“Protokol kazaları ülkeleri karşı karşıya getirir”

“Protokol kazaları ülkeleri karşı karşıya getirir”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı, Hizmet İçi Eğitim Programları kapsamında eğitimlere ev sahipliği yaptı.

İKÇÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Öter tarafından verilen “Ofiste Protokol ve Görgü Kuralları” ile “Davet, Ziyaret, İkrama Dair Protokol ve Görgü Kuralları” başlıklarındaki eğitimlere katılım yoğun oldu.
Kurallara uyulmamasından kaynaklı protokol kazalarının krizlere yol açabileceğini kaydeden Doç.Dr. Zafer Öter, “Protokol Kuralları” ya da öteki anlamıyla “Resmi Nezaket Kuralları”nın bilinmesi ve mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. Doç.Dr. Öter, tarihimizde nezaket kurallarına oldukça önem verildiğine dikkat çekti. Doç.Dr. Öter,” Osmanlı Devleti, teşrifat olarak bilinen protokol ve tören kurallarına muazzam derecede önem gösterirdi. Protokol kuralları, her ülke için önemli olmakla birlikte, İspanya, Rusya, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Avusturya, Türkiye gibi kimi ülkelerde çok daha büyük önem taşır. Özellikle Fransa’da protokol kuralları, bir tür dini kurallar bütünü haline gelirken protokol, XIV. Louis’nin deyimiyle “herkesin üstünde bir tür din” olarak kutsanır.” dedi.
 

“Ülkelerarası krize bile neden olabilir.”
 

Protokol sıralamalarının bilinmesi ve kuralların doğru uygulanmasının kurumlar açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Öter, “Bu sıralama resmi toplantılarda, törenlerde, resmi kabullerde, davet ve ziyafetlerde titizlikle uygulanmalıdır. Protokol sıralaması hiyerarşik bir ast-üst sıralaması olmasa da, ulusal veya kurumsal bir “itibar sıralaması” olması nedeniyle önem taşır. Kurumsal, kurumlar arası ve uluslararası bütün toplantılarda, oturma düzeni ulusal ve kurumsal unvan ve kıdeme göre yapılır. Kurallara uyulmaması örneğin uluslararası bir toplantıda ülkelerarası krize bile neden olabilir. O yüzden bu alanda çalışan kişilerin eğitimli olması gerekir. Geçmişte, protokol kaideleri sebebiyle savaşlar çıktığı, kralların denkliklerinin uluslararası anlaşmalara konu olabildiği bilinmektedir. Örneğin Türkiye’nin İsrail Büyükelçisinin alçak koltuğa oturtulmasında yaşanan protokol krizi dikkate alındığında, protokollere ilişkin bu tutumsal ve davranışsal boyutların ne kadar önemli olduğu anlaşılır.” diye konuştu.
 

“Protokolde makam sahipleri, misafirler ve kadınlar öncelikli”
 

 “Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir' diyen Doç.Dr. Öter, çay içmekten kravat takmaya, konuşmaya kadar pek çok konuda nasıl davranılması gerektiğinin özellikle bürokratlar tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Doç.Dr. Öter, “Protokolde yöneticiler (makam sahipleri),misafirler ve kadınların konumlarının titizlikle ön plana alınması gerekir. Protokol kurallarına göre makam arabalarına oturmanın da bir kuralı var. Makam arabalarında arka sağ bir numaralı makamın; arka sol iki numaralı makamın; şoförün yanı üçüncü makam veya kişinindir. Protokolde bürokrat eşleri yönetici statüsündedir. Bir bayan içeri girince erkekler ayağa kalkar, odadan önce bayan çıkar, protokolde önce bayan oturur. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur. Bu sadece resmi olmayan, samimi ilişkilerde olabilir.” dedi.
 

“Kültürlerimiz farklı ama nezaket kurallarımız aynı”
 

İster özel sektör ister devlet kurumu olsun her alanda bilinmesi gereken nezaket kurallarının o toplumun bir aynası olduğunu kaydeden Doç.Dr.Öter, “Evimize gelen misafire, iş yerinde ağırladığımız konuğa ya da günlük hayatımızın herhangi bir diliminde bu kurallara uymak yaşantımızı kolaylaştırır. Birbirimize olan saygımızı geliştirir. Yolda yürürken bile karşımızdan gelen yaşlıya ya da bir kadına olan nezaketli davranışlarımız bizim kişiliğimizi yansıtır. Bu kurallar bireylere, toplumlara gelişmişlik katar. Her ülkenin farklı kültürleri vardır ama nezaket kuralları ortak paydadır.” şeklinde konuştu.
İki gün süren eğitimlerin sonunda Personel Daire Başkanı Hayri Karaca, Doç.Dr. Öter’e teşekkür belgesi takdim etti. Katılımcılara da teşekkür eden Karaca, eğitimlerin farklı başlıklarda sürdürüleceğini söyledi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.