Referandum sonunda ne olur?

Referandum sonunda ne olur?

Türkçe öyle ilginç bir dil ki; başlıktaki soru açıklanmadığı takdirde iki farklı anlama cevap arıyor diyebiliriz.

Sorunun ilk şekli, referandum sonunda Evet mi, yoksa hayır mı olur? İkinci anlam ise Evet de çıksa hayır da çıksa ne olur?  O yüzden sorunun iki şekline de atıfta bulunup bu yazıyı yazmak istedim.

 

Referandum sonucu Evet mi yoksa Hayır mı olur sorusuna mantıklı yoldan gidilip şöyle cevap vermek istiyorum. Evet, için oy verebilecekler: Son seçimlerde AK Parti’nin aldığı %49,5 oy + MHP’nin en az %7 oyu+ AK Partili olmayan ama değişik nedenlerle oy verecek olan %3 oy+ Kararsızlardan gelecek olan %4 oy+ Yurtdışından gelecek %3 oy. Yani %65,5 oy demek oluyor. Peki, Hayır verebilecekler kimler: CHP+HDP+FETO+Aşırılar+Diğerleri… Bunların toplam rakamını tam bilemiyorum. Diğer yandan Evet oylarındaki kayıplar/Yanılmalar olabilir mi? Evet olabilir. Bana göre bu oran %8-10 arası olabilir.  Son bir haftada çok önemli bir gelişme olmadığı sürece bana göre tüm bu tahmini hesaplamalar %56-58 arası bir Evet çıkacağını gösteriyor. Gelecek hafta referandum sonunda çıkan sonucu benim burada yazdığım tahminlerimle karşılaştırabilirsiniz. Ancak hemen belirtmeliyim ki bu şu andaki tahminimizdir. CHP Genel Başkanının, eski Genel Başkanının ve milletvekillerinin gafları devam ettiği sürece Evet oranı daha da artabilir. Biz de bir deyim vardır, eceli gelen cami avlusunu kirletirmiş. Merak edilen sonucu 17 Nisan günü hep beraber göreceğiz. Ancak ilginç bir sohbeti de burada paylaşmak isterim. Geçen hafta İzmir’in CHP’li bir ilçe Belediye başkanına referandum tahmini sormuşlar. Kendisi etrafına şöyle bir bakmış ve kimsenin olmadığını görünce,  sessizce benim tahminim %52 Evet çıkar demiş. Sanırım artık CHP de Evet çıkacağını görüyor ve belki de bu yüzden Evetçileri denize dökeriz gibi acayip çirkin şeyler söyleme cesareti bulabiliyorlar. Bu cesaret aslında çaresizliğin ve bir devrin artık bittiğinin göstergesidir.

 

Yazımızın başlığındaki sorunun ikinci anlamı, referandum sonunda çıkan sonuca göre genel anlamda ne olur şeklindedir. Evet, çıkacağı artık aşikâr görünüyor. Evet, çıkmasıyla birlikte, Türkiye’de yeni bir siyaset anlayışı doğacak. Vesayet sistemini çöpe götürecek olan bu yeni sistem ile birlikte koalisyon ve istikrarsızlıkların da sonu gelecek. Bu yeni sistemde CHP, eğer anlayışını ve mantalitesini değiştirmezse tarih olacak. Referandumun ilk sonucu, partili Cumhurbaşkanı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu AK Parti'ye Genel Başkan olarak dönüş yapması düşünülebilir. Bu zaten beklenen bir şey ancak hemen mi olur yoksa belli bir düzenlemeler için belli bir süre beklenir mi bilmiyorum?  İşte bu aşamada ilk sorulacak soru, AK Parti’de nasıl düzenlemeler olur ve bu düzenlemeler Başbakanlık kurumunu nasıl etkiler? Zira son Seçimi kazanan partinin (AK Parti) Genel Başkanı, Başbakan olduğuna göre yeni Genel Başkan ile Başbakan ayrı mı olur, ilk görünüşte çift başlı gibi görünen yeni ama geçici bir düzen mi oluşur? Yoksa iki yıl boyunca hiçbir şey değişmez mi? Bütün bunları 17 Nisan’dan sonra göreceğiz. Bu arada ekonomik olarak piyasaların açılacağını, dış politikada bazı gelişmeler olabileceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Biliyorum çok merak ediliyor ama sabredin az kaldı, bir hafta sonra artık her şey belli olmaya başlayacak. Ben Türkiye için umutluyum ve Allah’ın izniyle güzel şeylerin olacağını söylemek istiyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.