Putin'den Erdoğan ve Ruhani'ye teşekkür!

Putin'den Erdoğan ve Ruhani'ye teşekkür!

Suriye'nin geleceği için büyük önem taşıyan görüşme, Rusya'nın Soçi şehrinde başladı. Ankara, Moskova ve Tahran Suriye için masaya oturdu.

Üçlü görüşme öncesi liderler kısa bir basın açıklaması yaptı. Putin, İran ve Türkiye sayesinde DAEŞ’in Suriye’yi tamamen ele geçiremediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirve yıllardır süren trajedinin bitmesi için önemli. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum" dedi.

Ruhani ise yabancı güçlerin Suriye’ye müdahalesinin bitmesi gerektiğini söyledi. Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu üçlü zirve başladı. Soçi'deki üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katıldı.

PUTİN'DEN ERDOĞAN VE RUHANİYE TEŞEKKÜR

Üçlü zirveyle ilgili açıklama yapan Putin, İran ve Türkiye sayesinde DAEŞ’in Suriye’yi tamamen ele geçiremediğini söyledi. Erdoğan ve Ruhani’nin Suriye’deki çatışmaların kesilmesinde önemli rol oynadıklarını belirtti. 

"Yeni bir aşamaya geldik" diyen Putin, artık Suriye’de siyasi uzlaşma zamanının geldiğini söyledi. Putin, "Siyasi çözüm Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı. Barış sağlanması için tüm taraflar tavizlerde bulunmalı" açıklamasında bulundu.

RUHANİ: SİYASİ UZLAŞMANIN ZAMANI GELDİ

3 ülkenin bu konuda yakın çalışmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, siyasi uzlaşma zamanının geldiğini vurgulayan Ruhani,  “Suriye’deki son terör hücreleri de yok edilmeli” dedi. Ruhani, yabancı güçlerin Suriye’ye müdahalesinin bitmesi gerektiğini de vurguladı.

ERDOĞAN: KRİTİK KARARLAR ALACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Tüm konuları üçlü formatta ele alma fırsatımız oldu. Zirve yıllardır süren trajedinin bitmesi için önemli. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Geçen hafta Putin’le etraflıca bir değerlendirme yapmıştık. Muhterem kardeşim Ruhani’nin de burada olmasıyla tüm konuları üçlü formatte ele alma fırsatımız oldu. Astana süreci sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile oldu. Zirve yıllardır süren trajedinin bitmesi için önemli. Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir.

Zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani daha sonra akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Soçi'deki üçlü zirvenin tek gündemi ise Suriye'deki geçiş süreci. Zirvede Suriye'de siyasi çözümün sağlanması için atılacak adımlar, şiddetin azaltılması için alınacak önlemler, terör örgütleriyle mücadele ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması gibi başlıklar ele alınıyor.

RUHANİ İLE 40 DAKİKALIK GÖRÜŞME

Üçlü zirve öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Soçi'de Sanatoryum Rus'ta bir araya geldi. İki lider arasındaki görüşme 40 dakika sürdü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.