Rahim Ağzı Kanseri Aşı İle Önlenebilir

Rahim Ağzı Kanseri Aşı İle Önlenebilir

Bornova Rotaract Kulübü, Rotary 2440. Bölge Anne Çocuk Sağlığı Komitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Semineri gerçekleştirildi.

Bornova Rotaract Kulübü Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin erken teşhiste önemine dikkat çekmek amacıyla Bölge Anne Çocuk Sağlığı Komitesi Tıp Meslek Grubu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Doğrudan Çoklu Eğitim (DOÇE) yöntemiyle bir seminer düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikasında halka açık olarak düzenlenen seminerde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Asistanı Doktor Berna Yalçın ve Sosyolog Duygu Erişkin kanserin nedenlerini, korunma yöntemlerini ve aşılanmanın önemi konularında bilgiler verdi.

foto-2-doc-dr-ibrahim-egemen-ertas.jpg

“Rahim Ağzı Kanseri Aşı İle Önlenebilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş hastalığın önce anatomisinin ve nasıl geliştiğinin bilinmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bir kere Serviks tarama testlerini her kadına öneriyoruz. 30 yaş altında 3 yılda bir simir, 30 yaş üstünde ise simir artı HPV Testi yeterli. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın önerisi de bu yönde. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Aşı ile önlenebilen bir kanser türüdür. Ülkemizde kadınlar arasında görülen kanser türlerinde 9. sırada, kadın genital kanserler arasında ise maalesef 3. sırada yer alıyor.” dedi. Hastalığın yüzde 99.7 ‘sinin HPV ile oluştuğunu, HPV’nin nasıl bulaştığını , aşıların nasıl etki ettiğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Ertaş, “Korunma yolları olarak risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor. Tarama testlerini Simir ve HPV Testlerini yaptırmamak da bir risk faktörü oluşturuyor. Aşının koruyuculuğu yüzde yüze yakın ve bunun için ideal yaş grubu 11, 12, 13 ve 14 yaş. Çünkü bu yaş grubunda antikor yanıtı çok yüksek oluyor. Dolayısıyla hedefimiz bu yaş grubu ve iki doz aşı yeterli. Eğer o dönemde yapılamadıysa 15-25 yaş arası 3 doz, sonrasında tedavi bireyselleştirme ile 27-45 yaş arası yine aşıyı öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Rahim Ağzı Kanserinde tarama programını anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Asistanı Doktor Berna Yalçın, erken tanının her hastalıkta olduğu gibi bu kanser türünde de çok önemli olduğuna dikkat çekerek, taramada nelere dikkat edilmeli, ne kadar yılda bir yapılmalı, hangi yaş grubunda başlanmalı ve aşının önemi konularını anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nde Görevli Sosyolog Duygu Erişkin ise, HPV Virüsü’nün psikososyal hayatımızı hangi dinamiklerle işlediğini, soysal ve psikolojik hayatımızı nasıl etkilediğini, virüs ve cinsellikle ilgili konuşabilmenin ve bunu güvendiğimiz kaynaklardan araştırıp paylaşabilmenin önemi konularında bilgiler verdi.

foto-3-bornova-rotaract-kulubu-bsk-av-gulefsan-mercimek.jpg

Bornova Rotaract Kulübü Başkanı Avukat Gülefşan Mercimek ise, “Sağlıklı Birey, Sağlıklı Kadın ve Sağlıklı Toplum diyerek HPV ile yaşam, korunma ve önleme yollarını konunun uzmanlarından öğrenerek halkımızı bilgilendirmekten dolayı son derece mutluyuz. Proje ortaklarımıza, değerli konuşmacılarımıza ve destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.