşı üretim yeri bulunmaktadır. Bakanlığımızın aşı geliştiren üç adet Enstitüsü; Şap Enstitüsü, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü bulunmaktadır” dedi.

10 YILDA 123 PROJEYE DESTEK

“Hayvan Hastalık ve Zararlıları Araştırma Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi” çerçevesinde 2010-2019 yılları arasında "Hayvan Sağlığı Araştırmaları" kapsamında 160 adet araştırma projesine 17.946.740,58 TL destek sağlandığını açıklayan Bakan Pakdemirli; bu projelerden 123 adedinin sonuçlandığını, 37 adet projenin ise devam ettiğini vurguladı.

DESTEKLENEN PROJELER

Bakan Pakdemirli, “ Proje kapsamında yapılan araştırmalar başlıca; hayvan hastalıklarının epidemiyoloj isinin tespit edilmesini amaçlayan araştırmalar, hayvan hastalıklarının teşhis yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar ve biyolojik madde (aşı, serum ve teşhis kiti vb.) üretiminde kalite geliştirme, yeni ürün elde etme ve kontrol tekniklerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar olarak sıralanabilir” diye konuştu.

HAYVANLA  İLGİLİ AŞI ÜRETİM PROJESİ DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hayvan sağlığı alanında Ülkemizde üretimi yapılamayan aşı ve ilaç etkin maddelerinin teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarının teşvik edilmesi ile üretilmesi ve aynı zamanda ihracat imkanının ortaya çıkması için aşı üretilmesi ve ilaç etkin maddelerinden Spermetrin ve/veya Flumetrin üretilmesi amacıyla Bakanlıklarında başlatılan proje çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. 

İLAÇ BAYİLERİ YABANCI İLAÇLARLA DOLU

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde piyasada satılan çok sayıda ilaç ve gübrenin yabancı menşeili olduğunu söyledi. Tarımsal ilaçlar satan bir bayiye girildiğinde ilaçların tamamına yakınının yabancı ülkelerden ithal edilen ilaçlar olduğuna dikkat çeken Gürer, “Hem bitkisel hem hayvansal ilaç ve aşıların üretimi noktasında sorun yaşayan ülkemizde, Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı projeler yıllardır devam etmektedir. Ülkemiz hayvansal ve bitkisel ilaç ile aşıları ithal etmeye devam etmektedir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.