REFLÜ'YÜ YANLIŞ BESLENME VE SİGARA TETİKLİYOR

REFLÜ'YÜ YANLIŞ BESLENME VE SİGARA TETİKLİYOR

Toplumun 5'te 1'inde görülen bir sağlık problemi olan Reflü hastalığını, yağlı ve şekerli besin tüketimi ile sigara ve alkol kullanımı daha da arttırıyor.

Gözde Kuşadası Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsak Daşdemir, bilinen adıyla reflü veya tıbbi deyimle Gastroözofagial reflü'nün (GÖRH) mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olduğunu açıkladı.


Reflü'nün, gün içinde özellikle yemek sonrasındaki dönemlerde 10-50 kez kadar oluşabildiğini söyleyen Dr. Daşdemir, fizyolojik reflünün kısa sürmesi ve yemek borusunda hasar oluşturmaması nedeniyle genellikle farkına varılmadığına dikkat çekti. 

Op. Dr. İsak Daşdemir, “Hastalığın tipik belirtileri; göğüs kemiğinin arkasında hissedilen ağrı, yenilen gıdaların ağıza veya yemek borusuna geri gelmesi ve yemek yerken boğazda takılma hissi şeklindedir. Özellikle yağlı ve şekerli besinler sigara ve alkol fizyolojik reflünün sıklığını artırmaktadır. Reflü oluşumunda birden fazla faktör rol oynar. Patolojik reflünün meydana gelmesinden reflüye karşı koruyucu ve reflüyü kolaylaştırıcı mekanizmalar arasındaki dengenin bozulması sorumlu tutulur. Mideden yemek borusuna kaçan mide içeriğindeki en zararlı madde mide asididir. Bununla birlikte mide içeriğinde asitle ilave safra ve pankreas enzimlerinin de bulunması yemek borusundaki hasarlanmanın şiddetini artırıcı etki gösterir” diye konuştu. 


TANI VE TEDAVİ


Hastanın şikayetlerinin dikkatle dinlenmesinin, tipik şikayetleri olan hastalarda reflü tanısı açısından önemli olduğunu kaldeden Dr. Daşdemir, tedavinin amacının yakınmaların kontrol altına alınması, yemek borusunda oluşan hasarlanmanın iyileştirilmesi, tedavi ile sağlanan düzelmenin devam ettirilmesi olduğunu ifade etti.  


Reflü'nün kronik seyirli bir hastalık olduğunun altını çizen Daşdemir, “Reflü hastaları, ilaç tedavisi ile birlikte yaşam tarzlarında bazı basit değişiklikler yapabilir.  Bunların başlıcaları; yatak başının 15 cm kadar yükseltilmesi, gece sol yana dönerek uyumak, yatmadan en az 3 saat öncesine kadar yemek yenmemesi, aşırı kiloların verilmesi, sigara, kahve ve alkol tüketiminin azaltılmasıdır Yağlı ve kızartılarak hazırlanan yiyecekler, salçalı ve baharatlı gıdalar, özellikle aç karına yenilen tatlılar, kahve, asitli meyve suları ve kolalı içecekler reflüyü kolaylaştırarak şikayetlerin artmasına neden olabilir. Hastaların mümkün olduğunca bu tür gıdaların tüketimini azaltmalarını ve bu tür gıdaları daha çok öğle yemeklerinde tüketmelerini öneriyoruz” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.