Reklam içerikli SMS ve maillerde son tarih!

Reklam içerikli SMS ve maillerde son tarih!

1 Aralık 2020 tarihinden itibaren firmalar reklam, tanıtım içerikli telefon mesajı ve elektronik postaları denetimsiz veya izinsiz olarak tüketiciye gönderemeyecek. 

Bu tarihten itibaren tüm kuruluşlar sahip oldukları dataları İleti Yönetimi Sistemi’ne (İYS) yüklemek ve izinlerini onaylatmak zorundalar. Tüketiciler bu sistem üzerinden kurumlara verdikleri izinleri düzenleyebilecekler.

Pandemi başlangıcı ile birlikte evden çalışma süresinin artması, işletmelerin tüketicilere e-posta ve SMS gönderim sayılarını artırdı. Bu artışın e-postalar için yüzde 35, SMS’ler içinse yüzde 70 olduğu tahmin edilirken, bu iletilerin taciz boyutuna gelmesi noktasında devreye Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) devreye giriyor.

reklam maillere son

Tüketicilerin onay vermediği halde gönderilen iletilerle ilgili Ticaret Bakanlığı’na ulaşan şikayetlerin artması üzerine oluşturulan İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Aralık tarihinde yürürlüğe giriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında kurulan İYS’de, belirtilen tarihten itibaren firmaların sahip olduğu tüm şahsi verileri (e-posta, telefon numarası vs.) bu sisteme yükleyip, onaylatmak zorunda olacak.

Kayıt olmayan firmalar bu tarihten sonra hem ellerindeki verileri kaybedecek hem de ceza alacak. Ayrıca tüketici de sisteme girerek kendisine gelebilecek mail, telefon ya da mesaj izinlerini kontrol edebilecek.

Para cezası yaptırımları uygulanacak

Cezai şartlar gönderilen ileti ve alıcı adedine göre değişiklik gösteriyor. Alıcılara önceden onayları alınmaksızın ticari ileti gönderilmesi veya ticari iletinin alıcıdan alınan onaya uygun olmaması durumunda 2 bin TL ile 9 bin 515 TL arasında para cezası verilebiliyor.

Ret bildirimine ilişkin yükümlülüklere uyulmaması durumunda 28 bin 546 TL’ye kadar idari para cezası hizmet sağlayıcılara ve aracılara uygulanabiliyor. Ayrıca toplu gönderimler halinde, idari para cezaları tutarı on katına yani 280 bin TL’ye kadar arttırılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.