Ramazan'da Kan Bağışında Korkutan Düşüş

Ramazan'da Kan Bağışında Korkutan Düşüş

Akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar, iki gün boyunca Kızılay’a kan bağışladı.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Sosyal Sorumluluk dersi kapsamında, Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile işbirliği yaparak Selçuk Yaşar Kampüsü’nde kan bağış kampanyası düzenledi. Akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar, iki gün boyunca Kızılay’a kan bağışladı. Kan bağışının önemine dikkat çeken Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi yetkilileri, Ramazan ayında bağışlarda yüzde 70’e varan azalma yaşandığını, buna karşın kan ihtiyacının ise azalmadığını söyledi.

Yaşar Üniversitesi, iki yıl önce Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile imzalanan “Gönüllü Kan Bağışı Organizasyonu Protokolü” kapsamında, belirli aralıklarla kan bağışı kampanyaları düzenliyor. Hukuk Fakültesi öğrencileri Onur Şenelli, Elif Avar, Uğur Eskizara, Mert Kaplan, Aylin Ay, Başak Çolağ, Zeynep Abduşoğlu ve Anıl Karadağ da Sosyal Sorumluluk dersi kapsamında, Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile işbirliği yaparak kan bağışı kampanyası düzenledi. Kızılay ekipleri, iki gün boyunca Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yaklaşık 150 ünite kan bağışı aldı. Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Selen Özbora, Merkez olarak bölgedeki 14 üniversite ile protokollerinin olduğunu, Yaşar Üniversitesi’nin öğrenci sayısına göre bağışçı oranlarında üst sıralarda yer aldığını belirtti.

85372f88-3a40-4ab4-8044-9e92939dab8a

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ise “Kan vermek, organ bağışında bulunmak, öğrencilerimiz ve bizim için sosyal sorumluluk. Protokol olmadan önce de üniversite olarak kan bağış kampanyaları düzenliyorduk. Topluma sadece bilim odaklı değil, sosyal sorumlulukta da örnek olmak görevimiz. Özellikle üniversite öğrencileri bu konuda çok duyarlı” diye konuştu.

Ramazan ayında yüzde 70 oranında azalan kan bağışlarına dikkat çeken yetkililer, buna karşın kan ihtiyacının ise azalmadığını söyledi. Bu yıl Ramazan ayının ardından 9 gün olması planlanan bayram tatili de düşünüldüğünde yaklaşık 40 gün boyunca kan bağışlarında sıkıntı yaşanabileceği belirtildi. Yetkililer, “Ramazan aylarında kan verilmesinin sağlığa olumsuz bir etkisi yok. Ramazan ayında kan bağışı için çalışmalarımızı düzenliyoruz, iftar ve sahur saatlerine göre ayarlıyoruz. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

1 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM

Ege Bölge Kan Merkezi İzmir’in yanı sıra sorumluluk sahasındaki toplam 6 ilde 7 kan bağışı merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor. İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Muğla’daki 7 Kan Bağışı Merkezi ile faaliyetlerimizi sürdüren Merkez, kan kullanan 134 hastanenin 132’sine hizmet götürüyor. Merkezin verilerine göre; 2005 yılında Ege’de yıllık 60 bin ünite kan bağışı toplanırken 2015 yılında 340 bin 363 ünite kan bağışı gerçekleşti. Bu yıl, ilk 5 ayda ise 152 bin 529 ünite kan bağışlandı. Bölge olarak yıllık 400 bin ünite kana ihtiyaç var. 2005’ten bugüne kadar, öğrenciden köylüye, askerden din görevlisine kadar 1 milyonu aşkın kişiye kan bağışıyla ilgili eğitimler verildi. Ancak tüm bunlara karşın bağış sayısı hala yeterli sayıya ulaşamadı.

EĞİTİMLİ İNSANLAR VE KADINLARDA ORAN DÜŞÜK

“İğne korkusu, kan verirken bayılabilirim, kansız kalırım, hastalık bulaşır, parayla satıyorlar” gibi ön yargıları hala yıkamadıklarını kaydeden yetkililer, özellikle eğitimli insanların ve kadınların kan bağış oranlarının yetersiz olduğunu belirtti. En fazla bağışı serbest meslek sahibi esnaflar, öğrenciler, işçiler ve askerlerden aldıklarını belirten yetkililer, “Büyükşehir insanı, kadınlar ve eğitimli nüfus kan vermiyor. Bu kesimden kan verenler ise düzenli bağışçı durumunda. Doktor, eczacı, avukat, akademisyenler daha az oranda kan veriyor. Gelişmiş dünya ülkelerinde kan verenlerin yüzde 25’i kadınken bizde yüzde 13. Bu rakam Bulgaristan’da yüzde 22. Kadınların inanmadığı ve liderlik etmediği hiçbir projeyi başarmak imkansız” diyerek çağrıda bulundu.

EGE TÜRKİYE LİDERİ

Kızılay, Türkiye’nin ihtiyacı olan 2 milyon 350 bin ünite kanın, gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından elde edilmesini amaçlıyor. 2015’te bağış sayısı 1 milyon 937 bin 932 olarak gerçekleşti. Her yıl bağış sayısı artıyor, ancak tüm ihtiyacı karşılamıyor. Ege Bölge Kan Merkezi, verilere göre, kurulduğu 2005 yılından bu yana, her yıl kan bağışı oranlarıyla diğer bölgeleri geride bırakarak Türkiye lideri konumunda. Ege’de de nüfusa oranla en fazla kan bağışını Uşak yaparken en düşük oran ise İzmir’de.

MESLEKLERE GÖRE KAN BAĞIŞI

Geçen yıl Ege’de kan bağışında bulunan 340 bin 363 kişiden, 55 bin 275’i serbest meslek sahibi, 50 bin 775’i öğrenci, 38 bin 819’u işçi, 20 bin 243’ü asker, 9 bin 26’sı ev hanımı, 3 bin 336’sı mühendis, 486’sı doktor, 66’sı diş hekimi, 344’ü avukat, 116’sı hakim, 260’ı da eczacılardan oluştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.