“PROJELERDE GÜÇLER BİRLEŞTİRİLMELİ”

“PROJELERDE GÜÇLER BİRLEŞTİRİLMELİ”

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nün birlikte düzenlediği 11. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi Kuşadası'nda başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zafer Alper,  “Ülkemizin nükleer teknolojide arzu edilen düzeye çıkarılması için ulusal teknolojik altyapımızdan azami ölçüde yararlanarak ar-ge ve uygulama çalışmalarının yapılması şarttır” diye konuştu.
 Kongrenin açılışına, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zafer Alper,  Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran ve 11. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgay Karalı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 


NÜKLEER BİLİMCİLER YEDİ YIL SONRA BİR ARADA
 
Prof. Dr. Turgay Karalı, “Sizlerle birlikte olmaktan ve sizleri Kuşadası'nda ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duymaktayız. Ulusal Nükleer Bilimler Kongrelerinin ilki 1980 yılında Ege Üniversitesi'nde yapılmıştı. En son 2009'da yapılan kongremizi 7 yıl sonra bugün tekrar aktif hale getirmekten büyük mutluluk duymaktayız. Amacımız, temel nükleer bilimler, nükleer teknolojiler ve nükleer uygulamalar alanında üniversite ve araştırma kurumlarında çalışan akademisyen ve uzmanların bir araya gelerek bilimsel ve teknolojik birikimlerini paylaşması, araştırma sonuçlarını değerlendirmesi ve tartışma ortamının sağlanması, ayrıca araştırmacılar arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi ve dostlukların artmasıdır. Panelimizin aktif bir katılımla gerçekleşmesi ve geleceğe ışık tutması yönünde bir adım olmasını umut ediyoruz. Davetli konuşmacılarımız ve panelistlerimizin hepsi konularında otorite olan çok değerli isimlerden oluşmaktadır. Bilimsel çalışmalarıyla kongreye destek kattıkları için her birine teşekkür ediyorum. Kongremizin gerek bilimsel düzey ve içerik, gerekse sosyal ortam açısından en iyiyi yakalaması için kongre düzenleme kurulu üyelerine ve ekonomik şartlara rağmen desteklerini esirgemeyen sponsor firmalara da teşekkürlerimi sunmak istiyorum’’ dedi.
Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran ise böyle bir kongrede tekrar bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, yapılacak sunum ve tartışmalardan bahsetti. Temel amaçlarının eğitim, öğretim ve araştırma olduğunun altını çizdi.


         Prof. Dr. Zafer Alper, 36 yıllık geçmişi olan kongrede TAEK'in yasal görevlerini layıkıyla yerine getirebilmesi için nükleer bilim ve teknoloji alanında ülke genelinde faaliyet gösteren tüm kurumların katılımıyla ortak bir sinerji yaratılması ve bu paralelde ülkenin alt yapısının geliştirilmesi  ve bu yolda katkı sağlayacak tüm faaliyetlerin sürdürülmesinin önemini vurguladı. “Bu kapsamdaki faaliyetlerin nihai hedefi ise ülkemizde nükleer bilim ve teknoloji alanında katma değer üretilmesine hizmet etmektir” diyen Prof. Dr. Alper, “Bu kongrenin ülkemizdeki araştırma kuruluşları ve üniversitelerin iş birliğini güçlendirmesi için çok önemli bir zemin oluşturduğunu düşünmekteyim. 2009 yılında düzenlenen bir önceki kongreden bu yana geçen 7 yılda nükleer alanda gerek ülkemizde gerekse kurumumuzda önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler, ülkemizde başlatılan nükleer enerji programı, uluslararası gelişmeler ve son olarak da kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen proje ve faaliyetler alanlarında gerçekleşmiştir” diye konuştu.
         Bilim insanları ve araştırmacılarını ulusal nükleer teknoloji alt yapılarından daha fazla yararlanmaya davet eden Prof. Dr. Alper, “Ülkemizin nükleer teknolojide arzu edilen düzeye çıkarılması için ulusal teknolojik altyapımızdan azami ölçüde yararlanarak ar-ge ve uygulama çalışmalarının yapılması şarttır. Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer husus ise nükleer teknoloji alanında üniversite ve araştırma kuruluşlarınca gerçekleştirilecek projelerin kapsam ve kalite açısından ülkemiz hedeflerine uygun olması için azami dikkatin gösterilmesidir. Buna göre teknolojinin geniş uygulama alanlarında yeterli alt yapıya sahip olunması, bu alanda yapılacak çalışmalarda ülkemizin bilimsel düzeyinin daha ileriye götürülmesi, teknoloji üretilmesi ve üniversite- sanayi - kamu iş birliğinin çok daha geliştirilmesi amaçlanmalıdır. Bu hedefe hizmet etmeyen çalışmalar kaynak israfına yol açmaktadır. Projelerde güçlerin birleştirilmesi ve akılcı hedefler doğrultusunda ilerlenmesi gerekmektedir” dedi.
Kongrede 253 katılımcının 90 sözlü, 106 poster bildiri sunulacağı bilgisini paylaştı. 14 Ekim’e kadar  devam edecek olan kongre; nükleer enerji, nükleer güvenlik ve emniyet, temel nükleer bilimler, nükleer tekniklerin uygulanması ve radyasyon uygulamaları konularını ele alacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.