PROSTAT KANSERİ GÖRÜNTÜLEMESİNDE ALTIN STANDART GALYUM PSMA PET / CT

PROSTAT KANSERİ GÖRÜNTÜLEMESİNDE ALTIN STANDART GALYUM PSMA PET / CT

Galyum PSMA PET nedir, neden istenir?

Prostat kanseri, günümüzde erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Çoğu zaman erken dönemde belirti vermediği için ilerleyen dönemlerde ancak hastalığın farkına varılabilmektedir. Prostat kanserinde erken tanının konulması, çoğu zaman kişinin farklı bir şikâyetten dolayı hastaneye gitmesi ve MR çektirilmesi sonucu kendini göstermektedir. 

Ancak kanser belirtileri, bazı kişilerde daha erken dönemde kendini gösterebilmektedir, bu tip hastaların şanslı hastalar olduğunu kabul etmek hiç de abartı olmayacaktır. Galyum PSMA PET ile prostat kanserinin vücutta hangi aşamada olduğunu anlamaya yardımcı olan ve yayılım durumunu incelemede kolaylık sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. 

Prostat kanserinde Gallium PSMA PET

Kanserli hücrelerin hızlı şekilde yayılım göstermeye başladığı dönem, hastalığın ilerlediği dönemdir. Bu dönemde gerekli müdahalenin yapılması, hastalığın ölümle sonuçlanma ihtimalini düşürür. Tıp dünyasının yenilikleri arasında kabul edilen akıllı moleküller, vücuda gönderildiğinde, hem sağlıklı hem de kanserli hücreleri tespit ederler. 

Prostat kanseri şüphesi bulunan hastalarda ya da tanı konulmuş hastalarda kullanılan Galyum PSMA PET, hastalığın evrelenmesinde, radyotrepi, hormonterapi ve kemoterapi almış hastalarda nüks etme şüphesi bulunması durumunda kullanılan bir yöntemdir. 

Gallium 68 (Ga-68) izotopuyla işaretli PSMA (prostat spesifik membran antijeni) PET/CT, bu tip durumlarda en iyi yol gösterici olarak değerlendirilmektedir. Tümörün yerini, büyüklüğünü, metastik durumunun incelenerek gerekli tedavinin başlatılmasında önemli oranda yardımcı olan akıllı moleküller sayesinde, ilerleyen evrelerde olsa bile prostat kanserine yönelik uygun tedavi yöntemleri bulunabilmektedir. 

Galyum PSMA Pet nerede yapılır?

Özel hastanelerde ve özel kliniklerde yapılan bu işlem için öncesinden randevu almanız gerekmektedir. Ancak prostat kanserinin Türkiye’de de hızlı ve aktif şekilde ilerlemesinden dolayı zaman zaman randevu almada zorluklar yaşanabilmektedir. 

İzmir, Ankara, Bursa ve İstanbul gibi büyük şehirlerde özel hastanelerle anlaşmalı olan Biyorad ile iletişime geçerek Galyum PSMA PET fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, randevu oluşturabilirsiniz. Kanser hastalıklarının genelinde ölümlerin yaşanmasının en büyük ve tek nedeni geç kalınmasıdır. Bu nedenle özellikle genetik yatkınlığı bulunan kişilerin yıl içerisinde mutlaka prostat kanseri taraması yaptırmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Sağlığın ciddi bir konu olduğunu ve zamana bırakılmayacak kadar hassas bir konu olduğunu unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.