Rapor: Ağaçlar iklime uyumlu mu davranıyor?

Rapor: Ağaçlar iklime uyumlu mu davranıyor?

İklim değişikliğinin etkisiyle insan eli değmemiş bölgelerdeki ağaç örtüsünün yüzde 70'inin 2000 ile 2010 yılları arasında 'yukarıya' doğru çekildiği ortaya çıktı.

Uzaktan algılama teknolojisinin kullanıldığı yeni bir araştırmaya göre, iklim krizinin etkilerinin hız kazandığı 2000 ile 2010 yılları arasında dağ ağaçları ‘yükseldi.’ Araştırmada, incelenen bölgelerdeki ağaç örtüsünün yüzde 70’inin yokuş yukarı hareket ettiği saptandı.

Çin’in Shenzhen kentindeki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, dağlardaki ağaç örtüsünün en yüksek noktalarını haritaladı. Uzmanlar, söz konusu ağaçlık alanların ortalama olarak yılda 1,2 metre yukarı doğru hareket ettiğini, bu kaymanın en fazla tropik bölgelerde, yılda ortalama 3,1 metrelik bir artışla gerçekleştiğini ve tüm bölgelerde değişim oranının hızlandığını buldu.

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, araştırma için dünya çapında 243 dağlık bölgede yaklaşık 1 milyon km ağaçlık hattı izlendi. Çalışmaya göre, ağaç çizgileri hala hareket ediyor, bu da onların insan etkisinin ötesinde, iklim değişikliğine duyarlı olduklarını gösteriyor.

gettyimages-1273584292-cbcd5f85f4c646d58f7a7fa158dcaaeb-001.jpg

Global Change Biology dergisinde yayımlanan çalışmada görev alan araştırmacılar, “Dağ ağaç çizgileri, iklim değişikliğinin yüksek arazi ekosistemleri üzerindeki etkisinin önemli göstergeleridir” diye yazdı: “Çalışmamız… değişen bir iklimde biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve ekosistem uyumu için önemli çıkarımlara sahip.”

Ağaçlık alanların ve ormanların sınırlarını belirleyen arazi çizgileri bazen söz konusu alandaki insan faaliyetleri nedeniyle bozulabiliyor. Bu çalışmada ise araştırmacılar, dağların en tepelerini çevreleyen ve çoğunlukla insan faaliyetlerinden izole edilmiş kapalı döngü dağ ağaçlıklarına odaklandı.

Ağaç çizgisi hareketinin sonuçlarının ne olacağı henüz belli değil. Artan sıcaklıkların, büyümeyi mevcut ağaç çizgisi seviyesinin üzerine çıkarması, böylece daha fazla ağacın, atmosferden daha fazla karbonu emebileceği söylenebilir. Ayrıca bazı orman türlerinin yaşam alanları genişleyebilir.

Bununla birlikte, ağaçlıkların yukarıya doğru hareketi, tundra alanlarını azaltacaktır. Bu da alpin türlerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir ve onlardan beslenen alanlara su tedarikini etkileyebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.