Radovan Karadzic Soykırımdan Suçlu Bulundu

Radovan Karadzic Soykırımdan Suçlu Bulundu

Srebrenitza katliamının sorumlusu olarak tanınan Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karadziç, Hollanda Lahey'de yargılandığı mahkemede suçlu bulundu. Karadziç Srebrenitza'da işlediği suçlardan dolayı hapis cezası aldı.

Soykırım suçlamasıyla Lahey'de yargılanan Radovan Karadzic, Srebrenitza'da 100 bin kişinin hayatına mal olan savaştaki rolü nedeniyle suçlu bulunarak hapis cezasına mahkum edildi.

Bosnalı Sırpların 1992-1998 yıllarında siyasi lideri olarak kabul edilen Radovan Karadzic, Srebrenitza soykırımında suçlandığı 11 suçun 10'unda suçlu bulunarak 40 yıl mahkumiyet aldı. Hollanda'nın Lahey kentinde savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan Uluslararası Suçlar Mahkemesinde yargılanıyordu.

Bosna Kasabı olarak da tanınan Karadziç, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin öldüğü 4 milyon Bosnalı'nın da göç etmesi veya evsiz kalmasına neden olmakla suçlanıyordu. Karadziç, insanlığa karşı işlediği suçlar ve soykırım ile suçlanmasından ardından 13 yıl boyunca kaçarak, 2008 yılında yakalanmıştı. 2008 yılından beri hapishanede olan Radovan Karadzic, Belgrad'da yakalanmıştı.

Srebrenitza katliamını emirleri dinlemeyen birlikler yaptı dedi

Lahey Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde yer aldığı duruşmalarda, Bosna Savaşı sırasında sürekli şiddeti durdurmaya yönelik hareket ettiğini öne süren Karadziç, herkesin refahı için çalıştığını iddia ederek; "Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" demişti.

Srebrenitsa Katliamı'nın baş sorumlusu olan 'Bosna Kasabı' lakaplı Radovan Karadziç, Srebrenitsa katliamını gerçekleştirenlerin, Sırp Ordusu'na dahil olan ancak emirlere itaat etmeye birliklerden olduğunu öne sürerek 'bazı ölümler yaşandı' demişti. Öte yandan Karadziç, Bosna'daki ölüm sayılarının abartıldığını, DNA testi yapılması gerektiğini de söylemişti.

Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da gerçekleştirilen katliamda 8 binin üzerinde Boşnak erkek ve çocuk Karadziç komutasındaki askerlerce öldürülmüştü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.