Prostat kanseri tamamen tedavi edilebilir!

Prostat kanseri tamamen tedavi edilebilir!

Nişantaşı Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Erkan Erdem, başta kanser olmak üzere prostat hastalıklarının erken teşhisinde hayati önem taşıyan PSA testi hakkında bilgi verdi.

“İyi huylu büyüme ilaçla tedavi edilebilir”

Prostatın 45 yaşından itibaren hacim olarak büyümeye başladığını söyleyen Doç. Dr. Erkan Erdem, “Bu büyüme idrar kanalına baskı yaparak idrar kanalında tıkanmaya ve idrarın rahat atılamamasına neden olabiliyor. Bu nedenle zamanla mesane kasında zorlanmaya bağlı olarak kalınlaşma ve hassaslaşma, en ufak bir uyarıda aşırı hisle tepki verme başlıyor. Sık idrara gitme, idrar yaptıktan sonra damlama, idrar akım gücünde azalma, ince idrar yapma, idrarı tam boşaltamama, gece sık idrara çıkma, çatallı idrar yapma, idrar çıkarmak için ıkınma gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Yapılan tetkikler sonucunda iyi huylu büyüme teşhisi konulduğu takdirde ilk etapta medikal tedavi (ilaç tedavisi) uygulanıyor. Bu tıkanıklığın enfeksiyona, kanamaya yol açması veya böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara neden olması durumunda ise cerrahi tedavi gerçekleştiriliyor” dedi.

“Birinci derece akrabalarda prostat kanseri görülmesi riski artırıyor”

Prostat hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Erdem, “50 yaşın üzerindeki her erkeğin bu sıkıntılar olsun ya da olmasın, yılda bir kere mutlaka prostat muayenesi ve PSA testi yaptırmasını öneriyoruz. Birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanlarınise bu kontrollere 45 yaşından itibaren başlaması gerekiyor çünkü bu kişilerde prostat kanseri görülme riski, diğer kişilere oranla 2 ila 6 kat arasında daha fazla” açıklamasında bulundu. 

“PSA testi gereksiz biyopsi yapılmasını önlüyor”

PSA testinin kan alınarak yapılan basit bir test olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Erkan Erdem, “PSA testi ve prostat muayenesi sonuçlarına göre hastaya biyopsi yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor. Böylece basit bir kan verme işlemiyle gereksiz yere biyopsi yapılmasının da önüne geçiliyor ve hasta için en uygun tedavi yöntemi uygulanıyor” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.