Propolis

Propolis

Diyetisyen Tuğba Günal yazdı; Propolis

Propolis ile tanışmam küçükken hafif bir kırgınlık hissettiğimde annemin elinde tatlı kaşığına koyulmuş propolis ve polenle karıştırılmış bal ile arkamdan gezmesiyle başlar. Hiç hoşlanmadığım bu seromoniyi sevmeye başlamam ise 2007 de Cem Yılmaz’ın seslendirmesiyle hayatımıza giriş yapan Arı filmi ile olmuştur. O gün bugündür arıların boylarının boylarımıza denk dostlarımız olma olasılığını hayal eder, insanlık için ne faydalı , ne bulunmaz dostlar olduğunu düşünürüm.

12 yaşlarında iken apandist ameliyatı olduğumda büyükannem anneme ' bala propolis karıştır kızım; ‘propolis yaraları sıvar ,içeriyi iyileştirir demişti' Gözümün içinde çıkan filmde ( o dönem hayal kurarken böyle söylerdim :) )yine arılar ameliyat yerlerimi içeriden ve dışarıdan sıvıyorlardı. :) Arılar, propolisi kovandaki delikleri kapatmak, çatlakların üzerini örtmek için yani kovanın sterilizasyonunu sağlamak için kullanırlar. Başka bir deyişle arılar kovan içerisinde sağlıklı bir ortam olmasını propolise borçludurlar. Yani büyükannem içeriyi sıvar derken pek de haksız değilmiş .

Bir diyetisyen olarak tarihsel tecrübelerimizin bize kattıklarını gözardı etmeden, güncel bilimsel veriler ile harmanlayıp bu bu bilgileri hastaların yararına kullanıyorum.

M.Ö 7000 yılından duvar resimlerinde arıların hayatımızda ki yerini M.Ö 3000 de ise yine arılardan bal alındığını görüyoruz.

Antik dönemde arıcılığın hayatımızdaki önemini gösteren eserleri yine görüyoruz

Bu eserler bize gösteriyor ki ;

· Yunanlılar apse tedavisinde,

· Asurlar, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecinde yardımcı olmak için yaralara ve tümörlere koydu.

PROPOLİSİN ETKİLERİ NELERDİR ?

Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı ile mücadele eder.

Kadınlarda üreme fonksiyonlarını güçlendirir.

İltihaplanmalarınıza mucizevi etki gösterir ;

Kısaca her derde deva propolis…

BİZLER PROPOLİSİ BESLENMEMİZE NASIL DAHİL EDEBİLİRİZ?

· Damla ürününden yetişkinler için günde 20 damla, çocuklar için günde 10 damla

· Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz.

· Suda çözünmeyen propolisi de bal yoğurt ,ekmek , pekmez vb.gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.

PROPOLİS NEREDEN ALINIR ?

Propolisli ürünler eczanelerden veya takviye gıdaları satan mağazalardan tablet, propolis damla, kapsül ve propolis şekeri şeklinde satın alınabilmektedir. Aynı zaman da oral olarak da alınabilir.
Çocukluğunuzu, yaralarınızı, şifacılarınızı, geçmişinizi unutmayacağımız bilgiyle aydınlanacağımız harika bir geleceğe hep çocuk kalarak ulaşacağımız sağlıklı günler diliyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.