Ramazanda Kilo Almadan Sağlıklı Beslenmek Mümkün!

Ramazanda Kilo Almadan Sağlıklı Beslenmek Mümkün!

Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kahraman, Ramazan ayında kilo almadan sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı.

Ramazanda sahur ve iftar arasında uzun bir süre olduğunu söyleyen Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kahraman, az ve sık yemek yerine öğün sayılarının azaldığını ve iftarda fazladan yemek tüketilebildiğini dile getirdi.

YAĞLI YEMEKLERDEN UZAK DURUN

Kilo almak istemeyenler için önerilerde bulunan Cansu Kahraman, “Ramazan ayında kilo alınmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi iftarda yüksek miktarlarda ve yağlı yiyecek tüketimi olmasıdır. İftarı 2 su bardağı su ve hurma-zeytin ile açabilirsiniz. Çorba ile devam edip 10-15 dakika ara verilirse mide-bağırsak sistemi için çok faydalı olacaktır. Ana yemek olarak kırmızı et, köfte, tavuk, balık gibi protein kaynakları yanında sebze yemekleri veya brokoli, karnabahar haşlama, yoğurt ve yanında karbonhidrat ihtiyacımız için ölçülü bir şekilde bulgur pilavı, tahıllı makarna tercih edilebilir. Ramazan pidesi yemek istenirse ekstra bir ekmek tüketimi olmamalıdır. Tatlı yenmek istenirse iftardan 1,5-2 saat sonra ağır-şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilebilir. Tatlı yerine meyve ve fındık-badem gibi kavrulmamış kuruyemişler de tüketilebilir” dedi.

dyt-cansu-kahraman.jpeg

SAHURDA KAHVALTIYI TERCİH EDİN

Sahurda tercih edilmesi gereken yiyecekler hakkında bilgi veren Cansu Kahraman, şunları söyledi: “Sahurda kahvaltı öğünü tercih edilmeli, ağır,yağlı yemekler ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. Kahvaltıda peynir, yumurta, fındık, ceviz, badem gibi yağ grupları yer almalıdır. Bol yeşilllik, domates, salatalığa ek olarak 1 porsiyon meyve ve süt ya da yoğurt tüketilmesi de tok kalınmasında faydalı olacaktır. Kahvaltı yerine çorba tercih edilecekse yanında peynir, zeytin veya fındık-badem gibi yağ grupları eklenerek tokluk hissiyatının artması sağlanabilir. Sahurda kahvaltı yapmak veya çorba içmek istemeyenlere bir alternatif de yulaf lapası olabilir. Tercihen ekstra 1 haşlanmış yumurta eklenebilir”

Sıvı tüketiminin Ramazan ayında da çok önemli olduğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kahraman, orucun 2 bardak su ile açılması gerektiğini vurguladı; sahura kadar minimum 1 - 1 buçuk litre su içilmesi ve sahurda da 500 ml-750 ml arasında su içilmesinin önemine dikkat çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.